Pieczone warzywa na przekąskę i obiad. Zapamiętaj te przepisy

Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

- Jakie warzywa można piec?

- Jak piec warzywa?

- Jak piec warzywa w folii?

- Jak piec warzywa na blaszce?

- Co zrobić z pieczonych warzyw?

- Przepisy na pieczone warzywa

 

Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy pełną wartość przygotowywanych produktów.

Po drugie, pieczone warzywa smakują całkowicie inaczej. Zmienia się ich struktura i aromat. W porównaniu z gotowanymi warzywami zdecydowanie zyskują na smaku. Stosując różne sposoby pieczenia - na blasze, w folii lub zamkniętym naczyniu żaroodpornym - możemy uzyskać zaskakujące efekty. W piekarniku przygotujemy zarówno pyszne, niskotłuszczowe chipsy jak i składniki na niezwykłą sałatkę.

Jakie warzywa możemy piec?

Odpowiedź jest prosta- prawie wszystkie. Zarówno warzywa korzeniowe (takie jak marchew i pietruszka) bulwy ( np. buraka selera czy ziemniaki) oraz wszystkie inne, od jarmużu przez dynię po bakłażana i kalarepkę. Świetnie smakują zarówno pieczone pomidory, papryka jak i fasolka szparagowa. Odważni pieką nawet rzodkiewkę. Jedynie brokuł nie zyskuje po upieczeniu, ponieważ surowy zwiędnie i straci smak w wysokiej temperaturze.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Jak piec warzywa?

Warzywa pieczemy w wysokich temperaturach, oscylujących w okolicach 200 stopni. Długość pieczenia zależy od rodzaju warzywa i kawałków, na jakie je potniemy. Na przykład buraki, ziemniaki lub seler pieczone w całości będą potrzebowały około 60-90 minut. Kawałki marchewki i pietruszki możemy wyjmować z piekarnika już po 20-30 minutach.Niekwestionowanym królem pieczonych warzyw jest kalafior przyrządzany w całości. Podczas pieczenia nabiera niezwykłego aromatu i chrupkości, a do tego niesamowicie będzie prezentował się na waszym stole.

O piekarniku warto też pamiętać, gdy chcemy przyprawić swoje dania w niecodzienny sposób. Upieczone ząbki czosnku czy cebula nabiorą zupełnie nowego aromatu. Sos pomidorowy lub zupa z pieczonym czosnkiem na pewno podbiją nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Jak piec warzywa w folii?

Warto zastanowić się nad różnymi sposobami pieczenia warzyw. Te, które zamierzamy upiec w całości oraz takie, które puszczają sok, na przykład paprykę czy bakłażana, warto zawinąć w folię aluminiową, dzięki czemu nie wysuszą się i nie przypalą. W folii dobrze jest piec też warzywa korzeniowe, które mają tendencję do wysychania.

Pieczone warzywa z blachy

Jeżeli chcemy piec warzywa pokrojone na drobne kawałki rozłożone na blasze do pieczenia, pamiętajmy aby wcześniej nasmarować je oliwą. Możemy też przyprawić je już przed obróbką termiczną, gdyż pieczone przyprawy intensywnie uwolnią swój aromat.

Sprawdź najlepsze przepisy na Boże Narodzenie. Kliknij!

Co zrobić z pieczonych warzyw?

Możliwości jest tyle, ile rodzajów warzyw. Upieczone warzywa możemy podać jako oryginalną sałatkę lub samodzielne danie. Wystarczy posypać je ziołami lub podać z sosem, na przykład czosnkowym lub miodowo-musztardowym. Użyjmy ich też jako składnika różnorodnych dań.

Pieczony burak będzie doskonałym składnikiem zupy-kremu z mlekiem kokosowym albo sałatki z serem feta, szpinakiem i owocem granatu.

Z pieczonej papryki również przyrządzimy wyborną zupę, doskonale uzupełni też smak domowego hummusu. Słodka marchewka i pietruszka oraz ziemniaki i seler mogą nam posłużyć do przygotowania pieczonych frytek, zdecydowanie lepszych niż te kupione w sklepie i usmażone w głębokim tłuszczu.

Pieczone warzywa możemy też dodać do makaronu, przygotować z nich gęsty i aromatyczny sos lub dodać do orientalnego curry.

Dobrym rozwiązaniem jest też ułożenie na blasze pokrojonych w kawałki warzyw, na przykład cukinii, papryki, cebuli i ziemniaków oraz zamarynowanych udek lub piersi z kurczaka. W ten sposób łatwo przygotujemy obiad „jednogarnkowy".

Przepisy na pieczone warzywa

Pieczenie warzyw to świetny sposób na przełamanie kulinarnej rutyny. Warto eksperymentować zarówno z ich przyprawieniem jak i wykorzystaniem. Tak przygotowane warzywa zapewnią nam niezbędne witaminy i składniki odżywcze, a zachęcą do dalszych kuchennych eksperymentów. Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników, a z pewnością nie będzie grozić wam kuchenna nuda.

 

1. Faszerowane ziemniaki

faszerowane ziemniaki…

Fot. Pieczone ziemniaki faszerowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Faszerowana kalarepka

Faszerowana kalarepka

Fot. Pieczona kalarepa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Frytki z batata i selera

Fot. Pieczone frytki z selera i batata na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Pieczona kukurydza

Pieczona kukurydza

Fot. Pieczona kukurydza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

5. Pieczona dynia z kruszonką

Pieczona dynia z kruszonką

Fot. Pieczona dynia z kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Faszerowana papryka

Fot. Pieczona papryka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Pieczone warzywa korzeniowe

Fot. Frytki z pieczonych warzyw  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Surówka z pieczonych buraków

Fot.  Surówka z pieczonych burakóow / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Zobacz też: Jak udekorować dom na święta?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 968

30 min
1
15 min
7
15 min
4
Dania główne ryż po kurdyjsku

szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...

Odsłon: 1548

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4