Do góry

Newsy

Sprawdzone przepisy na ogórki małosolne

Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne.

Fot. 123RF/Picsel

Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam kulinarny sukces. Na co zwracać uwagę podczas przygotowywania ogórków małosolnych?

Naczynie

Wbrew pozorom, naczynie w którym robimy ogórki małosolne ma duże znaczenie. Najlepiej sprawdzą się szklane słoiki, które wcześniej dokładnie umyjemy i wyparzymy. Pamiętajcie również, aby zapewnić ogórkom małosolnym dopływ świeżego powietrza. Nigdy nie zakręcajcie słoika, a jedynie przykryjcie go gazą lub ściereczką.

Ogórki

Ich jakość jest kluczowa. Jeśli chcemy cieszyć się naprawdę smacznymi małosolnymi, powinniśmy korzystać z możliwie jak najlepszego produktu bazowego. W tym wypadku warto zaopatrzyć się w ogórki u zaufanego źródła. Postarajcie się zakupić ogórki, które nie były nadmiernie nawożone ani nie miały styczności z pestycydami.

Warto zwrócić uwagę, by były to ogórki świeże, jędrne, nieuszkodzone i niezbyt wyrośnięte. Podczas kiszenia, w środku tych naprawdę dużych ogórków mogą pojawiać się puste przestrzenie, przez które staną się one niezbyt apetyczne. A tego przecież chcemy uniknąć.

Woda

Podczas przygotowywania ogórków małosolnych, woda jest dla nas istotna z dwóch powodów. Przede wszystkim musimy pamiętać, aby wszystkie produkty, które będziemy kisić (w tym także przyprawy, takie jak koper i liście) dokładnie umyć. W przeciwnym razie, w naszych kiszonkach znajdą się zanieczyszczenia, które je doszczętnie zrujnują. Warto również pamiętać, że woda z której przygotujemy zalewę powinna być czysta i przegotowana, ponieważ chlorowana woda wprost z kranu nie wpłynie pozytywnie na jakość kiszonek.

Dodatki

To właśnie dzięki nim ogórki małosolne zyskują naprawdę wyjątkowy aromat i smak. Chociaż w tym wypadku mamy szerokie pole do popisu, to naszym zdaniem najsmaczniejsze powstają przy wykorzystaniu klasycznego przepisu, zawierającego czosnek, chrzan oraz koper. Nasze babcie dodawały do ogórków także liście wiśni, porzeczek lub aronii, które nadawały im bardzo ciekawy posmak. Dodatkowo, do kiszenia warto dodać również liście dębu - znajdziemy w nich dużo garbników, chroniących nasze przetwory przed zepsuciem.

Pobierz aplikację smaker

O czym jeszcze warto pamiętać?

Ogórki powinniśmy układać w dużym słoju, możliwie jak najciaśniej, tuż obok siebie. Po dodaniu przypraw, możemy zalać je przygotowaną wcześniej zalewą. Woda powinna dokładnie je przykrywać, gdyż w przeciwnym razie pokryją się pleśnią lub zgniją. Powinniśmy o to dbać nie tylko na początku kiszenia, ale również przy wyjmowaniu ogórków do spróbowania.

1. Ogórki małosolne - przepis podstawowy

Ogórki małosolne

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ogórki małosolne na sucho

Ogórki małosolne

Fot. Foodmania  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ogórki małosolne z papryką

Ogórki małosolne z papryką

Fot. Szczotka_od_kija na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ogórki małosolne z miodem

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pikantne ogórki małosolne

Fot. Kurka_domowa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ogórki małosolne Hajduczka

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Małosolne inaczej

Fot. Ewadanuta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Ogórki Marioli

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ogórki małosolne bez chrzanu

Fot. Jkm69 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 4 dni temu Polecam kamienne garnki z nich ogórki są najlepsze - sprawdzone przez parę pokoleń. Przykryć drewnianym dekielkiem (może być talerzyk)i przycisnąć kamieniem lub słoikiem z wodą (litrowym).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń