Najciekawsze pomysły na sałatki wielkanocne

Na świątecznym stole nie może zabraknąć sałatek, do których możesz wkroić produkty z wielkanocnego koszyczka.

Fot. 123RF/Picsel

W dawnych czasach wygląd stołu wielkanocnego - co w pewnym sensie jest oczywiste, zależał od zamożności domu. Inaczej wyglądał stół wielkanocny chłopa, szlachcica, magnata i mieszczanina. W biedniejszych domach do kościoła zanosiło się jedynie chleb, kiełbasę, trochę mięsa i jaj, podczas gdy stoły bogaczy pełne były szynek, mazurków, marcepanów, jajeczników, kołaczy, maczników i serowców. Te ostatnie to krakowska specjalność; gospodynie niechętnie zdradzały ich recepturę i sposób przygotowania.

Każdy region Polski charakteryzuje się odmiennymi zwyczajami kulinarnymi. Na wschodnich rubieżach wypiekano drożdżowe słodkie bułeczki, zwane paskami.

W kujawskim święconym nie mogło zabraknąć, obok chleba, jaj, soli, kiełbasy, także chrzanu i maślanego baranka z oczami z pieprzu.

Dla Łemków ważną rolę pełnił ogromny chleb, zwany paschą lub paską. Roman Reinfus, w książce "Śladami Łemków" wspomina, że kobiety podczas wypiekania chleba, który miał często do 80 cm średnicy, podskakiwały, aby lepiej wyrósł. W tradycji prawosławnej, paschą nazywano albo święcone przynoszone do cerkwi, albo tradycyjny sernik w kształcie ostrosłupa. Wykonany był z białego sera oraz przystrojony rodzynkami i inicjałami XB (Chrystus Zmartwychwstały).

Z okolic Cieszyna pochodzą zaś tzw. murzyny, czyli smaczne drożdżowe bułeczki z zapiekaną szynką lub kiełbasą. Specjał ten przygotowywany był przez protestanckich chłopów specjalnie na Wielkanoc.

Długą tradycję - szczególnie na południu naszego kraju - ma zupa ze święconych pokarmów. Tam właśnie nazywa się ją święconką, święceliną, bądź chrzanówką. Składa się ona między innymi z mięs i wędlin. Dodatkiem jest chrzan, masło, serwatka, czasami czosnek i ziemniaki.

Coraz częściej zdarza się tak, że część lub też wszystkie składniki tradycynej święconki zamieniane są w wielkanocną sałatkę, którą częstuje się wszystkich domowników. Może ona przyjąć bardziej lub mniej skomplikowaną formę, jednak w większości przypadków jej podstawę stanowią poświęcone jajka. Dzisiaj prezentujemy kilka ciekawych przepisów naszych użytkowników, którzy postanowili podzielić się z nami swoimi pomysłami na sałatki wielkanocne. Oto ich propozycje.

 

1. Wielkanocna sałatka teściowej

Fot. Ewaaa na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Sałatka wielkanocna

Fot. Ekspansjawkuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Sałatka jajeczna z kurczakiem

Fot. Patusia5 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Sałatka jajeczna z kukurydzą

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Wielkanocna sałatka z szynką i jajem

Fot. Kalina11 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

6. Wielkanocna sałatka serowa z rzeżuchą

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Wielkanocna sałatka z porem i pieczarkami

Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą

Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Wielkanocna sałatka chrzanowa

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Chrzanowa sałatka z kurczakiem

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pobierz aplikację smaker

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 244

30 min
7
15 min
9

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 441

60 min
6
15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0