Fot. 123RF/Picsel
Zielony groszek przybył do nas z Azji, jest rośliną jednoroczną, a jego plony zbierane są na przełomie czerwca oraz lipca i tylko w tym okresie można jeść go na surowo. Po tym czasie najlepiej korzystać z mrożonego produktu.
Należy do rodziny roślin strączkowych, a te jak wiadomo są bogatym źródłem białka i błonnika. Tylko w 100 g tych zielonych ziarenek znajdziemy 6,5 g białka i 4,3 g błonnika, który korzystnie wpływa na nasz organizm. Przede wszystkim reguluje pracę układu pokarmowego i jelit, a także, co ważne dla osób dbających o linie, wspomaga odchudzanie. Warto wiedzieć, że podczas stosowania jakiekolwiek diety możemy narazić nasz organizm na niedobór wielu witamin i minerałów, na szczęście zielony groszek ma ich pod dostatkiem.
Bogactwo witam i minerałów
Groszek to nieocenione źródło witamin z grupy B, które odpowiedzialne są w głównej mierze za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zawdzięczamy im także dobre samopoczucie oraz sprawność intelektualną.
Dzięki witaminie B2 zawartej w zielonym groszku pochwalić możemy się pięknymi i zdrowymi paznokciami, włosami oraz nieskazitelną skórą. Bierze ona także udział we wzmacnianiu odporności naszego organizmu i wzroku.
Niacyna zwana popularnie witaminą B3 pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL we krwi oraz zmniejszyć produkcję trójglicerydów (kwasów tłuszczowych, których nadmiar może powodować wiele schorzeń układu krwionośnego), w zamian za to pozwala podnieść poziom dobrego cholesterolu HDL we krwi.
Kolejną witaminą, jaką znajdziemy w groszku jest witamina B6, doskonale łagodzi wszelkie skurcze mięśni, zwłaszcza dokuczliwe nocą drętwienie rąk czy nóg.
Zielone ziarenka bogate są również w witaminy K, A oraz C. Są one znakomitym budulcem kości, wpływają na ich prawidłowy rozwój i wzrost, a także przeciwdziałają osteoporozie i zapaleniu stawów.
Oprócz witamin, groszek to bogactwo potasu, magnezu i żelaza, stąd jego spożywanie zalecane jest kobietom w ciąży.
Zielony groszek, zarówno świeży jak i mrożony zawiera mnóstwo odżywczych składników i minerałów, dlatego powinniśmy jeść go jak najczęściej niezależnie od wieku. Jest to tym prostsze, że z tej rośliny możemy wyczarować mnóstwo fantastycznych potraw, które są nie tylko smaczne i zdrowe, ale przede wszystkim błyskawiczne w przygotowaniu. Jeśli nie masz pomysłu, w jaki sposób włączyć go do jadłospisu, skorzystaj z propozycji naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.
1. Sałatka pieczarkowa z zielonym groszkiem
Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
2. Makaron z łososiem i groszkiem
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Mariwanna na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
4. Risotto z pokrzywami i groszkiem
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
6. Makaron z groszkowo-miętowym pesto
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Docherro na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
8. Zielony groszek po francusku
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
10. Sałatka pieczarkowa z zielonym groszkiem
Fot. Rzelkazag na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
11. Kotleciki z kalafiora i zielonego groszkum
Fot. Babeczka35 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
12. Zielony chłodnik idealny na upały
Fot. KatesKitchen na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.