Spis treści:
- Jak zdobyć pokrzywę na napar?
- Jak zrobić herbatę z pokrzywy?
- Jak pić herbatę z pokrzywy?
- Pokrzywa a zdrowie
- Jak działa napar z pokrzywy?
Słowianie wierzyli, że zwykła pokrzywa jest w stanie ochronić przez złymi urokami. Stosowali ją także na wszelkiego rodzaju bóle i gorączkę. A dzisiejsze badania potwierdzają, że rzeczywiście ma ona działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne.
Jak zdobyć pokrzywę?
Pokrzywy możemy zrywać samodzielnie, chociażby w czasie spaceru po łące. Należy jednak pamiętać, że zbiory powinny zakończyć się, zanim roślina zakwitnie, ponieważ z czasem traci swoje właściwości. Najlepiej jest to robić w maju i kwietniu. Nie powinno się wybierać miejsc przy drogach, ponieważ liście pokrzyw mogą wchłaniać zanieczyszczenia wydobywające się z pojazdów. Warto również wiedzieć, iż możemy także zasadzić krzaczki - pokrzywa nadaje się do uprawy w doniczce lub ogródku. Aby uniknąć bolesnych poparzeń, przed zbiorami załóżcie ochronne rękawiczki.
Poza sezonem warto sięgać po ziołowy susz z pokrzywy, który z powodzeniem może zastępować świeże listki. Znajdziesz go w większości sklepów zielarskich i aptek. Warto również poszukać go w dobrych sklepach spożywczych w części gdzie znajdują się różnego rodzaju herbaty i napary z innych ziół.
Jak zrobić napar z pokrzywy?
Do przygotowania naparu z pokrzywy doskonale nadają się zarówno suszone, jak i świeże liście. W tym celu należy wsypać do filiżanki dużą, czubatą łyżkę liści, a następnie zalać je gorącą, ale nie wrzącą wodą. Jeśli używasz świeżych liści, napar z pokrzywy powinien być gotowy po niecałej minucie. Suszone liście pokrzywy wymagają nieco dłuższego namaczania, które powinno trwać 2-3 minuty. Aby uzyskać napar o właściwościach moczopędnych, wydłuż czas namaczania ziół do 10 minut.
Jak pić napar z pokrzywy?
Pamiętaj, aby naparu z pokrzywy nie dosładzać cukrem. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie picia go bez dodatkowej porcji słodkości, sięgnij po niewielką porcję miodu lub ksylitolu. Chcąc osiągnąć najlepsze rezultaty, pierwszą porcję naparu wypij na czczo.
Jak często pić herbatę z pokrzywy? Najczęściej picie pokrzywy poleca powtarzać dwa razy dziennie. Najlepsze efekty osiągniesz, gdy będziesz robić to regularnie.
Pokrzywa a zdrowie - na co pomaga to ziele?
Pokrzywa obfituje w cenne składniki odżywcze, witaminy i sole mineralne. Zawiera między innymi witaminy A, K, C, i B2 a także jod, magnez, wapń, żelazo i potas. Znajdują się w niej też korzystne dla serca fitosterole oraz chlorofil, który pozytywnie wpływa na florę jelitową. Już w starożytności pokrzywę wykorzystywano do leczenia chorób żołądka, a nasze prababcie uznawały ją za łatwo dostępne remedium na wiele dolegliwości.
Jak działa napar z pokrzywy?
Pokrzywa jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu. Dzięki swoim właściwościom moczopędnym, wspomaga leczenie kamicy nerkowej i schorzeń układu moczowego, poprawia pracę jelit oraz pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu. Roślina ta stymuluje produkcję czerwonych krwinek, dlatego też stosuje się ją w leczeniu anemii i przy ogólnym osłabieniu organizmu. Z kolei antyoksydanty zawarte w liściach pokrzywy chronią nasz organizm przed rozwinięciem się wielu chorób oraz ułatwiają detoksykację.
Spożywanie herbatek z pokrzywy poleca się również w celu przyspieszenie regeneracji organizmu. Picie takich naparów ułatwia przemianę materii, wspiera oczyszczanie układu trawiennego oraz korzystnie wpływa na pracę trzustki, wątroby i żołądka.
Ze względu na właściwości bakteriobójcze okłady z pokrzywy stosuje się w leczeniu schorzeń skórnych oraz stanów zapalnych mięśni. Zaleca się je również w czasie infekcji gardła i jamy ustnej.
