Ewa Wachowicz swój program prowadzi już od 15 lat! Mimo tego, że w jej kuchni gościły różnego rodzaju kiszonki, np. kiszona marchew, rzodkiewka oraz ogórki, jeszcze nigdy dotąd nie zdradziła swojego przepisu na kapustę kiszoną. Receptury, którą wykorzystuje, nauczyła się od swojej mamy.
Poszatkowaną kapustę należy doprawić solą, najlepiej dodawać 20 g soli na kilogram kapusty. Prowadząca dodaje, że najlepiej dodawać sól w trakcie szatkowania, tak by każda warstwa była nią pokryta. Aby kapusta miała wyrazisty smak, warto dorzucić również tartą marchewkę, kminek, kilka listków laurowych, jałowca oraz ziela angielskiego. Domowa kapusta kiszona będzie zdrowym i pysznym dodatkiem do obiadów, jak wspomina Ewa Wachowicz, taka surówka często gościła na stole w jej domu w dzieciństwie. Warto wspomnieć, że kiszonki działają zbawiennie na nasze jelita i odporność, dlatego warto je jeść jak najczęściej.
1. Kapusta kiszona według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisKapusta kiszona według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pierwszym daniem przygotowanym przez Ewę Wachowicz w tym odcinku był krem z pieczarek. Sekretem smaku tej zupy były pieczone grzyby wraz z dodatkiem czosnku, cebuli, estragonu i oliwy. Po wyciągnięciu upieczonych składników z piekarnika należy przełożyć je do garnka, zalać bulionem, zabielić śmietanką i zmiksować. Zupa została podana z chrupiącymi grzankami z pesto pietruszkowym oraz zapiekaną mozzarellą. To nie tylko pomysł na szybki obiad, taka zupa świetnie sprawdzi się również wtedy, gdy mają przyjść goście. Będzie smakować zarówno dużym, jak i małym smakoszom.
2. Krem z pieczonych pieczarek według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisKrem z pieczonych pieczarek według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Do przygotowania pesto pietruszkowego Ewa Wachowicz użyła pietruszki, pestek dyni, czosnku, oliwy, soli i pieprzu. Grzanki posmarowane pesto oraz posypane mozzarellą zapiekała w 180 stopniach w piekarniku. Prowadząca wspomina, że ma sentyment do dań z pieczarkami, ponieważ w dzieciństwie zbierała je na łące.
3. Pieczona pierś indyka w rumianym sosie śliwkowym według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisPieczona pierś indyka w rumianym sosie śliwkowym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W tym odcinku daniem głównym była pieczona pierś z indyka z dodatkiem sosu śliwkowego. Czy można wyobrazić sobie bardziej jesienną wersję tego mięsa niż tę z dodatkiem śliwek? Kawałek indyczej piersi należy posypać solą, pieprzem, słodką papryką oraz odrobiną ostrej papryki. Ostrość warto dostosować do swoim preferencji. Aby mięso było aromatyczne, należy dokładnie natrzeć je przyprawami.
Kolejnym krokiem jest przełożenie mięsa do naczynia wysmarowanego smalcem. Dzięki temu, że smalec ma wysoką temperaturę dymienia, nic nie powinno się przypalić. Do mięsa należy dodać trzy łyżki powideł śliwkowych, trzy łyżki sosu sojowego, dwie łyżki miodu oraz dwie łyżki octu jabłkowego. Taką marynatą należy zalać pierś z indyka. Następnie mięso powinno odstać w lodówce kilka godzin, aby było pyszne i wyraziste w smaku.
Do zamarynowanego mięsa należy dodać pół szklanki wody oraz kilka suszonych śliwek. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Indyka można podawać z zielonym purée ziemniaczanym z pesto pietruszkowym oraz sałatką z kapusty.
4. Placek tarty według przepisu Ewy Wachowicz
Zobacz przepisPlacek tarty według przepisu Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na deser Ewa Wachowicz przygotowała tarty placek z orzechami i kakao według tradycyjnej receptury, która od lat gości w jej kuchni. Do ciasta prowadząca użyła orzechów oraz dżemu morelowego, to właśnie im zawdzięcza wyjątkowy smak. Warto wspomnieć również o puszystej piance, która sprawi, że tarty placek będzie lekki i wilgotny. To doskonały deser do popołudniowej kawy.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »
Zobacz także:
Sok z pigwy na odporność i nie tylko »
Wypróbuj placki ziemniaczane bez jajka. Będą pyszne i chrupiące »
Dieta na jesień. Co jeść, by cieszyć się zdrowiem i dobrym nastrojem? »