Fot. 123RF/Picsel
Czy jest drugi taki owoc, który w upalne dni równie dobrze gasi pragnienie, co arbuz? Ten wywodzący się z Afryki owoc z rodziny dyniowatych, nazywany bywa kawonem lub „napojem pustyni". Istnieje około 1200 odmian arbuza o różnych kształtach i kolorach, które uprawia się aż w 96 krajach świata.
Właściwości odżywcze arbuza
Ponad 90% składu arbuza to woda. Pozostałe 10% stanowią węglowodany oraz błonnik pokarmowy. Mimo niewielkiej ilości witamin i minerałów (zawiera w małych ilościach witaminę A, C, magnez, fosfor, sód), arbuz jest dla nas bardzo cennym owocem. Wszystko to ze względu na obecność w jego składzie wielu przeciwutleniaczy takich jak likopen, glutation i cytrulina.
Arbuz zawiera dużo więcej likopenu niż surowe pomidory. W około szklance arbuza jest półtora raza więcej tego antyoksydantu niż w dużym pomidorze. Pamiętajmy, że likopen to jeden z najsilniejszych antyoksydantów, które wymiatają z organizmu wolne rodniki, tym samym opóźniając procesy starzenia się organizmu i zapobiegając rakowi.
Dostarczenie ich do organizmu pomaga obniżyć ciśnienie w żyłach i tętnicach oraz hamuje powstawanie w naczyniach krwionośnych wolnych rodników.
Arbuz cechuje się niską kalorycznością - 100 gram owocu to zaledwie 30 kalorii. Jednakże osoby, które chorują na cukrzycę, powinny uważać na te owoce. Niestety, ale posiadają one wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że po ich spożyciu poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta.
Chociaż niewiele osób o tym wie, zaleca się spożywanie arbuza wraz z pestkami. Jak się okazuje, to samo zdrowie. W niewielkich pestkach arbuza znajdziemy dużą ilość białka, witamin z grupy B i minerałów. Mają również działanie antygrzybiczne oraz antybakteryjne. W przewodzie pokarmowym zachowują się podobnie jak błonnik - stymulują jego pracę. Należy jednak pamiętać, że w porównaniu z niskokalorycznym miąższem, pestki są zdecydowanie bardziej tuczące. Składają się w 50% z tłuszczy, a co za tym idzie, na 100 gram suchych pestek przypada średnio 600 kalorii.
Weź udział w naszym konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody pieniężne!
Kiedy warto jeść arbuzy?
Duża zawartość wody w arbuzie działa moczopędnie i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Regularnie spożywany arbuz wspaniale działa na cerę, poprawia jej elastyczność i opóźnia proces starzenia się. Sok z arbuza doskonale sprawdzi się jako tonik do twarzy, a plastry owocu można nakładać na twarz i szyję.
Ponadto, arbuz jest bardzo polecany osobom uprawiającym sport. Hiszpańscy naukowcy w periodyku naukowym "Journal of Agricultural and Food Chemistry" w swoich badaniach wykryli, że sok z arbuza zmniejsza ból mięśni po zbyt forsownych ćwiczeniach. Badaniu zostali poddani sportowcy. Naukowcy podejrzewają, że korzystne działanie arbuza wynika z zawartości aminokwasu o nazwie cytrulina.
Ta sama cytrulina, która pomaga sportowcom, wspomaga także funkcjonowanie układu krwionośnego i obniża ciśnienie. Według naukowców z Teksasu substancje zawarte w arbuzie nie tylko rozszerzają naczynia krwionośne, ułatwiając miłosne uniesienia (tak właśnie działa popularny lek na potencję), ale i podnoszą libido. Im bliżej skórki, tym więcej tej substancji.
Zobacz też: Jak uprawiać arbuzy?
Z czym łączyć arbuza?
Słodki, soczysty arbuz samodzielnie smakuje wyśmienicie. Jednakże doskonale nadaje się do wielu dań. Z dodatkiem arbuza można przygotować zielone sałatki lub owocowe chłodniki. Dobrze komponuje się z serami, wędlinami i owocami morza.
Arbuzy wykorzystuje się również do przygotowania lemoniad, koktajli, sorbetów oraz pączy. Sięgając po inne sezonowe owoce, można przygotować z użyciem arbuza owocowe sałatki lub kolorowe szaszłyki. Aby mieć pewność, że dany owoc jest dostatecznie dojrzały, należy go dokładnie ostukać. Głuchy dźwięk wydobywający się z owocu oznacza, że jest dojrzały i nadaje się do spożycia. Jeśli zdarzy się, że arbuz nie zostanie zjedzony w całości w ciągu jednego dnia, należy pamiętać, aby nie przechowywać go zbyt długo w lodówce, gdyż może się szybko zepsuć.
1. Arbuz z fetą, miętą i chili
Fot. foodsafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Grillowany arbuz z serem feta, miodem i sosem sojowym
Fot. Agata-Moryson na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Carpaccio z arbuza z rzodkiewką i miętą
Fot. GlobusKulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pizza z arbuza z serkiem waniliowym i czekoladą
Fot. babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie