Ewa Wachowicz zaprosiła widzów do swojego góralskiego domu w Zawoi. Na pierwsze danie przyrządziła wegetariańską, aksamitną zupę z cukinii i porów. Co ciekawe, wkruszyła do niej grecki ser feta, dzięki czemu dodała jej jeszcze więcej charakteru. Potrawę robi się ekspresowo i z prostych składników.
1. Krem z cukinii z fetą według Ewy Wachowicz

Krem z cukinii z fetą według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na początku gospodyni pokroiła 2 pory (tylko białą część) i 4 ząbki czosnku w plastry. Zarumieniła je na maśle klarowanym, po czym wsypała kurkumę, łyżeczkę czerwonej pasty curry i świeżo zmielony pieprz. Zalała wszystko wywarem jarzynowym. 3 średniej wielkości cukinie pokroiła w półplasterki, dorzuciła do pozostałych składników i gotowała do miękkości warzyw. Następnie zmiksowała na gładki krem, zabieliła mleczkiem kokosowym (można śmietaną) i doprawiła sokiem z cytryny. Na końcu udekorowała szczypiorkiem, oprószyła serem feta i uprażonym sezamem.

Na danie główne Ewa Wachowicz zrobiła zielone naleśniki. Dlaczego mają taki kolor? Bo są z dodatkiem świeżych, młodych liści szpinaku. To prawdziwie wiosenny rarytas, który sprawia, że w kuchni od razu robi się kolorowo. Potrawa wyróżnia się też ciekawym farszem - z dodatkiem wędzonego pstrąga.
2. Naleśniki szpinakowe według Ewy Wachowicz

Naleśniki szpinakowe według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Autorka programu rozdrobniła 100 gramów świeżych liści szpinaku, a potem zabrała się do przygotowania naleśników. Do misy wbiła 2 jajka, wsypała szklankę mąki, szczyptę soli i wlała pół szklanki mleka. Zmiksowała i odstawiła na kwadrans, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie do zmielonego szpinaku dodała pół szklanki wody gazowanej i połączyła mieszankę z ciastem. Dzięki temu dodatkowi naleśniki wychodzą zielone i puszyste. Krótko zmiksowała całość i zaczęła smażyć cienkie placuszki na rozgrzanym klarowanym maśle. Na naleśnika nałożyła trochę serka kanapkowego, wędzonego pstrąga, świeżego koperku, sałatki z rukoli z pesto bazyliowym i świeżego ogórka z kwaśną śmietaną.
Na deser Ewa Wachowicz przyrządziła bardzo proste i pyszne ciasto kisielowe. Pięknie się prezentowało, dzięki kolorowym liofilizowanym owocom, którymi zostało przyozdobione.
3. Ciasto kisielowe według Ewy Wachowicz

Ciasto kisielowe według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Najpierw Ewa rozpuściła kostkę masła na patelni i odstawiła je do ostudzenia. 4 jajka wbiła do miski, dodała 100 gramów cukru i ubiła je na jasnożółtą, puszystą masę. Do osobnego naczynia wsypała 200 gramów mąki orkiszowej (typu 750) i dodała 2 łyżeczki proszku do pieczenia, przemieszała. Dosypała do masy jajecznej wraz z 3 kisielami truskawkowymi (proszkiem, ok. 120 g). Zmiksowała wszystkie składniki na niskich obrotach, a w trakcie ubijania - powolnym strumieniem wlewała schłodzone masło. Na końcu wsypała trochę soli, aby podbić słodki smak deseru.
Ciasto przelała do keksówki o wymiarach 26x12 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i wstawiła do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) na 40-45 minut. Przed wyjęciem przeprowadziła test tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto kisielowe udekorowała polewą z białej czekolady oraz liofilizowanymi truskawkami, smoczym owocem i kwiatami dzikiej malwy.
W 543. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca zachęciła też widzów do samodzielnej uprawy kiełków. To składnik zdrowej diety, która dostarczy organizmowi jeszcze więcej minerałów i błonnika niż dojrzałe warzywa.
4. Kiełki rzodkiewki według Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz tłumaczy, jak wyhodować kiełki rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Do litrowego słoika z przedziurkowaną zakrętką wsypała łyżkę nasion rzodkiewki i zalała je przegotowaną wodą. Odstawiła na 6 godzin, po czym dwukrotnie je przepłukała (zakrętka służyła jako sitko do cedzenia). Kiełki przechowywała w pozycji leżącej w szklanym słoju.
Ewa Wachowicz podzieliła się też swoim przepisem na kwas chlebowy, który znowu wraca do łask. Według autorki programu to świetny patent na czerstwy chleb.
5. Kwas chlebowy według Ewy Wachowicz

Kwas chlebowy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Prowadząca przygotowała słój. 2-3 kromki chleba na zakwasie, pokrojone na małe kawałki, zalała letnią, przegotowaną wodą (ok. 1,5 litra) i odstawiła na 2 godziny. Po tym czasie przecedziła płyn przez sitko do osobnego słoika. Dodała 10 gramów drożdży i 2 łyżki cukru, przemieszała i odłożyła na 12 godzin w ciepłe miejsce. Następnie rozlała kwas chlebowy do butelek, na których dnie umieściła kilka rodzynek. Przechowywała napój w lodówce.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 543. odcinek
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy