Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem

Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4964

Dodano:

Odsłon: 6305

Smaczna i łatwa do zrobienia warstwowa sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem to idealna świąteczna przystawka. Sałatka zawiera jabłko, które wspaniale podkreśla smak samego buraka, jak również przyjemnie ożywia smak całej sałatki.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki i ziemniaki umyć i bez obierania zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny. Ziemniaki po 45 minutach wyjąć, gdyż szybciej będą upieczone lub włożyć do piekarnika pod koniec pieczenia buraków. Warzywa można również ugotować bez obierania w lekko osolonej wodzie, ale ja polecam upiec, gdyż warzywa są smaczniejsze i nie trzeba pilnować, czy woda się nie wygotowała.

    Upieczone warzywa wystudzić i obrać. Buraki zetrzeć na dużych oczkach tarki, a ziemniaki pokroić w kostkę.

  2. Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone, należy je namoczyć w zimnej wodzie i co pewien czas zmieniając wodę pozostawić na 1 - 2 godziny. Po moczeniu, osuszyć, pokroić w kostkę i wymieszać z olejem.

  3. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, wymieszać z odrobiną soli.

    Jajka ugotować na twardo (8 minut od zagotowania wody).

    Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z octem jabłkowym.

  4. Na dnie salaterki ułożyć pokrojone ziemniaki i oprószyć świeżo mielonym pieprzem, położyć śledzie i cebulę, wyrównać powierzchnię i posmarować połową majonezu.

    Następnie dodać warstwę z buraków, a na nie rozłożyć jabłko i rozsmarować pozostały majonez, na który zetrzeć na grubych oczkach tarki jajka. Wierzch można delikatnie oprószyć odrobiną pieprzu i soli.

    Sałatka najlepiej smakuje na dzień następny po zrobieniu. Przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń