Przepisy pachnące kozieradką

Czym jest kozieradka? Jaką rolę spełnia w naszym odżywianiu? Co smacznego można przygotować z jej wykorzystaniem? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy.

Fot. 123RF/Picsel

Kozieradka zwana jest również koniczyną grecką, greckim sianem lub bożą trawką. W naturalnym lecznictwie używana jest od wieków, a najczęściej stosuje się ją w tradycyjnej medycynie chińskiej i hinduskiej. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym przyprawa ta znalazła z zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w lecznictwie oraz kosmetyce. Dlaczego powinniśmy wprowadzić kozieradkę do naszej diety?

W jaki sposób kozieradka wpływa na zdrowie?

Kozieradka ma nieoceniony wpływ na cały układ pokarmowy. Usprawnia i przyśpiesza trawienie, a także przeciwdziała zaparciom. Dzieje się tak, ponieważ nasiona pobudzają produkcję soków trawiennych, a zarazem zawierają w sobie duże ilości błonnika, odpowiadającego za prawidłową pracę jelit. Substancja ta jest niemal niezbędna w naszej diecie, jeśli chcemy zrzucić kilka kilogramów bez większego wysiłku.

Dzięki zawartym w kozieradce substancjom, roślina ta opóźnia opróżnianie żołądka i redukuje wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku. Jest to niezwykle cenna informacja nie tylko dla osób odchudzających się, ale także dla cukrzyków.

Nasiona tej kozieradki przyczyniają się także do obniżenia poziomu złego cholesterolu, zwanego LDL. Wszystko to za sprawą saponin steroidowych, które odpowiedzialne są za jego metabolizm i przemianę w wątrobie do kwasów żółciowych. Dodatkowo, saponiny wydłużają okres wchłaniania się związków tłuszczowych, co przekłada się na zahamowanie rozwoju miażdżycy i związanych z nią chorób serca.

Kozieradka wykazuje również właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Udowodniono naukowo, że wyciągi z kozieradki działają jak antybiotyk. Roślina ta zwalcza takie bakterie jak chociażby gronkowiec złocisty, E. coli, pałeczka zapalenia płuc, dwoinka rzeżączki czy nawet salmonella. Z kolei wodne ekstrakty z korzeni i pędów kozieradki, działają przeciwgrzybiczo, zwalczając drobnoustroje chorobotwórcze.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Jak wykorzystać kozieradkę w kuchni?

Ta aromatyczna przyprawa ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni. Szczególnie często bywa wykorzystywana do przygotowania dań kuchni bliskowschodniej i indyjskiej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, abyśmy z jej pomocą podkreślili smak rodzimych potraw. Jej głęboki, orzechowy aromat sprawi, że nabiorą one zupełnie nowego wymiaru.

Kozieradką możecie doprawiać zupy, sałatki oraz sosy. Będzie też idealnym dodatkiem do pieczonych i smażonych mięs oraz drobnych przekąsek. W jak jeszcze sposób można włączyć kozieradkę do codziennego jadłospisu? Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników, którzy bardzo często doprawiają nią swoje dania. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Aromatyczny chlebek

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Zupa chłopska

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Butter chicken

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pobierz aplikację smaker

 

4. Krakersy pomidorowe

Fot. Good_changes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Domowy ser z kozieradką

Fot. drNowak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Jajka zapiekane w warzywach

Fot. Good_changes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Gruziński sos

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Curry z czerwoną fasolą i szpinakiem

Fot. Good_changes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Przyprawa tandoori

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1