Do góry

Newsy

Mięsa na świąteczny stół

Zgodnie z tradycją, wigilijną wieczerzę spożywamy postną, jednak już drugiego dnia świąt na naszych stołach zaczynają królować różnego rodzaju szynki i pieczenie. Jeśli macie tylko chwilkę czasu, warto przygotować je samodzielnie. Nasi użytkownicy jak zwykle służą przepisami.

Fot. 123RF/Picsel

Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość... Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie, za trudne? Nic bardziej mylnego!

Jak wybrać mięso na domowe wędliny

Wybieramy się do dobrego mięsnego, rzeźnika lub na wieś i kupujemy wieprzowinę, wołowinę albo cielęcinę. Najlepsza będzie szynka, ale możemy także kupić golonkę czy schab. Mięso musi ważyć minimum 3 kilogramy i być wyfiletowane - ponieważ przy kości może się zepsuć. Zanim ugotujemy, upieczemy lub uwędzimy mięso, musimy je zapeklować.

Czym jest peklowanie?

Peklowanie to sposób konserwacji mięsa. Dzięki niemu mięso zachowuje ładny kolor, zyskuje aromat i dojrzewa. Do peklowania używamy soli - która wyciąga z mięsa nadmiar wody (i tym samym hamuje rozwój bakterii) oraz saletry, która pomaga w zachowaniu koloru. Proporcje soli do saletry to na 3 kg mięsa - 2-2,5 łyżki soli na 2 gramy saletry - tyle, co na czubku noża, większa ilość może nam zaszkodzić.

Peklujemy na trzy sposoby - na sucho, mokro oraz łącząc obie techniki. Suche peklowanie stosujemy do mięs soczystych, które puszczą odpowiednią ilość płynu. Na mokro peklujemy kawałki mniej soczyste. Łączenie technik, najpierw suchej, a potem mokrej może nas uratować przed wysuszeniem mięsa, które nie chce puścić soków. Peklowanie na mokro to nacieranie mięsa zalewą z przegotowanej wody, soli, saletry i przypraw. Używamy tyle zalewy, by pokryć mięso.

Czym doprawić domowe wędliny?

Smaku, podczas peklowania nadają zioła oraz przyprawy, które dobieramy zgodnie z rodzajem mięsa, a także własną fantazją. Nie może jednak zabraknąć liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu i czosnku. Warto pomyśleć o szałwii, która idealnie pasuje do mięs, a także o jałowcu, gorczycy i kolendrze. Z innych przypraw polecamy słodką i ostrą paprykę, tymianek, rozmaryn, lubczyk, cząber czy majeranek. Uwaga! Mięso spędzi z przyprawami dużo czasu, więc stosujmy je ostrożnie. Szynkę peklujemy minimum dwa tygodnie, schab 10 dni, a golonkę tydzień.

Aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie powstydziliby się nawet dawni mistrzowie wędliniarstwa, Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów. Oto kilka naszych propozycji, dzięki którym z łatwością przygotujecie domowe wędliny.

 

1. Szynka w miodowo-musztardowej marynacie

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. "Zając" - regionalna pieczeń wieprzowa

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

3. Szynka z szałwią

Fot. Aniolywkuchni  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Świąteczna szynka glazurowana miodem

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Schab chłopski

Fot. Beiot na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Karkówka pieczona

Fot. WanilioweImprowizacje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Pieczeń drobiowa

Fot. Ewaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Schab szpikowany śliwką

Fot. drNowak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń