Do góry

Newsy

Sprawdzone przepisy na świąteczny bigos

Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę.

Fot. 123RF/Picsel

Po pierwsze: kapusta

Bez smacznej kapusty nie uda nam się przygotować dobrego bigosu. W zależności o tego, jaki rodzaj kapusty wybierzemy, otrzymamy nieco inny efekt końcowy. Niektórzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z kolei wolą wykorzystać jedynie kapustę słodką, niekiszoną. Bardzo ciekawy efekt smakowy otrzymamy mieszając ze sobą oba rodzaje kapusty. Wybierając tę ostatnią opcję pamiętajmy, że początkowo oba rodzaje kapusty należy gotować osobno, gdyż surowa kapusta połączona z kiszoną nigdy nie stanie się miękka. Niezwykle ważnym jest zadbanie o odpowiedni smak kapusty - przed rozpoczęciem gotowanie musimy koniecznie jej spróbować, gdyż ten jeden składnik może całkowicie popsuć finalny smak dania.

Po drugie: mięso

Mięso jest składnikiem równie ważnym co kapusta. Jego ilość w potrawie zależy od naszych indywidualnych upodobań i rodzinnych tradycji, jednak zwykle przyjmuje się zasadę, że na każde 1,5 kg kapusty powinien przypadać 1 kilogram mięsa. Chcąc ugotować autentyczny, staropolski bigos powinniśmy wykorzystać co najmniej kilka rodzajów mięs. Zwykle wykorzystuje się boczek, kiełbasę, wieprzowinę lub wołowinę. Bardzo dobrym pomysłem będzie również dodanie kaczki, gęsiny, dziczyzny oraz wędzonki, dzięki którym bigos zyska niepowtarzalny smak.

Jeśli chodzi o moment w którym dodajemy mięso do bigosu, możemy spotkać dwie szkoły. Jedna z nich zakłada dodawanie upieczonych już mięs do podduszonej kapusty, z kolei druga nakazuje rozpocząć od podsmażania kawałków mięsa, a dopiero później dodania do nich warzyw. Wybrana przez nas kolejność zależy od indywidualnych upodobań. Najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie bigosu na dwa sposoby i późniejsze zdecydowanie, która wersja bardziej nam smakuje.

Po trzecie: dodatki

Co oczywiste, nie sama kapusta i mięsa tworzą pyszny bigos. Jego smak zależy również od wybranych przez nas dodatków. Nie możemy zapomnieć chociażby o przyprawach, takich jak ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, czy też cząber. Doskonałym dodatkiem do bigosu będą również suszone grzyby, wędzone śliwki lub domowej roboty powidła, dzięki którym potrawa nabierze głębokiego i bardzo bogatego aromatu. Bardzo dobrym pomysłem będzie również dolanie do bigosu alkoholu, który również wzbogaci jego smak. Zwykle poleca się dodanie wytrawnego, czerwonego wina, jednak osoby lubiące eksperymenty mogą wybrać na przykład kieliszek koniaku.

Po czwarte: przepis

O tym co jeszcze dodaje sie do bigosu oraz w jaki sposób jest on przygotowywany, bardzo często decyduje rodzinna tradycja. Pewnym jest, że bez dobrego przepisu, bardzo trudno będzie przygotować nam naprawdę dobrą potrawę. Jeśli chcecie zrobić naprawdę smaczny bigos, wykorzystajcie sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Gwarantujemy, że nie pożałujecie.

1. Bigos staropolski

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Bigos

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Fit bigos

Fot. Okawrosole na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Bigos Alzacki

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Świąteczny bigos

Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Bigos na bogato

Fot. Codziennik_kulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Bigos z białej kapusty

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Bigos z boczniakami

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


10. Pieczony bigos z wieprzowiną i powidłami

Fot. Kardamonovy  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


11. Bigos na kiszonej i białej kapuście

Fot. Fram na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 13 grudnia 2018 Każdy jednak zrobi po swojemu, czując smaki dzieciństwa.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 09 grudnia 2018 Sympatycznie-smaczny artykuł. Ale wiadomo - ile gospodyń tyle ... bigosów. Przez całe "kuchenne" życie wypróbowałam wiele przepisów na ten polski specjał - również innych "smakowiczek". Jednak zostaję przy swoim, ponieważ rodzina domaga się na święta "naszego" bigosu. Dodam tylko jedno - bigos zaczynamy gotować kilka dni przed świętami, bo jak wiadomo im więcej odgrzewany tym lepszy.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń