Do góry

Newsy

Wiemy, jaka odmiana jabłek najlepiej odchudza!

Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Waszyngton odkryli, że nie wszystkie jabłka odchudzają w równym stopniu.

Która odmiana jabłek ma najsilniejsze działanie odchudzające? Fot. 123RF.COM/PICSEL


Giuliana Noratto ze swoim zespołem zwróciła uwagę na substancje, które są zawarte w jabłkach i biologicznie aktywne, ale nie trawione. W badaniu uwzględniła odmiany Granny Smith, Braeburn, Fuji, Gala, Golden Delicious, McIntosh i Red Delicious. Podawała je otyłym myszom.

odmiany jabłek


Co takiego w sobie mają "babcine" jabłka?

Jabłka Granny Smith, czyli babunia Smith, w porównaniu z innymi odmianami, zawierają dużo substancji nietrawionych w żołądku - polifenoli (to rodzaj antyoksydantów) i błonnika - a mniej węglowodanów prostych.


Książka kucharska: 20 przepisów na jabłka. Kliknij!


Nietrawione związki trafiają w niezmienionej formie do jelit i tam, fermentując, wspomagają rozwój przyjaznych bakterii, które korzystnie wpływają na odporność i kontrolę wagi ciała. Równowaga mikrobiologiczna jest przywrócona, co często jest problematyczne u osób otyłych.

Według badań Giuliany Noratto to właśnie jabłka Granny Smith były w stanie najskuteczniej przywrócić równowagę bakteryjną w układzie pokarmowym.

 

 

 


Odchudzanie bez głodzenia? To możliwe! Kliknij!

Odchudzanie bez głodzenia? To możliwe! Kliknij!


Więcej o odmianie

Odmiana jabłek Granny Smith to jabłka twarde o intensywnie zielonej skórce. Są słodko-kwaśne, nadają się więc do pieczenia i do jedzenia na surowo. Są dobre do sałatek, bo wolniej brązowieją po obraniu.

Ze względu na dużą wrażliwość na zimno i choroby jabłoń Granny Smith jest dość trudna w uprawie. W Polsce może rosnąć tylko w najcieplejszych i najbardziej nasłonecznionych w ciągu roku terenach.


7 (innych) powodów, dla których warto jeść jabłka. Kliknij!

7 (innych) powodów, dla których warto jeść jabłka. Kliknij!

Zobacz też: 5 sprytnych zastosowań obierków i ogryzków jabłek | 7 faktów o gruszce | Jabłka

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródło:
Giuliana Noratto i in. "Assessing non-digestible compounds in apple cultivars and their potential as modulators of obese faecal microbiota in vitro" [w:] "Food Chemistry" 2014.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń