Czym zastąpić jajka podczas pieczenia?

Zabierając się za pieczenie ciasta, biszkoptu lub babeczek w pierwszej kolejności zajmujemy się przygotowaniem niezbędnych składników. Co się do nich zalicza? Oczywiście to zależy od przepisu jednak najczęściej powielanymi produktami, które wykorzystujemy to: mąka, cukier i jajka. Co zrobić w sytuacji, kiedy nie możemy wykorzystać ostatniego z nich?

Fot. 123RF/Picsel

Powodów na usunięcie jajek z przepisu może być wiele, począwszy od problemu z ich brakiem w lodówce, po względy zdrowotne tj. ograniczenie tłuszczy lub nietolerancje pokarmowe. Nie zmusza to nas jednak do rezygnacji z pieczenia.

Chcąc zastąpić jajka innym produktem spożywczym, w pierwszej kolejności warto pomyśleć nad tym, jaką funkcję pełnią one w wypiekach. Nie ma bowiem jednego, idealnego zamiennika. W biszkopcie zależy nam na odpowiednim wyrośnięciu ciasta, tak aby było wysokie i jak najbardziej puszyste. W babeczkach ich głównym zadaniem jest odpowiednie połączenie mokrych i suchych składników oraz nadanie odpowiedniej wilgotności przygotowywanym wypiekom.

Kolejnym, równie ważnym aspektem przy wyborze alternatywy dla jajek jest smak. Warto się zastanowić czy wybrany przez nas produkt będzie współgrał z pozostałymi i nie zepsuje nam efektu. W słodkich deserach świetnie sprawdzą się owoce w postaci musów. Do słonych lepiej użyć siemienia lnianego, mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej.

Banan

Zamiast jajka możemy wykorzystać pół średniej wielkości banana. Wystarczy go rozgnieść i w takiej postaci dodać do miski. Ten zamiennik sprawi, że ciasto będzie słodsze, wilgotniejsze i gęstsze.

Mus jabłkowy

¼ szklanki zblendowanych jabłek (około 60 g) może zastąpić jajko w przepisie. Przygotowany mus pełni podobną funkcję do bananów - nadaje wypiekom słodyczy i sprawia, że są bardziej wilgotne i smaczne.

Bataty

Podobnie jak z owocami - ¼ szklanki musu z tego warzywa wystarczy, żeby przygotować pyszne czekoladowe brownie, muffinki, chleb lub inne ciasta.

Awokado

Mniej popularne, lecz chętnie wykorzystywane przez wegan. Odpowiednikiem jednego jajka jest jedna sztuka awokado. W wypiekach najlepiej sprawdzi się to najbardziej dojrzałe.

Dynia

60 g musu z dyni stanowi świetną alternatywę dla jajka w cieście. Najlepiej sprawdzi się odmiana Hokkaido, która charakteryzuje się intensywną pomarańczową barwą i gęstym miąższem.

Reklama

Mąka

Idealnie nadaje się: ziemniaczana, owsiana, sojowa, kukurydziana, z tapioki lub ciecierzycy. Wystarczy zmieszać jedną jej łyżkę mąki z 2 łyżkami ciepłej wody. Taki zamiennik idealnie sprawdzi się w biszkopcie oraz w naleśnikach.

Chia

1 łyżka nasion chia połączona z 3 łyżkami gorącej wody doskonale połączy wszystkie składniki ciasta. Przed dodaniem go do ciasta należy odczekać kilka minut, aby mieszanka nabrała odpowiedniej gęstości.

Jogurt roślinny

60 g jogurtu sprawi, że cisto będzie miękkie i wilgotne. Można wykorzystać jego różne smaki od naturalnego po waniliowe, ananasowe czy jagodowe. Nadaje się do kruchych ciast i babeczek.

Woda z ciecierzycy (aquafaba)

Aquafaba umożliwi nam przygotowanie bezy, makaroników lub czekoladowego brownie. Potrzebujemy tylko 3 łyżek, aby zastąpić jajko w cieście.

Mleko sojowe

Lecytyna sojowa zawarta w mleku roślinnym jest idealnym zamiennikiem jajka. Można go użyć do przygotowania pysznych naleśników. Dobrze się sprawdza również w cieście drożdżowym.

Masło orzechowe

Jego głównym zadaniem jest odpowiednie połączenie składników. Nadaje wypiekom delikatnego orzechowego posmaku. 3 łyżki wystarczą, żeby ciasto było smaczne i wyrośnięte.

Jesteś ciekawy jak zastosować te porady w praktyce? Poznaj pięć sprawdzonych przepisów na pyszne desery naszych użytkowników:

 

1. Brownie

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Chlebek gryczany z chia

Fot. Murena na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Reese's

Fot. Reasonble_vegan na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Ciasto czekoladowe

Fot. VickyVampire na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Murzynek

Fot. Everyn na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2