Do góry

Newsy

Co zrobić, aby golonka wyszła idealnie?

Mówi się, że golonka to potrawa, którą się kocha albo nienawidzi. Niemniej jednak przysmak ten ma mnóstwo fanów i uchodzi za kluczowe danie w wielu kuchniach świata. Jak przyrządzić mięso, aby zachwyciło ciebie i twoich bliskich? Poznaj najlepsze przepisy na golonkę!

Fot. 123RF/Picsel

Choć golonka kojarzy się głównie z Bawarią, w rzeczywistości jest równie popularna w naszym kraju, zwłaszcza na Śląsku, w Wielkopolsce i Małopolsce. W polskich domach najczęściej serwowane jest mięso pieczone, zwłaszcza golonka w piwie, choć można natknąć się również na wersję duszoną i gotowaną, a nawet w formie galarety.

Reklama

Niewątpliwym atutem golonki jest soczyste, wręcz rozpływające się w ustach mięso, które w połączeniu z chrupiącą skórką potrafi rozpieścić niejedno podniebienie. Dodatkową zaletą potrawy jest jej uniwersalność - golonkę można przyrządzić na kilka różnych sposobów i podawać z rozmaitymi dodatkami.

Masz ochotę na tradycyjną golonkę, przypominającą tę serwowaną w bawarskich restauracjach? Nie potrzebujesz dalekich wojaży, aby jej skosztować! Możesz przyrządzić ją samodzielnie i to w takiej wersji, jaką najbardziej lubisz. Co można przygotować oprócz golonki po bawarsku? Opcji jest naprawę wiele! Poznaj te najciekawsze i wyczaruj wyśmienite dania we własnej kuchni.

Golonka w piwie, czyli niezastąpiony klasyk

Golonka w piwie, zwana również golonką po bawarsku, to powszechnie znane, choć dość specyficzne danie, które stanowi idealną opcję na obiad lub imprezę w gronie przyjaciół. Uwielbiana nie tylko przez fanów piwa, zachwyca swoim wyrazistym smakiem i intensywnym aromatem.

Do przyrządzenia golonki po bawarsku potrzebujesz kilku podstawowych składników - większość z nich z pewnością znajdziesz w swojej kuchni lub w najbliższym sklepie spożywczym. Oprócz golonki wieprzowej na twojej liście powinna znaleźć się m.in. marchew, korzeń selera i pietruszki, czosnek, por, kilka szklanek wody, przyprawy, miód oraz szklanka ciemnego piwa.

Przygotowanie golonki w piwie składa się z dwóch głównych etapów - gotowania i pieczenia. Mięso gotuje się do miękkości w towarzystwie warzyw, ziół i przypraw, a następnie piecze w piekarniku z dodatkiem piwa. Gotową potrawę można podawać z ziemniakami i kapustą.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Nie jesteś fanem golonki po bawarsku? Spróbuj wersji po chińsku!

Choć golonka pieczona w piwie jest znacznie bardziej popularna od tej po chińsku, ta ostatnia nie odbiega swoim smakiem i aromatem od golonki po bawarsku. Chętnie sięgają po nią miłośnicy orientalnych dań, zwłaszcza ci, dla których sos sojowy uchodzi za niekwestionowanego króla przypraw.

Golonka po chińsku to potrawa, którą można dowolnie modyfikować. Jeśli gustujesz w bardzo intensywnych smakach, w swoim przepisie możesz użyć ciemnego i jasnego sosu sojowego, korzenia imbiru oraz octu ryżowego. Niektóre receptury dopuszczają również użycie alkoholu - świetnie sprawdzi się tutaj wino białe i ryżowe oraz kilka kieliszków czystej wódki. W twoim daniu nie może zabraknąć oczywiście warzyw, zwłaszcza czosnku i szczypiorku.

 

Sprawdź: Zdrowotne właściwości wieprzowiny

Coś na ząb dla miłośników golonki w kapuście

Jednym ze składników, które najlepiej komponują się z golonką, jest kapusta kiszona. Może być ona serwowana zarówno jako oddzielny przysmak, jak i dodatek poddany obróbce termicznej razem z mięsem. Na czym polega fenomen tej potrawy?

Kwaśny posmak kapusty idealnie podkreśla smak mięsnych specjałów, do których zalicza się nie tylko golonka. Fani golonki w kapuście najchętniej sięgają po nią w jesienne lub zimowe dni, ponieważ ta świetnie rozgrzewa i dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.

