Spis treści:
- Przepis Ewy Wachowicz na makowiec
- Szybki i prosty piernik według Ewy Wachowicz
- Piernikowe choinki na świąteczny stół
- Przepis na perfekcyjny sernik Ewy Wachowicz
- Miodownik, który uda się każdemu
Boże Narodzenie to jeden z najbardziej szczególnych momentów w roku, które spędzamy w gronie najbliższych. Na kilka dni możemy oderwać się od codziennych obowiązków i znów poczuć się beztrosko. Wspólnie z dziećmi wypatrujemy pierwszej gwiazdki, podczas dzielenia się opłatkiem składamy naszym bliskim najlepsze życzenia, a następnie zasiadamy do stołu i z wielką niecierpliwością czekamy na moment rozpakowania prezentów. Wieczór upływa na rozmowach i kosztowaniu świątecznych potraw.
Sprawdź także: Gorzki mak – 5 sposobów, które rozwiążą problem
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie Ewy Wachowicz
Oprócz tradycyjnego barszczu z uszkami karpia i kompotu z suszu na stole nie może zabraknąć słodkości, które dostarczą nam jeszcze więcej przyjemności podczas wigilijnej uczty. Jakie ciasta najczęściej pojawiają się na naszych stołach?
Makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami według Ewy Wachowicz
Prosty przepis na przygotowanie pachnącego, wilgotnego makowca. Pełni smaku nadają mu owoce w postaci gruszek i jabłka. Dekoracja przygotowana z czekolady i orzechów z pewnością zachęci wszystkich gości do spróbowania tego specjału.
1. Makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami
Zobacz przepisMakowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Prosty przepis na przygotowanie pachnącego, wilgotnego makowca. Pełni smaku nadają mu owoce w postaci gruszek i jabłka. Dekoracja przygotowana z czekolady i orzechów z pewnością zachęci wszystkich gości do spróbowania tego specjału.
Piernik bardzo puszysty
Czym byłyby święta bez piernika? Zapach przyprawy korzennej roznoszący się po domu z pewnością wprowadzi wszystkich w pozytywny nastrój. Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba dużo czasu, dlatego można go przygotować dosłownie w ostatniej chwili.
2. Piernik bardzo puszysty
Zobacz przepisPiernik bardzo puszysty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Piernikowe choinki Ewy Wachowicz
Na świątecznym stole nie powinno również zabraknąć małych pierniczków. Można je przygotować w nieoczywistej formie, np. w postaci małych choineczek, do których posłuży lukier przygotowany z cukru pudru i soku z cytryny. Nie tylko pięknie wyglądają, ale również wspaniale smakują.
Sernik z bezą orzechową
Sernik to zdecydowanie ten rodzaj ciasta, który towarzyszy nam przy wszystkich większych uroczystościach. W książkach kucharskich oraz w internecie można znaleźć mnóstwo receptur na ten wypiek. Warto wykonać go od postaw. Ten przepis zdradza sekret jak przygotować delikatną masę serową. Posypany cukrem pudrem lub polany czekoladą z pewnością zachwyci wszystkich gości.
4. Sernik z bezą orzechową
Zobacz przepisSernik z bezą orzechową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Miodownik
Do bożonarodzeniowych wypieków powinno dołączyć również ciasto na miodzie. Masa grysikowa oraz dżemem z czarnej porzeczki nada mu niepowtarzalnego smaku. Idealnym zwieńczeniem tego dzieła są połówki karmelizowanych orzechów ułożonych na samej górze.
Miodownik z budyniem orzechowym
Ciastem o równie spektakularnym wyglądzie i niepowtarzalnym smaku jest również miodownik przełożony budyniem orzechowym oraz powidłami śliwkowymi. Przygotowanie tego wypieku nie powinno zająć wiele czasu. Dekoracja przygotowana z masy, ciasta pokrojonego w kostkę oraz orzechów i lukru nada mu niecodziennego wyglądu.
6. Miodownik z budyniem orzechowym
Zobacz przepisMiodownik z budyniem orzechowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Królewicz
Alternatywa dla miodowników. Iście królewskie ciasto złożone z trzech równych placków przekładanych masą grysikową. "Królewicza" udekorowano polewą czekoladową oraz połówkami orzechów włoskich ułożonych na brzegach ciasta wspaniale się prezentuje na świątecznym stole.
Ciasto cynamonowe
Zdecydowanie jedno z najprostszych i najszybszych bożonarodzeniowych wypieków. Przygotowanie ciasta cynamonowego jest bardzo proste, składniki wystarczy połączyć w misce za pomocą miksera i wylać do blaszki wyłożonej papierem. Po upieczeniu górę ciasta można udekorować cukrem pudrem. Idealne smakuje z kubkiem ciepłej zimowej herbaty.
8. Ciasto cynamonowe według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisCiasto cynamonowe według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »
Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »
W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »