Fot. 123RF/Picsel
Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we krwi? Spośród wszystkich roślin strączkowych, najwięcej błonnika znajdziemy w fasoli, dlatego też warto zadbać, aby właśnie ta roślina pojawiła się w naszej diecie. Badania wykazały, że osób jedzących codziennie pół filiżanki gotowanej fasoli, w krótkim czasie poziom złego cholesterolu obniżył się aż o 7%.
Ponadto, duża ilość błonnika w naszej diecie sprawia, że jedzenia szybciej poczujemy się najedzeni, w ten sposób z pewnością unikniemy zjadania zbyt dużych porcji. Błonnik pozwala także na dłużej utrzymać uczucie sytości. Naukowcy wskazują, że obecność roślin strączkowych w diecie, sprawia, że nasza ochota na zjedzenie popołudniowych przekąsek spada aż o 1/3.
Jednak chcąc włączyć rośliny strączkowe do naszej diety, wiele osób stawia sobie podobne pytanie: jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? W rozwiązaniu tego dylematu pomogą nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami bardzo ciekawymi przepisami. Oto niektóre z nich.
1. Ciecierzyca z kurczakiem w pomidorach
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Tak przygotowana ciecierzyca jest doskonałą alternatywą dla dań z makaronem. To proste i sycące danie z pewnością zachwyci was swoim smakiem i aromatem.
Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kto powiedział, że pasztet musi być przygotowany z mięsa? Obecnie pasztety warzywne są jednym z największych hitów kulinarnych. Warzywa strączkowe sprawdzą się w tej roli idealnie.
3. Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Tuńczyk, ciecierzyca, pomidory, a do tego jeszcze aromatyczny dressing. Brzmi oryginalnie? I tak też smakuje! Ta niezwykła sałatka z pewnością podbije wasze serca.
4. Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą
Fot. Dagmara_65 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gdy nie macie zbyt wiele czasu, a goście już pukają do waszych drzwi, warto przygotować tę błyskawiczną sałatkę. Sami się zdziwicie jak szybko się ją przygotowuje. Ale uwaga! Z doświadczenia wiemy, że znika równie szybko.
5. Kremowe risotto z groszkiem
Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przygotowanie perfekcyjnego risotta wymaga trochę wprawy, jednak efekt końcowy wart jest wszystkich wysiłków. Dzięki temu przepisowi zamienicie kilka niepozornych składników w naprawdę wyjątkowe danie.
Fot. Marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Hummus przywędrował do nas z krajów arabskich. Ta wyjątkowa pasta przygotowana z ciecierzycy sprawdzi się doskonale jako dodatek do warzyw lub chipsów kukurydzianych. Jest niezastąpiona podczas przyjęć i wieczorów filmowych.
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak dobrze rozpocząć dzień? Oczywiście od pysznego śniadania. Ten omlet sprawi, że będzie wam się chciało wstawać z łóżka. Nawet o bardzo wczesnej porze.
8. Zupa krem z groszku zielonego
Fot. Lapsmak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Już sam kolor tej zupy może poprawić humor. Tymczasem jej smak sprawi, że dobry nastrój będzie wam towarzyszył przez cały dzień.
9. Soczewica czosnkowa po etiopsku
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Lubicie kulinarne podróże? Razem z tym daniem wybierzecie się do gorącej Afryki. Pikantna potrawka z soczewicy sprawdzi się świetnie niemal o każdej porze roku.
10. Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką
Fot. OstraNaSlodko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Uwielbiamy różnego rodzaju pierogi, także te z nietypowymi nadzieniami. Soczewica i zestaw aromatycznych przypraw sprawdzą się w tej roli idealnie. Przygotujcie je, a z pewnością nie pożałujecie.
Fot. Kokalala na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nie wyobrażacie sobie oglądania filmu bez czegoś chrupiącego do podjadania? Zapomnijcie o niezdrowych i kalorycznych chipsach. W roli przekąski doskonale sprawdzi się pieczona ciecierzyca. Spróbujcie jej, a już nigdy nie sięgniecie po tradycyjne przekąski.
12. Wegetariańskie kotlety z fasoli i sera
Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Tego z pewnością się nie spodziewaliście! Kotlety widoczne na zdjęciu wcale nie są przygotowane z mięsa. Wystarczy fasola i trochę sera, aby w ten sposób zaskoczyć bliskich.
Fot. Gosiawkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oczywiście to zestawienie nie mogłoby się obyć bez aromatycznej fasolki po bretońsku. W końcu jest to jedno z najpopularniejszych dań, które zawiera w sobie rośliny strączkowe. Każdy przygotowuje ją nieco inaczej, jednak w efekcie zawsze otrzymamy pyszne i bardzo sycące danie.
Zobacz też: Zielony jęczmień - nowy hit żywieniowy? Kliknij!
Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl