Szakszuka – nowoczesne śniadanie dla miłośników jajek!

Tosty, jajecznica, a może owsianka z owocami? Czas wyczarować coś zupełnie nowego! Zaskocz rodzinę lub znajomych daniem kuchni arabskiej, jakim jest szakszuka!

Fot. 123RF/Picsel

Skąd wzięło się to danie?

Szakszuka to danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Jest jednym z najpopularniejszych pomysłów na śniadanie. Pyszna, szybka i kolorowa potrawa przyprawia o zawrót głowy! Możesz ją zjeść nie tylko na śniadanie, ale także na obiad lub kolację! Szakszuka, jest przysmakiem popularnym w Izraelu, Libii, Tunezji, Egipcie czy Maroko. Po arabsku danie oznacza „wielki bałagan" i w rzeczywistości jej wykonanie też polega na stworzeniu bałaganu z kilku składników. Nie ma jednego przepisu na śniadanie po arabsku, ponieważ do szakszuki możesz dodać co tylko chcesz! Wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej, aczkolwiek klasyczna szakszuka to połączenie gotowanych jajek w sosie pomidorowym, papryce, cebuli i czosnku z gałką muszkatołową. W zależności od pory roku zmieniają się jej dodatki, dlatego soczyste pomidory lub kurki będą strzałem w dziesiątkę!

Jakich witamin dostarcza Szakszuka?

Podstawowym składnikiem tego dania są pomidory, dlatego na sam początek serwujesz sobie ogromną dawkę witamin C, B, K, E, a także beta-karotenu odpowiedzialnego za neutralizację wolnych rodników. Pomidory poprawiają koncentrację, wpływają pozytywnie na układ nerwowy i łagodzą stres. Papryka posiada witaminę C, B, A, E oraz zdrowotne pierwiastki: fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo. Regularne dodawanie papryki do dań poprawi odporność i obniży poziom złego cholesterolu. Na samej górze szakszuki lądują jajka, czyli skarbnica witamin A, D, E, K, B2, B12 i pełnowartościowego białka! Jajka poprawiają wzrok, posiadają sporo składników mineralnych i są mało kaloryczne! Z ich pomocą szakszuka robi się naprawdę syta! A produkty w postaci cebuli, czosnku i pikantnych przypraw zadziałają jak naturalne antybiotyki.

Przepis na klasyczną Szakszukę

Przygotuj połowę białej cebuli, 3 ząbki czosnku, 1 czerwoną paprykę, 6 małych pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1,5 łyżeczki chili, 1,5 łyżeczki papryki mielonej, szczyptę cukru, sól, pieprz, 4-5 jajek, łyżkę oliwy z oliwek i posiekany szczypior lub pietruszkę.
Pomidory obierz ze skórki, najlepiej będzie sparzyć je wrzątkiem i pokroić w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem posiekaj na drobno i podsmaż na patelni z oliwą z oliwek, aż będą szkliste. Wrzuć na patelnię pokrojone pomidory, paprykę i smaż dłuższą chwilę. Dodaj koncentrat, cukier, paprykę mieloną i chili. Całość wymieszaj doprawiając solą i pieprzem. Sos gotuj 5 minut. Po upływie czasu wbij na górę sosu jajka i przykryj danie pokrywką. Kiedy żółtka będą rozpływać się na sosie, obsyp całość posiekanym szczypiorkiem.
Danie najlepiej jeść ze świeżym pieczywem lub grzankami, którymi zbiera się sos z patelni lub talerza. Jeśli masz czas o poranku lub zamierzasz wykonać szakszukę w wolny weekend - upiecz chleb samodzielnie. Czy może być coś lepszego od wyjątkowo pomidorowej szakszuki pachnącej szczypiorkiem w duecie z chrupkim chlebem żytnim na zakwasie? Promocje na patelnie znajdziesz w sklepie Empik!

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Zainspiruj się innymi przepisami na Szakszukę

 

1. Szakszuka z papryką i kiełbasą

Szakszuka z papryką i kiełbasą

Fot. Ewa_G na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Szakszuka meksykańska

Szakszuka

Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Szakszuka z dynią

Szakszuka

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Szakszuka po polsku z boczkiem

Szakszuka

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Szakszuka po tunezyjsku

Szakszuka po tunezyjsku

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Szakszuka po jemeńsku

Szakszuka po jemeńsku

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Szakszuka z kurkami

Szakszuka z kurkami

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0