Czy skorupki jajek da się wykorzystać?

Zazwyczaj skorupki jajek wyrzucamy do kosza. W końcu czy mogą być czymś więcej niż odpadkiem? Okazuje się, że mają one wiele praktycznych zastosowań. Niektóre są naprawdę zadziwiające.

Fot. 123RF/Picsel

Skorupki jaj możemy ponownie wykorzystać. Zaskoczony? Z pewnością jeszcze bardziej zaskoczy cię to, jak niezwykłe właściwości ma ten niedoceniany produkt. Nie warto wyrzucać ich do śmieci, gdyż przydadzą nam się jako ważny składnik diety oraz produkt, ułatwiający codzienne czynności. W skorupkach jajek znajdziemy wszystkie niezbędne dla organizmu makro i mikroelementy, takie jak np. miedź, żelazo, cynk, krzem czy też fluor. Co ważne, skorupki zawierają w sobie bardzo dużą ilość cennego wapnia, który wzmacnia kości oraz chroni przed osteoporozą. Warto również wiedzieć, że w skorupkach jaj nie odkładają się żadne metale ciężkie, nawet jeśli kury są karmione paszą, która je zawiera. Dowiedz się, w jaki sposób możesz wykorzystać skorupki i co dzięki temu zyskasz.

1. Użyj skorupek jako nawozu

Każdy ogrodnik powinien poznać tę sztuczkę - drobno pokruszone skorupki należy wsypać do otworów w ziemi przed sadzeniem roślin. Aby osiągnąć najlepsze efekty, czynność powinno się powtarzać co 2 tygodnie. W ten sposób rośliny będą pięknie się rozwijać i rosnąć. Wszystko to za sprawą minerałów zawartych w skorupkach, które poprzez glebę przenikają do roślin, wzmacniając je.

2. Dodaj do kawy

Starasz się ograniczać cukier w diecie, jednak kawa bez jego dodatku wydaje się zbyt gorzka? Mamy na to prostą radę. Z pomocą przyjdą oczywiście skorupki jaj. Zacznij od dokładnego wyparzenia ich we wrzątku. Następnie możesz dodać je do mielonej kawy, którą przygotujesz w tradycyjny sposób. Po jej zaparzeniu możesz usunąć skorupki i cieszyć się napojem, który w niemal magiczny sposób stał się słodszy.

3. Wyczyść przypalone garnki

Przypalony garnek lub patelnia? To nic strasznego! Wystarczy, że do przypalonego naczynia włożysz skorupki, dodasz niedużą ilość płynu do mycia naczyń oraz szklankę wody. W ten sposób uzyskasz niezwodny środek czyszczący.

Reklama

4. Użyj skorupek do ostrzenia noży

Borykasz się z problemem tępych noży? Czy da się je naostrzyć bez ostrzałki? Okazuje się, że tak i to przy pomocy niepozornych skorupek. Wystarczy, że obierzesz jajka, a ich skorupki rozkruszysz na desce. Teraz możesz spróbować pokroić je nożem, tak jak siekałbyś np. zioła lub cebulę. Nóż naostrzy się w kilka chwil!

5. Przygotuj domową maseczkę

Jeśli na twojej twarzy często pojawiają się zaczerwienienia lub wypryski, warto wypróbować domową maseczkę przygotowaną na bazie skorupek jaj. Wystarczy, że drobniutko pokruszone skorupki wymieszasz z surowym białkiem. Tak powstałą pastę należy rozprowadzić równomiernie po twarzy, a po 10 minutach spłukać pod bieżącą wodą. Twoja cera nabierze blasku, a ty na długo zapomnisz o jakichkolwiek niedoskonałościach.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Domowe kostki maggi z lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 72

30 min
0

Przepis dnia

Desery Sernik który nie opada

Przepis na idealny sernik który nie opada! Jest pulchny, delikatny i wilgotny.

Odsłon: 566

>60 min
12
wszystkie
4

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1