Siedem przepisów na dania z topinamburem

Topinambury coraz częściej pojawiają się w naszych sklepach, jednak wielu z nas nie wie, w jaki sposób można je wykorzystać. Najwyższy czas to zmienić.

Fot. 123RF/Picsel

Topinambur jest rośliną, którą na początku XVII wieku, przywiózł z Ameryki Północnej podróżnik Samuel de Champlain. Do Polski trafiła dopiero sto lat później.

Warzywo to zaskakująco szybko zyskały popularność, stając się istotnym elementem diety mieszkańców Starego Kontynentu. Stało się tak głównie ze względu na łatwość ich uprawy oraz niepowtarzalny smak. Niestety, kariera topinamburów na europejskich stołach nie trwała długo, gdyż wkrótce zostały wyparte przez ziemniaki i zdegradowane do poziomu rośliny pastewnej. Do łask wracały tylko w czasach kryzysów, gdy o jedzenie było niezwykle trudno. Podczas II wojny światowej topinambur stanowił podstawę pożywienia wielu Europejczyków. Chronił przed głodem, ale jednocześnie stał się symbolem biedy i zubożenia, przez co po zakończeniu konfliktu zniknął z naszych stołów. Dzisiaj znów sięgamy po to warzywo. Tym razem nie ze względu na kryzys, a za sprawą jego unikalnych właściwości.

Czy topinambury są zdrowe?

Tym zapomnianym warzywem powinni szczególnie zainteresować się diabetycy oraz wszystkie osoby, dbające o linię. Topinambur zawiera bardzo dużą ilość inuliny, dzięki czemu doskonale reguluje poziom cukru we krwi oraz odżywia florę bakteryjną jelit, wspomagając nasz system odpornościowy. Może też przyczynić się do obniżenia cholesterolu, przyśpieszenia przemiany materii oraz ułatwienia procesu odchudzania. Zawarte w nim pektyny i błonnik doskonale wiążą szkodliwe związki, przez co pomagają w oczyszczaniu naszego organizmu z toksyn.

Jak wskazują badania, nie są to jedyne zalety tych niepozornych bulw. Sok z topinamburów uważa się za doskonały lek na wrzody żołądka. Ponadto, roślina ta stabilizuje ciśnienie i reguluje pracę nerek, co pozwala uniknąć chorób towarzyszących cukrzycy. Słonecznik bulwiasty wspomaga również leczenie chorób płuc, kojąc napady suchego kaszlu. Działa osłonowo na wątrobę i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia.

Wprowadzając do naszej diety topinambury, możemy nie tylko poczuć się dobrze, ale także wyglądać lepiej. Jest to niezwykle cenne źródło krzemu, który pielęgnuje i odbudowuje naszą skórę, a dodatkowo wzmacnia i dodaje blasku paznokciom. W topinamburach znajdziemy również witaminy z grupy B i C, żelazo, miedź, magnez i potas. Badania wskazują również, że dzięki niemu poprawimy naszą pamięć i koncentrację.

Sprawdzone przepisy z topinamburem w roli głównej

Delikatne bulwy o słodkawym i lekko orzechowym smaku mają bardzo wszechstronne zastosowanie. Możemy je jeść nawet na surowo. W tej postaci doskonale sprawdzą się jako chrupiący dodatek do lekkich sałatek lub kanapek. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie kiełków słonecznika, które mają podobny do niego smak.

W różnego rodzaju przepisach ziemniaki możemy z powodzeniem zastąpić topinamburem. Pod postacią puree lub gotowanych na parze bulw będzie doskonałym urozmaiceniem tradycyjnego obiadu. Natomiast smak kremowej zupy z topinamburu z pewnością podbije wasze serca. Co bardzo ważne, pod wpływem wysokich temperatur nie traci on swoich unikalnych właściwości, dlatego też bez obaw możemy go smażyć lub piec.

Aby mieć pewność, że warzywo to zostanie przygotowane w odpowiedni sposób, warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów naszych użytkownikó, którzy już od wielu lat chętnie wykorzystują topinambury, Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Zupa z topinamburów z lekką sałatką

Fot. Kulinarnagosia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Pasta kanapkowa

Fot. Docherro  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Fritata z topinamburem

Fot. Docherro  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Dorsz z topinamburowym puree

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Curry z topinamburem

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Pieczone topinambury

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Pulpety z topinamburem

Fot. Docherro Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7
15 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2