Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie gajowego. Śledzie pachnące lasem. Dodatek jałowca i grzybów czyni śledzie niebagatelną przekąską. Na święta koniecznie zrobię właśnie takie. Wydanie śledzi z grzybami jest bardzo smakowite!
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 108
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5653
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2690
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 108
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5653
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2690
Składniki
Płaty śledziowe moczyłam w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny, dwukrotnie wodę odlewałam i zalewałam świeżą. Pokroiłam płaty w paski ok. 2 cm.
Grzyby namoczyłam ( w moim przypadku na noc) na kilka godzin. Ugotowałam w wodzie z moczenia. Kiedy były już miękkie wyciągnęłam je z wywaru i pokroiłam w drobne kawałki. Odlałam 1/2 szklanki wywaru do zalewy.
Cebulę pokroiłam w piórka i zeszkliłam na oleju. Ostudziłam.
Wymieszałam odmierzony płyn z gotowania z octem i olejem. Dodałam kulki jałowca, cebulę oraz pokrojone grzyby. Wymieszałam i dołożyłam pokrojone płaty śledziowe. Odstawiłam na dobę do lodówki. Po tym czasie można już było jeść śledzie.