Kosmetyki na bazie pokrzywy wspierają prawidłowe nawilżenie skóry oraz ułatwiają pozbycie się łupieżu. Nie bez przyczyny znajdziemy ją również w składzie preparatów, mających poprawić kondycję i wygląd włosów.
Napar z pokrzywy a odchudzanie
Pokrzywa może znacznie przyspieszyć proces odchudzania. Jak już wcześniej wspominaliśmy, wspomaga trawienie oraz przyspiesza tempo przemiany materii, dzięki czemu dostarczana do organizmu energia jest szybciej zużywana. Reguluje także poziom glukozy i zapobiega znacznym wahaniom cukru we krwi, dzięki czemu przeciwdziała nagłym napadom głodu. Wspiera również oczyszczanie organizmu z zalegających w nim toksyn, które często bywają przyczyną problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Napar z pokrzywy: przeciwwskazania
Mimo licznych pozytywnych właściwości, po preparaty z pokrzywy powinniśmy sięgać z rozwagą. Roślina ta nie jest wskazana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, a także osób mających problem z chorobami dróg rodnych. Ze szczególną uwagą i najlepiej po konsultacji z lekarzem, powinny spożywać pokrzywę osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ zawarte w tej roślinie związki aktywne mogą zaburzać działanie niektórych leków.
Jeśli chcesz włączyć pokrzywę do swojej diety, poniżej prezentujemy kilka przepisów na pyszne dania z wykorzystaniem zarówno świeżych, jak i suszonych liści tej rośliny.
1. Zupa wiosenna z pokrzywy
Zobacz przepisZupa wiosenna z pokrzywy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Choć dla niektórych gotowanie zupy z pokrzywy może wydawać się dziwne, jest to bardzo zdrowy i zaskakująco smaczny posiłek, który świetnie sprawdzi się w czasie gorących dni.
2. Włoskie kluseczki z ricotty i pokrzywy
Zobacz przepisWłoskie kluseczki z ricotty i pokrzywy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gnudi to włoskie kluseczki z ricotty i dodatkiem szałwii lub szpinaku. Tym razem nasza użytkowniczka postanowiła przygotować je w wersji z pokrzywą.
Takie chleb to doskonały dodatek do wiosennych śniadań. Pokrzywa z mąką orkiszową nadaje całości lekko orzechowy smak.
4. Naleśniki z pokrzywą z farszem z białego sera i wędzonego łososia
Zobacz przepisNaleśniki z pokrzywą z farszem z białego sera i wędzonego łososia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zwykle zielone naleśniki przygotowuje się na bazie szpinaku. Warto jednak eksperymentować, do zrobienia masy wykorzystując chociażby niedoceniane pokrzywy.
Napój ten to idealna propozycja na pierwsze lub drugie śniadanie. Niesamowicie odżywczy, pyszny, owocowy mix to rozwiązanie, które z pewnością posmakuje każdemu.
Warto dodawać choćby odrobinę pokrzywy do miksowanych koktajlów. Dzięki temu napój uzyskuje intensywnie zielony kolor i staje się jeszcze zdrowszy.
Pesto jest wspaniałym dodatkiem do pieczywa, przekąsek, mięs i makaronów. To z pokrzywy jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnego sosu z bazylii, parmezanu i orzeszków piniowych.
8. Kotleciki z risotto z młodą pokrzywą
Zobacz przepis/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pokrzywę możemy przemycić niemal w każdej potrawie. Tym razem - w połączeniu z risotto i czosnkiem - stała się bazą do niezwykle smacznych kotlecików, które bardzo dobrze sprawdzą się zarówno w roli dania głównego, jak i sycącej przekąski.
9. Prosty, ożywczy napój
Zobacz przepisProsty, ożywczy napój / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Taki odżywczy napój to idealny pomysł na gorące dni. Przypomina trochę standardową lemoniadę, jednak dzięki bombie witaminowej w postaci pokrzywy jest znacznie zdrowszą opcją.
Zobacz także:
Sok z pigwy na odporność i nie tylko »
Wypróbuj placki ziemniaczane bez jajka. Będą pyszne i chrupiące »
Dieta na jesień. Co jeść, by cieszyć się zdrowiem i dobrym nastrojem? »