Fot. 123RF/Picsel
Wiele osób traktuje pieczarki po macoszemu, twierdząc, że nie mają one zbyt wielu wartościowych substancji odżywczych. Jak się okazuje, jest to jeden z największych mitów na temat tych popularnych grzybów. Pieczarki obfitują w sporą porcję błonnika, która pozytywnie wpływa na układ trawienny. Dodatkowo spożywając potrawy z pieczarek, dostarczasz swojemu organizmowi szereg witamin, w tym witaminę C, B12, D i B2.
Bogactwo mikroelementów oraz minerałów, takich jak fosfor, potas, cynk czy miedź, to nie jedyny powód, dla którego warto wdrożyć potrawy z pieczarek do codziennego menu. Jest to również doskonały wybór dla osób, które szukają sposobów na urozmaicenie diety bez dokładania na talerz dodatkowych kalorii.
Co zrobić z pieczarek? Różnorodne sposoby na danie z pieczarek
Pieczarki to niezmiernie wszechstronny produkt spożywczy. Idealnie poddają się obróbce termicznej (i nie chodzi tutaj tylko o gotowanie). Pieczarki można przygotować na parze, smażyć, piec, a nawet grillować. Sposobów na smaczne danie z pieczarek jest co niemiara.
Kolejnym plusem tych popularnych białych grzybów jest mnogość zastosowań. Pieczarki to nie tylko wspaniały dodatek do jajecznicy, ale również składnik pulpetów, domowych marynat, a także nadzienia do cukinii. Wiele osób gustuje również w ich faszerowanej wersji.
Uwielbiasz faszerowane pieczarki? Przepisy pozostawiają ci ogromne pole do popisu. Mięsny farsz można wzbogacić o orzechy włoskie, ser pleśniowy, a nawet pomidory - będą świetnym towarzystwem dla grzybów. Gustujesz w sałatkach z pieczarkami? Przepisy na sałatki z groszkiem, jajkiem czy porem i pieczarkami to dopiero początek twoich kulinarnych eksperymentów!
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Śniadaniowy pomysł na pieczarki
Pieczarki stanowią perfekcyjny dodatek do dań obiadowych, ale nie każdy wie, że można z nich również wyczarować finezyjne śniadania. Przykładem takiej pyszności są parówki zapiekane z warzywami w cieście francuskim. Taką smakowitością nie pogardzi nawet największy niejadek. Jak je przyrządzić?
Ciasto francuskie możesz wykonać samodzielnie lub skorzystać z gotowego produktu. Podziel je na odpowiednią liczbę pasków - dokładnie tyle, ile przygotowałeś śniadaniowych parówek. Następnie pokrój pieczarki i cukinię w paski, a paprykę w pióra. Na każdym kawałku ciasta rozłóż warzywa, posyp je ulubionymi przyprawami, solą oraz pieprzem i nakryj wszystko plastrem sera żółtego.
Kolejnym krokiem jest zwieńczenie każdej konstrukcji parówką i dokładne zawinięcie jej dookoła. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz tak przygotowane zawijasy przez około 20 minut. Prosty i smaczny pomysł na pieczarki gotowy! Nada się on również jako wyśmienite drugie śniadanie do pracy lub piknikowa przekąska.
Domowy obiad, czyli obiad z pieczarek
Wzbogacenie obiadu o pieczarki to świetny sposób, aby mimochodem dodać do potrawy cenne mikroelementy. Pieczarki dokładają również swoją cegiełkę do smaku dania i doskonale odgrywają swoją rolę w obiadach dla najmłodszych. Jak można wykorzystać je w ciekawy sposób?
Jeśli twoje dzieci krzywią się na samą myśl o warzywach, spróbuj upiec zdrową domową pizzę, do której dodasz solidną garść pieczarek. Jeżeli chodzi o inne warzywne składniki, które wylądują na twojej pizzy, masz pełną dowolność - wybierz to, co lubią twoje pociechy.
Innym, bardzo prostym i efektownym, sposobem na podanie pieczarek są naleśniki z pieczarkami. Wystarczy wszystkie elementy na naleśniki zmiksować w blenderze, usmażyć je i wypełnić po brzegi farszem. Jaki farsz wybrać, aby wyczarować obiad z pieczarek? Najprostszym połączeniem będzie cebula, szpinak, pieczarki, szynka i ulubione przyprawy.