Golonkę w kapuście najlepiej podawać w wersji pieczonej lub gotowanej. Poza głównym składnikiem można dodać do niej m.in. suszone grzyby, majeranek, ziarna jałowca, słodką i ostrą paprykę, bulion warzywny oraz odrobinę cukru dla smaku.

Golonka pieczona, duszona czy gotowana? Wybór należy do ciebie!

Golonka z piekarnika, która zachwyca przede wszystkim swoją chrupiącą skórką, nie jest jedyną smaczną wersją tej potrawy. Pieczone lub gotowane mięso jest równie pyszne, a do tego świetnie pachnie i rozpływa się w ustach.

Kluczem do przygotowania wyśmienitej, gotowanej lub duszonej golonki jest odpowiedni dobór warzyw, ziół i przypraw. W trakcie gotowanie warto sięgnąć po takie dodatki, jak cebula, czosnek, marchew, korzeń pietruszki, seler, por, a także liść laurowy i ziele angielskie.

Chciałbyś skosztować golonki po bawarsku, ale preferujesz gotowane lub duszone mięso? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco zmodyfikować przepis i przyrządzić danie w garnku lub na patelni. Golonka powinna być duszona lub gotowana aż do miękkości, co może potrwać nawet dwie godziny.

Zobacz: Soczysty stek z warzywami

Galaretka z golonki - przysmak na każdy posiłek dnia

Galaretka z mięsem i warzywami to przysmak kojarzący się z okresem PRL-u, kiedy ta królowała na polskich stołach w trakcie świąt i ważnych uroczystości rodzinnych. Dzisiaj smakołyk ten jest równie popularny i stanowi doskonałą alternatywę dla „ciężkich" mięsnych dań.

Galaretka przyrządzana jest z różnych rodzajów mięs, w tym drobiu, wołowiny i wieprzowiny. Choć galaretka z golonki jest bardziej tłusta i kaloryczna od tej z chudego mięsa, warto ją przygotować ze względu na atrakcyjny smak i szereg wartości odżywczych.

W przeciwieństwie do golonki w kapuście czy w piwie galareta stanowi świetną opcję na każdy posiłek dnia. Co więcej, można rozkoszować się nią znacznie dłużej niż klasycznym daniem - gotową przekąskę możesz trzymać przez kilka dni w lodówce i sięgać po nią wtedy, gdy najdzie cię ochota.

Golonka z indyka, czyli zdrowsza alternatywa dla wieprzowiny

Pierwsza myśl o golonce przywołuje najczęściej obraz tłustego i tuczącego mięsa. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że potrawa ta występuje również w odchudzonej wersji i może stanowić doskonałą opcję dla osób będących na diecie. Jak to możliwe?

Zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywną dla wieprzowiny jest golonka z indyka. Jak wiadomo, indycze mięso jest chude i lekkostrawne, dzięki czemu stanowi składnik wielu dietetycznych dań. Czy to oznacza, że jest mniej smaczne?

Golonka z indyka - zarówno pieczona, jak i duszona czy gotowana - potrafi zachwycić swoim smakiem tak samo jak jej wieprzowy odpowiednik. Wystarczy pamiętać o aromatycznych dodatkach, które podkreślą w niej to, co najważniejsze. W twoim przepisie powinny znaleźć się warzywa, zioła i przyprawy, zwłaszcza te, które najbardziej lubisz.

Przepisy na golonkę w każdej wersji

Szukasz inspiracji na dania, w których króluje golonka? Niezależnie od tego, czy ma być to golonka z indyka, czy wieprzowiny, warto sięgnąć po przepisy dostępne w naszym serwisie. Pozwolą ci one nie tylko odkryć najciekawsze wersje tej potrawy, ale także cieszyć się gotowaniem, niezależnie od twojego doświadczenia w kuchni. Zapraszamy!

 

1. Pieczona golonka - przepis Magdy Gessler

Pieczona golonka - przepis Magdy Gessler

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Pieczona golonka - przepis Magdy Gessler

 

2. Golonka w piwie i miodowej glazurze

Golonka w piwie i miodowej glazurze

Fot. PaniMkuchniasmakowita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Golonka w piwie

 

3. Golonka

Golonka

Fot. Agunkaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Golonka

 

4. Pikantna golonka

Pikantna golonka

Fot. 12zeta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Pikantna golonka

 

5. Zapiekana golonka

Zapiekana golonka

Fot. Antena28 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zapiekana golonka

 

6. Miodowa golonka

Miodowa golonka

Fot. Maksiu78 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Miodowa golonka

 

7. Pieczona golonka z indyka

Pieczona golonka z indyka

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Golonka z indyka

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń