Ewa_Gotuje

Sprawdzone przepisy na wigilijny barszcz

Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszy barszcz wigilijny.

Fot. 123RF/Picsel

Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych.

Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem tradycji naszych rodzinnych stron. Najpopularniejsza wigilijna zupa to wg Zygmunta Glogera, autora Encyklopedii Staropolskiej, „od najdawniejszych czasów ulubiona w Polsce nalewka kwaskowata, gotowana zwykle z kwasu burakowego". Pierwszy znany przepis na tę nalewkę, znaną nam współcześnie jako barszcz, pochodzi z XVI w.

Wedle tradycji, najpierw przygotowywano kwas (zakwas) buraczany, który nazywano barszczem. Pito go podobnie jak kwas chlebowy - na surowo - gdyż pomagał w walce z gorączką i skutkami alkoholowego szaleństwa dnia poprzedniego. Był też traktowany jako napój doskonale orzeźwiający. To właśnie od tego zakwasu, najpopularniejsza polska zupa wzięła swoją nazwę.

Jak powinno się robić wigilijny barszcz?

Barszcz czerwony podawany podczas wieczerzy wigilijnej jest zupą postną, czyli bezmięsną. Gotuje się go na wywarze z warzyw i buraków, przyprawia kwasem buraczanym i wywarem z grzybów suszonych. Tradycja postnych wigilijnych posiłków opiera się na wierzeniu w zapanowanie pokoju na ziemi i zrównanie ludzi i zwierząt w tę grudniową noc.

Brak kostnego lub mięsnego wywaru warto zrównoważyć wyborem aromatycznego oleju, który pogłębi smak przygotowywanej zupy. Staropolska tradycja nakazuje użycie oleju lnianego, ale w polskich domach równie często wykorzystuje się inne oleje np. rzepakowy, z równie dobrym skutkiem.

Poza tym, barszcz czerwony, posiadający intensywny, czerwony kolor będzie się pięknie prezentował na wigilijnym stole. Aby wzmocnić jego barwę, warto do gotującego się barszczu dodać trochę soku z cytryny lub octu. Można też nieco odejść od tradycyjnego smaku, dodając do gotowej zupy suszone śliwki, które wzbogacą smak i dodadzą owocowego aromatu. Pamiętajcie - podajcie go koniecznie z krokietem lub z uszkami z kapuścianym farszem.

Jeśli potrzebujecie sprawdzonych przepisów na barszcz, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników! Oto niektóre z ich propozycji.

1. Barszcz czerwony na rosole

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Barszcz czerwony na włoszczyźnie

Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Barszcz gdański

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Postny barszcz

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Barszcz czysty

Fot. Akademia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Barszcz z krokietami

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 98

30 min
7
15 min
7
Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 198

30 min
5
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133326

15 min
144

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3