Jesteś fanem zup? Nic prostszego - spróbuj ugotować zupę ziemniaczaną z pysznym dodatkiem w postaci boczku, grzanek i pieczarek. Do wcześniej upichconego bulionu dodaj kartofle i gotuj, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj wszystko na gładki krem i dołóż podsmażony boczek, pieczarki i grzanki ze skórki chleba. Smacznego!
Zobacz: Krem z pieczarek
Co zrobić z pieczarek? Dania faszerowane
Nie masz pomysłów na to, co zrobić z pieczarkami? Postaw na potrawy faszerowane. Do najprostszych przykładów, które często królują na polskim świątecznym stole, są faszerowane jajka z pieczarkami. Wystarczy połączyć grzyby, natkę pietruszki i żółtko, aby stworzyć prostą i smaczną przekąskę.
Jeśli jesteś już na wyższym poziomie wtajemniczenia w gotowaniu, możesz śmiało spróbować swoich sił w przyrządzaniu faszerowanych kotletów mielonych. Aby stworzyć idealny farsz do takich koletów, wystarczy drobno posiekać pieczarki, podsmażyć je, a następnie połączyć z natką pietruszki. Z gotowego mięsa do koletów uformuj placuszki i zawiń w nie farsz. Jeżeli lubisz, gdy wnętrze kotlecików jest nieco ciągnące, dodaj do farszu odrobinę sera.
A teraz odwróć sytuację i przygotuj najprostszy na świecie, a zarazem wyrazisty i pyszny, przepis na obiad z pieczarek, czyli pieczarki faszerowane z serowym dipem. W celu stworzenia farszu do pieczarek zmieszaj natkę pietruszki, drobno pokrojoną szynkę i ser. Uformuj z nich niewielkie kuleczki i umieść w kapeluszach, które wcześniej oprószysz ulubionymi przyprawami. Tak przygotowane grzyby piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Dip serowy możesz stworzyć z połączenia majonezu, tartego parmezanu oraz mieszanki przypraw meksykańskich - naprawdę palce lizać!
Imprezowe przystawki - co z pieczarek?
Pieczarki to również świetny wybór, jeśli w perspektywie masz dużą imprezę, którą musisz przygotować samemu. Pierwszą opcją, jaką warto zaserwować przybyłym gościom, są muffiny z kurczakiem i pieczarkami. Aby je zrobić, potrzebujesz: filetu z piersi kurczaka, pieczarek, cebuli, czerwonej i zielonej papryki, natki pietruszki, przypraw, kukurydzy, mąki pszennej, mleka, czosnku, oleju i proszku do pieczenia.
Wystarczy pokroić wszystkie składniki w drobną kostkę i dokładnie wymieszać. W opcji dla fanów ostrych smaków można dodać papryczkę chili lub jalapeño. Wymieszaj jajka z mlekiem, olejem, proszkiem do pieczenia i mąką, a następnie dopraw wszystko przyprawami. Możesz dodać również czosnek.
Suche produkty zalej płynną masą, wymieszaj i odstaw na około 10 minut. Rozlej ciasto do silikonowych lub papierowych foremek i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Tak przyrządzone muffiny należy piec przynajmniej 30 minut. Impreza przed tobą, a w twojej głowie słychać uporczywe „co z pieczarek"? Dokładnie takie muffiny - najlepiej zaserwowane na ciepło!
Fot. Malta14 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dania z pieczarek: Pieczarki zapiekane
Fot. Elajla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dania z pieczarek: Pieczarki panierowane
Fot. Asia67 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dania z pieczarek: Grillowane pieczarki
4. Muffiny na jogurcie z pieczarkami
Fot. Steve na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dania z pieczarek: Muffiny z pieczarkami
Fot. Monika87 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dania z pieczarek: Zupa pieczarkowa
6. Naleśniki z pieczarkami i orzechami
Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dania z pieczarek: Naleśniki z pieczarkami
Fot. Leopard28 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dania z pieczarek: Łosoś z sosem pieczarkowym
8. Rolada z indyka z pieczarkami
Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dania z pieczarek: Rolada z pieczarkami