Do góry

Newsy

Jakie dania rybne warto podać w święta?

Karp to jedna z najpopularniejszych ryb na świątecznym stole. Jednak nie warto ograniczać się wyłącznie do niego. Podpowiadamy, jakie jeszcze dania rybne możecie zaserwować bliskim w czasie świąt.

Fot. 123RF/Picsel

Mimo że karp obecny jest na polskich stołach od wieków to, uwaga, nie jest typową rybą wigilijną.
Owszem, możemy mówić o świątecznej tradycji karpia, ale będzie to tradycja PRL-owskiej Centrali Rybnej. Karp na każdym polskim stole to obyczaj ustanowiony w smutnym roku 1948. Hilary Minc, ówczesny minister gospodarki, poprzez zintensyfikowanie hodowli karpia próbował uporać się z problemami okresu powojennego. Dodatkowo, hodowla karpi była elementem zgubnej gospodarki planowej. Karp stał się bronią w bitwie o handel, czyli uspołecznianiu wszelkich środków produkcji i wyeliminowaniu prywatnej inicjatywy.

Polityka swoje, a ludzie swoje. Tam dokąd nie docierała Centrala Rybna, pojawiali się prywatni handlarze, którzy bezpośrednio z żuków i nysek sprzedawali żywe ryby. Kto pamięta święta w PRL-u ten wie, że brało się to, co rzucili.

Co zamiast karpia?

Odejście od niewolniczego przywiązania do podawania karpi na wigilię może mieć istotny wpływ na rozwinięcie nawyku jadania ryb w ogóle. Polska, na tle innych krajów wypada blado, jeśli chodzi o liczbę spożywanych ryb spożywanych na osobę. Śmiało można stwierdzić, że ryby jadamy wyłącznie od święta. A jako że aż 80% ryb hodowanych to karpie, jesteśmy w swych wyborach beznadziejnie monotematyczni.

Śledź to coraz bardziej popularny zamiennik karpia. Przestał być kojarzony z pospolitą przekąską i awansował do grupy ryb, które warto zaserwować „od święta". Zaliczany jest do ryb tłustych, nie oznacza to jednak, że ma dużo kalorii (100 g dostarcza tylko 160 kcal). Śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Zawierają sporo tłuszczu, bo aż 16 g w 100 g. To właśnie jest największa zaleta śledzi! Aż 70 procent tego tłuszczu stanowią dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone.

Śledzia można podać na wiele sposobów. Nie musi być to przecież tradycyjna zalewa octowa czy śmietana. Bardzo dobrze łączą się one z orzechami, suszonymi śliwkami, oliwkami, papryką, ogórkiem, jabłkiem, a nawet grzybami. Możemy podać je również w formie sałatki. Staranie przyrządzony cieszy nie tylko podniebienie, ale także oko. Trzeba tylko pamiętać, aby był świeży.

Coraz więcej osób przychylnym okiem spogląda w stronę łososia. Nic dziwnego. Jego mięso jest źródłem białka, witamin D, E, A i z grupy B, cynku, selenu, potasu i jodu, a przede wszystkim zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Najlepsze są gatunki wolno żyjące - atlantyckie i pacyficzne. Wybierając łososia norweskiego zwróćmy szczególną uwagę, czy mięso zostało przebadane, a jego skład nie przekracza ustalonych norm. Łososia można ugotować na parze i podać np. z dodatkiem kaparów albo korniszonów. Bardzo smaczny jest łosoś w cieście francuskim.

Inne ryby, które śmiało mogą trafić na wigilijny stół, to szczupak, dorsz, pstrąg, dorada, morszczuk, halibut, sandacz. Wszystkie zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i pierwiastki, a przy tym są dobrym źródłem białka.

Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby?

Aromat ryb nie utrzyma się na naszych deskach i naczyniach, jeśli przed ich użyciem natrzemy je lekko octem lub sokiem z cytryny. Nasze dłonie nie będą pachnieć rybą jeśli wetrzemy w nie mieloną gorczycę. Zapachu smażonej ryby pozbędziemy się wkładając do oleju pokrojonego na części ziemniaka. Jeśli mimo tego, w mieszkaniu utrzymuje się charakterystyczny zapach, warto podgrzać na suchej patelni trochę skórek z cytrusów oraz przyprawy (np. cynamon i goździki). Wówczas ich zapach skutecznie stłumi aromat ryb.

Jeśli chcecie zaserwować bliskim ciekawe dania z rybami w roli głównej, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Śledzie po lwowsku

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Pstrąg w cebulowej galarecie

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Roladki z dorsza

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Łosoś w cieście

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Kotleciki z sandacza

Fot. Tasty-and-fit na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Śledzie po grecku

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Halibut z orzechami

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Pstrąg nadziewany kaszą

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Łosoś z imbirem i pomarańczami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń