Do góry

Newsy

Jak zrobić ciasto na pierogi?

Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli.

Fot. 123RF/Picsel

Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z prasłowiańskiego słowa „pir" oznaczającego biesiadę (Aleksander Brückner, Słownik etymologiczny języka polskiego).

Dawniej słowem pieróg określano ciasto obrzędowe, gdyż danie to przygotowywane było wyłącznie z okazji rozmaitych świąt. W zależności od okazji pierogi różniły się od siebie kształtem oraz farszem. I tak na weselach serwowano kurniki - duże pierogi o wielu nadzieniach, ale zawsze z dodatkiem kurzego mięsa. Knysze (obecnie niezwykle popularne w regionie Bieszczad) były pierogami żałobnymi, podawanymi wyłącznie na stypach, natomiast kolatki pieczono z okazji Nowego Roku w celu upamiętnienia pogańskiego święta „Kolady".

Ciasto na pierogi - na co zwrócić uwagę?

Współczesny przepis na ciasto do pierogów zawiera w sobie jedynie mąkę oraz wodę. Aby było naprawdę elastyczne, podczas wyrabiania warto użyć naprawdę gorącej wody. Wiele osób dodaje również niedużą ilość oleju lub roztopionego masła, poprawiając w ten sposób jego konsystencję oraz smak. Przygotowując pierogi z wilgotnym farszem, warto dodać do ciasta jajko - będzie wówczas nieco bardziej zwarte, a ryzyko wypłynięcia nadzienia podczas gotowania zostanie zminimalizowane.

Pamiętajmy, że wyrabianie ciasta na pierogi wymaga od nas cierpliwości. Aby było naprawdę elastyczne i delikatne, należy wyrabiać je przez dobrych kilkanaście minut. Następnie ciasto należy odstawić na bok przykryte ciepłą miseczką. Zabiegi te sprawią, że zawarty w cieście gluten będzie mógł zdziałać swoją magię.

Warto również zwrócić uwagę, aby rozwałkowanego ciasta nie podsypywać zbyt obficie mąką, gdyż w ten sposób stanie się ono bardzo twarde i trudne do ponownego zagniecenia. Co gorsza, pierogi wykonane z takiego ciasta będą rozklejać się w czasie gotowania.

Jak mrozić pierogi?

Jeśli chcesz zamrozić pierogi, pamiętaj o dwóch kwestiach. To czy zamrozimy potrawę przed czy po ugotowaniu, jest już kwestią naszego gustu i tego jak wiele czasu będziemy chcieli poświęcić później na ich przygotowanie. Warto jednak pamiętać, aby pierogi mrozić etapami - najpierw luźno rozłożone na tacce, a dopiero później spakowane do woreczków. W ten sposób unikniemy ich sklejania się i rozrywania.

Sprawdzone przepisy na ciasto na pierogi

W przypadku świątecznych pierogów, królują trzy rodzaje farszy: grzybowy, kapuściano-rzybowy i ruski. To, które z nich zaserwujecie bliskim, zależy wyłącznie od waszego gustu i rodzinnych zwyczajów. A może macie ochotę przełamać tradycję, podając coś zupełnie nowego? W obu przypadkach warto sięgnąć po sprawdzone przepisy naszych użytkowników, którzy lepienie pierogów opanowali do perfekcji.

 

1. Ciasto na pierogi

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Ciasto na pierogi bez jajka

Fot. Zamieszaj na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

3. Pierogi ruskie

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Pierogi z grzybami

Fot. Danutast1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pierogi z kapustą i grzybami

Fot. Okawrosole na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Pierogi z makiem

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Pierogi po łemkowsku

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Pierogi z kapustą i jajkiem na twardo

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń