Ewa Wachowicz gotuje sezonowo. Do swoich dań wybiera te warzywa i owoce, które w danym momencie są najsmaczniejsze i w przystępnych cenach. W październiku między innymi króluje kapusta biała, pekińska, marchew i papryka. To właśnie po te składniki sięgnęła prowadząca, aby przygotować zupę, danie główne i sałatkę do słoików.
1. Kapuśniak z włoskiej kapusty według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisKapuśniak z włoskiej kapusty według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gospodyni gotowanie rozpoczęła od sycącego kapuśniaka. Przepis, który zaproponowała, jest nietypowy, zamiast kiszonej kapusty użyła włoskiej. To nie jedyna zmiana względem tradycyjnej receptury – wywar na zupę przygotowała na wędzonych kościach.
Ewa poradziła, aby wywar gotował się co najmniej dwie godziny, dopiero po tym czasie dorzuciła ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i gwiazdę odcinka – kapustę włoską. Całość przyprawiła do smaku solą, pieprzem, kminkiem oraz pieprzem ziołowym. Pod sam koniec dodała sok z cytryny, aby lekko zakwasić zupę.
2. Pałki kurczaka na kapuście kiszonej według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisPałki z kurczaka na kapuście kiszonej według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na danie główne prowadząca zaproponowała pałki kurczaka zapiekane na kiszonej kapuście.
Sekretem tej potrawy jest nie tylko pyszna kapusta kiszona, ale także odpowiednio skomponowana marynata do mięsa. Przygotowana na bazie sosu sojowego, soku z pomarańczy i miodu, sprawia, że kurczak ma chrupiącą skórkę z wierzchu, a w środku jest niezwykle soczysty. Całość dania ma słodko-kwaśny smak.
3. Sałatka obiadowa z kapusty, marchewki i papryki według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisSałatka obiadowa według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Między gotowaniem potraw, Ewa pokazała również jak przygotować znakomitą sałatkę na bazie białej kapusty, papryki i ogórków. W okresie zimowym będzie stanowić świetny dodatek do mięs.
4. Ciasto kruche z orzechami laskowymi według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisCiasto kruche z orzechami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Po znakomitych potrawach obiadowych autorka programu zaproponowała kruche ciasto z orzechami laskowymi i polewą z gorzkiej czekolady, które jest niezwykle proste w przygotowaniu, a efekt zachwyca.
Wystarczy dzień wcześniej zalać orzechy laskowe mlekiem. Następnie przygotować kruche ciasto (ważne, aby pamiętać, by masło użyte do jego wyrobienia było mocno schłodzone). Na spód masy wyłożyć kwaskowaty dżem, dodać farsz z orzechów i przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec w 180 stopniach do zarumienienia.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »
Zobacz także:
Orzech włoski – król jesieni. Zrób zapasy, a twoje dania będą wyjątkowe!
Kiszenie kapusty krok po kroku. W czym najlepiej kisić kapustę?