Do góry

Newsy

Co można zrobić z boczniaków?

Boczniaki zyskują coraz większą popularność w naszym kraju. Znacznie łatwiej kupić je w sklepach i znaleźć ciekawy przepis z ich wykorzystaniem. Ale w jaki sposób wpływają na nasz organizm?

Fot. 123RF/Picsel

Większość grzybów posiada opinię smacznych chociaż niezbyt wartościowych produktów. Tymczasem istnieje szereg wyjątków od tej reguły. Jednym z nich z pewnością są boczniaki - grzyby o bardzo ciekawych właściwościach i wpływie na nasz organizm.

Boczniaki pochodzą z Chin, gdzie od wielu wieków stanowią bardzo ważny składnik posiłków i niektórych naturalnych leków. W Polsce możemy wyhodować boczniaki nawet na własnym balkonie. Nie wymagają szczególnych warunków, a ich uprawa wymaga jedynie zaopatrzenia się w tzw. baloty. W sklepach najczęściej zakupimy boczniaki ostrygowate lub cytrynowe, będące najpopularniejszymi odmianami tych grzybów.

Pobierz aplikację smaker

Właściwości boczniaków

Boczniaki mogą bez przeszkód zagościć w diecie wszystkich osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Jak większość grzybów, są one bardzo niskokaloryczne - w 100 gramach znajduje się zaledwie 32 kcal. Boczniaki są również fantastycznym źródłem łatwo przyswajalnego białka, dlatego też mogą stać się cennym elementem diety każdego wegetarianina.

Te niepozorne grzyby są również źródłem wielu cennych substancji odżywczych, w tym wapnia, potasu, selenu, magnezu, cynku i sodu. Pierwiastki te są niezbędne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju. Co ciekawe, naukowcom udało się wyizolować z boczniaków dwie cenne substancje - beta-glukan i pleuran - które wzmacniają odporność oraz mogą okazać się pomocne przy leczeniu niektórych nowotworów.

Badania wykazały, iż regularne spożywanie boczniaków może obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi oraz poprawić kondycję naczyń krwionośnych. W ten sposób obniża się również ryzyko wystąpienia zawału serca innych chorób układu krążenia.

Boczniaki zawierają w swym składzie także ergotioeninę - bardzo silny antyoksydant, chroniący komórki przed uszkodzeniami oraz zbyt szybkim starzeniem się. Dzięki niemu na dłużej zachowasz młody i świeży wygląd.

Co zrobić z boczniakami?

Boczniaki mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, jednak warto pamiętać, że są one zdecydowanie mniej aromatyczne niż chociażby grzyby leśne. Jednak ich delikatny smak z pewnością docenią wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia. Z powodzeniem możecie wykorzystać je do przygotowania zupy, sałatki lub farszu do mięs. Bardzo ciekawą przekąską będą boczniaki marynowane, natomiast suszone świetnie sprawdzą się w różnego rodzaju sosach.

 

1. Bavette z boczniakiem i pasternakiem

Fot. Undefinded-35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami

Fot. Szefowa-kuchni  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Zapiekanka z cukinią

Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Boczniak panierowany otrębami

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Boczniaki w zalewie pomidorowo-octowej

Fot. GoodChanges na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Tosty z boczniakami i camembertem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Flaczki z boczniaków

Fot. Bellapi Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Boczniaki w tempurze

Fot. Fafaitko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Boczniaki z cukinią i kuskusem

Fot. Kalina na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


10. Marynowane boczniaki

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


11. Sałatka z boczniakami

Fot. GlobusKulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

12. Bigos z boczniakami

Fot. Orionka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń