Sprawdzone przepisy Ewy Wachowicz idealne na jesień

Ewa Wachowicz w 463. odcinku autorskiego programu przygotowała przepisy, które idealnie sprawdzą się, kiedy na dworze zaczyna robić się chłodno. Rozgrzewająca zupa krew, soczysta pierś z indyka oraz tarty placek z orzechami to tradycyjne dania z lekkim twistem, które zasmakują całej rodzinie. Sprawdźcie, w jaki sposób prowadząca przygotowała te smaczne potrawy.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz swój program prowadzi już od 15 lat! Mimo tego, że w jej kuchni gościły różnego rodzaju kiszonki, np. kiszona marchew, rzodkiewka oraz ogórki,  jeszcze nigdy dotąd nie zdradziła swojego przepisu na kapustę kiszoną. Receptury, którą wykorzystuje, nauczyła się od swojej mamy.

Poszatkowaną kapustę należy doprawić solą, najlepiej dodawać 20 g soli na kilogram kapusty. Prowadząca dodaje, że najlepiej dodawać sól w trakcie szatkowania, tak by każda warstwa była nią pokryta. Aby kapusta miała wyrazisty smak, warto dorzucić również tartą marchewkę, kminek, kilka listków laurowych, jałowca oraz ziela angielskiego. Domowa kapusta kiszona będzie zdrowym i pysznym dodatkiem do obiadów, jak wspomina Ewa Wachowicz, taka surówka często gościła na stole w jej domu w dzieciństwie. Warto wspomnieć, że kiszonki działają zbawiennie na nasze jelita i odporność, dlatego warto je jeść jak najczęściej. 

1. Kapusta kiszona według Ewy Wachowicz

 Kapusta kiszona według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Kapusta kiszona według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pierwszym daniem przygotowanym przez Ewę Wachowicz w tym odcinku był krem z pieczarek. Sekretem smaku tej zupy były pieczone grzyby wraz z dodatkiem czosnku, cebuli, estragonu i oliwy. Po wyciągnięciu upieczonych składników z piekarnika należy przełożyć je do garnka, zalać bulionem, zabielić śmietanką i zmiksować. Zupa została podana z chrupiącymi grzankami z pesto pietruszkowym oraz zapiekaną mozzarellą. To nie tylko pomysł na szybki obiad, taka zupa świetnie sprawdzi się również wtedy, gdy mają przyjść goście. Będzie smakować zarówno dużym, jak i małym smakoszom.  

2. Krem z pieczonych pieczarek według Ewy Wachowicz

 Krem z pieczonych pieczarek według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Krem z pieczonych pieczarek według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Do przygotowania pesto pietruszkowego Ewa Wachowicz użyła pietruszki, pestek dyni, czosnku, oliwy, soli i pieprzu. Grzanki posmarowane pesto oraz posypane mozzarellą zapiekała w 180 stopniach w piekarniku. Prowadząca wspomina, że ma sentyment do dań z pieczarkami, ponieważ w dzieciństwie zbierała je na łące. 

3. Pieczona pierś indyka w rumianym sosie śliwkowym według Ewy Wachowicz

 Pieczona pierś indyka w rumianym sosie śliwkowym według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pieczona pierś indyka w rumianym sosie śliwkowym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W tym odcinku daniem głównym była pieczona pierś z indyka z dodatkiem sosu śliwkowego. Czy można wyobrazić sobie bardziej jesienną wersję tego mięsa niż tę z dodatkiem śliwek? Kawałek indyczej piersi należy posypać solą, pieprzem, słodką papryką oraz odrobiną ostrej papryki. Ostrość warto dostosować do swoim preferencji. Aby mięso było aromatyczne, należy dokładnie natrzeć je przyprawami.

Kolejnym krokiem jest przełożenie mięsa do naczynia wysmarowanego smalcem. Dzięki temu, że smalec ma wysoką temperaturę dymienia, nic nie powinno się przypalić. Do mięsa należy dodać trzy łyżki powideł śliwkowych, trzy łyżki sosu sojowego, dwie łyżki miodu oraz dwie łyżki octu jabłkowego. Taką marynatą należy zalać pierś z indyka. Następnie mięso powinno odstać w lodówce kilka godzin, aby było pyszne i wyraziste w smaku. 

Do zamarynowanego mięsa należy dodać pół szklanki wody oraz kilka suszonych śliwek. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Indyka można podawać z zielonym purée ziemniaczanym z pesto pietruszkowym oraz sałatką z kapusty.  

4. Placek tarty według przepisu Ewy Wachowicz

 Placek tarty według przepisu Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Placek tarty według przepisu Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa Wachowicz przygotowała tarty placek z orzechami i kakao według tradycyjnej receptury, która od lat gości w jej kuchni. Do ciasta prowadząca użyła orzechów oraz dżemu morelowego, to właśnie im zawdzięcza wyjątkowy smak. Warto wspomnieć również o puszystej piance, która sprawi, że tarty placek będzie lekki i wilgotny. To doskonały deser do popołudniowej kawy. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Zobacz także:

Sok z pigwy na odporność i nie tylko »

Wypróbuj placki ziemniaczane bez jajka. Będą pyszne i chrupiące »

Dieta na jesień. Co jeść, by cieszyć się zdrowiem i dobrym nastrojem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 102

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1