Do góry

Newsy

Śledź pod pierzynką na siedem sposobów

Śledzie można wykorzystać w kuchni do naprawdę wielu dań. Już same ryby są dobrą przystawką, ale z dodatkiem przypraw i innych składników sprawdzą się też w sałatce czy na kanapce. Jedną z ulubionych potraw Polaków jest śledź pod pierzynką, czyli tzw. szuba. Można go przygotować na wiele sposobów – dzisiaj podsuniemy siedem z nich. Wypróbuj sprawdzone przepisy.

Fot. 123RF/Picsel

 

Reklama

Z artykułu dowiesz się:


- Jak zrobić tradycyjną szubę
- Jak zrobić śledzia pod pierzynką
- Jak zrobić śledzia pod pierzynką na święta
- Jak zrobić śledzia pod futrem
- Jak zrobić śledzia pod pierzynką na ostro
- Jak zrobić śledzia pod pierzynką na kwaśno
- Jak zrobić warstwową sałatkę śledziową


Śledzie pod pierzynką to nic innego jak warstwowa sałatka śledziowa. Składniki układa się równo i łączy majonezem ze sobą. Przystawkę serwuje się na zimno, w formie przekąski.

Potrawa wywodzi się z kuchni rosyjskiej, z okresu radzieckiego. Dużą popularnością cieszy się m.in. na Ukrainie i w Polsce. Bardzo często podaje się ją w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz noworocznych spotkań z rodziną i przyjaciółmi.

Dowiedz się, w jaki sposób przygotować kilka wersji śledzia pod pierzynką - sprawdzone przepisy znajdziesz poniżej.

 

1. Tradycyjna szuba

Oryginalny przepis na tradycyjną szubę pochodzi z Rosji. Na liście jej składników znajdują się kolorowe warzywa, ryby i majonez. Sałatka śledziowa nie tylko pysznie smakuje, ale także efektownie wygląda. Zwłaszcza gdy warstwy ułożone są precyzyjnie.

Najczęściej podstawą szuby jest śledź, na którego układa się poszatkowaną cebulę. Następnie polewa się je kilkoma łyżkami majonezu i czynność tę powtarza po każdej kolejnej warstwie. Do dania dodaje się też m.in. ugotowane ziemniaki, buraki, marchewkę, jajka (które uciera się nad miską, tworząc z nich pierzynkę przykrywającą pozostałe składniki) oraz przyprawy, czyli pieprz i sól.

W poniższym przepisie znajdziesz jeszcze więcej cennych informacji, w tym jak przygotować wegańskie śledzie pod pierzynką. Zachęcamy do wypróbowania:

Tradycyjna szuba

Tradycyjna szuba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Sprawdź także: Sałatki imprezowe - sprawdzone przepisy na andrzejki

 

2. Śledź pod pierzynką

Spodziewasz się małej liczby gości, nie masz zbyt dużo miejsca na stole lub po prostu przekąska ma być tylko symboliczna? Wypróbuj śledzie pod pierzynką w szklance. Warstwy możesz ułożyć nie tylko w misce, ale też w dowolnym, niewielkim naczyniu. Tak podana sałatka śledziowa na pewno pozytywnie zaskoczy gości:

Śledź pod pierzynką

Rosyjska szuba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Śledź pod pierzynką na święta

W Polsce śledzie pod pierzynką jada się często na święta Bożego Narodzenia oraz w okresie noworocznym. Polecamy przygotować tę wersję warstwowej sałatki śledziowej. Przepis zawiera ciekawą inspirację - przekąskę możesz ozdobić świątecznymi dekoracjami zrobionymi z pieczonego buraka:

Śledź pod pierzynką na święta

Śledzie na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Śledź pod futrem

Skąd takie określenie tej warstwowej sałatki śledziowej? „Szuba" w języku rosyjskim oznacza właśnie futro lub futerko - tak Rosjanie opisywali tę potrawę. Dlatego, jeśli spotkasz się z nazwą śledź pod futerkiem, możesz mieć pewność, że chodzi właśnie o rybę pod pierzynką.

Ten przepis na śledzia pod futrem zawiera tradycyjne składniki (m.in. ziemniaki czy buraki), ale również groszek. Jeśli jesteś jego fanem, zachęcamy do wypróbowania:

Śledź pod futrem

Śledź pod futrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Śledź pod pierzynką na ostro

Śledź pod pierzynką na ostro brzmi jak idealna przekąska dla ciebie? Jej przygotowanie nie jest wcale trudne. Wystarczą rybne filety, musztarda dijon, papryczki chilli i do złamania smaku - jabłko oraz jogurt naturalny. Nie tylko smakuje, ale i wygląda rewelacyjnie:

Śledź pod pierzynką na ostro

Śledź pod pierzynką na ostro / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Śledź pod pierzynką na kwaśno

W kolejnej wersji tej przekąski stawiamy na jeszcze inne składniki. Śledzie moczymy tu w mleku, dodajemy też cebulę, kwaśne jabłko, sok z cytryny i aromatyczne przyprawy. Ta bardziej wytrawna wersja śledzi pod pierzynką zdecydowanie przypadnie do gustu wszystkim, którzy nie lubią słodkich smaków:

Śledź pod pierzynką na kwaśno

Śledź pod pierzynką przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Warstwowa sałatka śledziowa

Jeśli szukałeś pomysłu na pyszną sałatkę imprezową, to właśnie go znalazłeś! Warstwowa sałatka śledziowa z pewnością zrobi furorę na każdej uroczystości rodzinnej czy spotkaniu z przyjaciółmi. W tym przepisie znajdziesz bardzo ciekawe składniki, m.in. marynowaną paprykę. Jeśli lubisz sycące przekąski, wypróbuj sałatkę w tym wydaniu:

Warstwowa sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mamy nadzieję, że zainspirowaliśmy cię do przygotowania mniej lub bardziej tradycyjnej szuby. Ta sycąca i ciesząca oko sałatka na pewno ucieszy twoich bliskich.

 

Zobacz także:

Genialny patent. Mrożona ryba będzie smakowała jak świeża »

Co przygotować na wigilię? Mamy dla was gotowe 12 potraw »

Jak odkwasić lub zakwasić kiszoną kapustę? »

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń