Do góry

Newsy

Co zrobić z porów?

Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić.

Fot. 123RF/Picsel

Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą wzrok witaminę A i kojące zszargane nerwy witaminy z grupy B. Po pory warto również sięgać ze względu na witaminę E, zwaną potocznie witaminą młodości.

Osoby dbające o linię powinny zwrócić na to warzywo szczególną uwagę. Pory są bowiem niskokaloryczne - 100 g pora to jedynie 30 kcal. Zawierają także spore ilości błonnika - niemal dwa razy więcej niż cebula, a w dodatku są lekkostrawne. Dodatkowo pory działają odtruwająco oraz oczyszczająco - zaleca się wzbogacanie diety o to warzywo w przypadku zatruć pokarmowych. Pory rzadko kiedy alergizują i pomagają uporać się z problemami żołądkowymi, zwłaszcza osobom starszym oraz dzieciom. Co ciekawe, pory można podawać naszym pociechom już od 7 miesiąca życia.

A jak wykorzystać pora w kuchni?

Przede wszystkim możemy zastępować nim cebulę. Przesmażenie talarków z pora na oliwie z oliwek nada naszym sosom wyrazu, a cała potrawa zyska na lekkości, której brakuje cebuli. Por może być nie tylko bazą, ale także dodatkiem. Słowackie restauracje oferują placki ziemniaczane z oscypkiem, posypane z wierzchu krążkami pora. W podobny sposób możemy również podawać pizzę.

Pory warto także dodawać do różnego rodzaju tart - wzbogacą ich wygląd oraz smak. Francuscy kucharze serwują pory pod postacią zupy lub jako dodatek do ryb i mięs. Możecie również podać je w roli eleganckiej przystawki - lekko podgotowane, a następnie zapieczone pod beszamelem. Białe części pora są łagodniejsze w smaku, zielone zaś ostrzejsze, ale za to zdrowsze! Komu przeszkadza intensywny smak pora, może go sparzyć przed podaniem. Te warzywa doskonale smakują w sałatkach i surówkach, a także jako dodatek do codziennych kanapek.

 

1. Surówka z pora i gruszki

Surówka z pora i gruszki

Fot. Bellapi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Jeśli chcecie włączyć pory do swojego jadłospisu, sałatki i surówki będą na to najlepszym sposobem. W tym wydaniu zasmakują każdemu.

2. Zupa porowa

Zupa porowa

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

W czasie gotowania, pory tracą swój charakterystyczny, ostry smak. Zupa przygotowana według przepisu naszej użytkowniczki powinna spodobać się osobom, które unikały tego warzywa ze względu na intensywny aromat.

3. Sałatka porowa

Sałatka porowa

Fot. Anka1803 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Aby przygotować tę sałatkę, będziecie potrzebować zaledwie kilku składników, które najprawdopodobniej i tak już posiadacie w kuchni. Świetnie sprawdzi się na przyjęciu imieninowym lub rodzinnym spotkaniu.

4. Halibut w sosie porowym

Halibut w sosie porowym

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Sos porowy to fantastyczny dodatek do ryb, chociaż równie dobrze podkreśli smak białego mięsa np. indyka lub kurczaka. Co bardzo ważne, jego smak możecie w prosty sposób zmieniać, dostosowując go do własnych upodobań.

5. Okonomiyaki - placuszki z kapusty i porów

okonomiyaki

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Jeśli do tej pory nie przetestowaliście połączenia kapusty i porów, koniecznie nadróbcie zaległości! To prawdziwa uczta dla zmysłów.

6. Naleśniki z porem i tuńczykiem

Naleśniki z porem i tuńczykiem

Fot. Wiola1100 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Kiedy nie macie czasu na smażenie naleśników, możecie zastąpić je w tym przepisie pszennymi lub razowymi tortillami. Efekt będzie równie ciekawy.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ireks69 13 października 2017 Por. Uwielbiane warzywo od jesieni do wiosny. Sałatka z pora. Latem pomidory,ogórki w każdej postaci. Oczywiście wszystko z działki. RODos

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Anikana 13 października 2017 Uwielbiam pora. Może być np. duszony w białym winie (młody por). Świetny do łososia w papilotach, do wszystkich dań a la chińskich, duszony z gałką muszkatołową i zapiekany w omlecie. Świetne są też surówki i vichyssoise (krem z pora i ziemniaków). Mnie pasuje do wszystkiego:))

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 13 października 2017 Moje ukochane warzywko. Proponuję kotlety mielone z porem - nie z cebulką - smak niepowtarzalny. Łososia na "pierzynce" z porów. Oj, dużo by wymieniać. Warto w potrawach zamieniać cebulę na pora.

19 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń