Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie Gajowego

Śledzie Gajowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 188 Ocena: 3001

Dodano:

Odsłon: 6579

Śledzie gajowego. Śledzie pachnące lasem. Dodatek jałowca i grzybów czyni śledzie niebagatelną przekąską. Na święta koniecznie zrobię właśnie takie. Wydanie śledzi z grzybami jest bardzo smakowite!

Składniki

  • 4 płaty śledziowe a'la matias
  • 20 g suszonych grzybów
  • 3 kulki jałowca
  • 1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów
  • 1/5 szklanki octu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju do smażenia cebuli
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe moczyłam w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny, dwukrotnie wodę odlewałam i zalewałam świeżą. Pokroiłam płaty w paski ok. 2 cm.

  2. Grzyby namoczyłam ( w moim przypadku na noc) na kilka godzin. Ugotowałam w wodzie z moczenia. Kiedy były już miękkie wyciągnęłam je z wywaru i pokroiłam w drobne kawałki. Odlałam 1/2 szklanki wywaru do zalewy.

  3. Cebulę pokroiłam w piórka i zeszkliłam na oleju. Ostudziłam.

  4. Wymieszałam odmierzony płyn z gotowania z octem i olejem. Dodałam kulki jałowca, cebulę oraz pokrojone grzyby. Wymieszałam i dołożyłam pokrojone płaty śledziowe. Odstawiłam na dobę do lodówki.
    Po tym czasie można już było jeść śledzie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń