Fot. 123RF/Picsel
W artykule znajdziesz między innymi:
- Danie jednogarnkowe z kurczakiem
- Meksykańskie danie jednogarnkowe na andrzejki
- Przepis na proste danie jednogarnkowe z makaronem
- Danie jednogarnkowe z mięsem mielonym
- Ramen czyli jednogarnkowe danie azjatyckie
Dania jednogarnkowe mają same zalety - są proste i nie wymagają od nas spędzania długich godzin w kuchni, gdyż robią się niemal same. Co więcej, po ich przygotowaniu nie zostajemy z wielkim stosem naczyń do zmywania, dlatego są świetnym rozwiązaniem dla kuchennych leniuszków i osób zabieganych.
Po tego typu potrawy szczególnie chętnie sięgamy jesienią, gdyż są one sycące i bardzo pożywne, a dodatkowo doskonale rozgrzewają. Warto jednak pamiętać, że dania jednogarnkowe to nie tylko propozycje na obiad. Wręcz doskonale sprawdzą się w roli ciepłego i sycącego dania dla gości, które warto zaserwować na każdej imprezie Zbliżające się andrzejki to doskonała okazja, aby przetestować kilka sprawdzonych przepisów, którymi podzielili się z nami nasi czytelnicy. Oto 10 dań jednogarnkowych na andrzejki, które z pewnością podbiją serca waszych gości.
1. Danie jednogarnkowe z kurczakiem
Fot. Danie jednogarnkowe z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Kurczak to jedno z najczęściej wykorzystywanych mięs w naszym kraju. Oto sprawdzony sposób, aby zamienić go w pyszne i lekkie danie jednogarnkowe, które z pewnością na stałe wpisze się w wasz imprezowy repertuar.
2. Chili con carne - meksykańskie danie jednogarnkowe
Fot. Meksykańskie danie jednogarnkowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Kilka łyżeczek chili con carne błyskawicznie przeniesie nas do gorącego Meksyku. Odważni mogą przygotować to danie z kilkoma rodzajami pikantnych papryczek oraz dodać sekretny składnik - kakao.
3. Hit andrzejkowych imprez - forszmak lubelski
Fot. Forszmak lubelski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Każdy, kto chociaż raz odwiedził lubelszczyznę, z pewnością zapamiętał jak smakuje forszmak lubelski. Ten aromatyczny gulasz wręcz doskonale sprawdzi się w roli andrzejkowej przekąski na ciepło. Lepiej przygotujcie solidną porcję, bo goście z pewnością poproszą o dokładki.
4. Boloński garnek - andrzejkowa przekąska z makaronem
Fot. Danie jednogarnkowe z makarkonem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Czy wiedzieliście o tym, że tak lubiane przez wszystkich spaghetti po bolońsku można zamienić w sycące danie jednogarnkowe dla gości? Jeśli chcesz przemycić włoski akcent na imprezę andrzejkową, oto idealny przepis dla ciebie.
5. Cygański bigos - danie jednogarnkowe z mięsem mielonym
Fot. Cygański bigos / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Autorka przepisu radzi przygotować to danie z jednodniowym wyprzedzeniem, dzięki czemu smaki będą mogły się odpowiednio "przegryźć". Naszym zdaniem efekt jest tak pyszny, iż warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
6. Pomidorowy kociołek z pulpecikami
Fot. Danie jednogarnkowe na andrzejki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Pulpeciki z kiełbasy są doskonałym rozwiązaniem dla zabieganych. W tym wypadku makaron nie jest obowiązkowym składnikiem, bo i bez niego danie jest smakowite i sycące.
7. Chłopski garnek - andrzejkowe danie na ciepło
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
To propozycja dla prawdziwych mężczyzn, chociaż także panie powinny się na nią skusić. Niezwykle sycąca potrawa, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu.8. Bogracz - danie jednogarnkowe dla gości
Fot. Bogracz - jednogarnkowe danie na andrzejki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Jedno z napopularniejszych dań kuchni węgierskiej w Polsce. Niezwykle pożywne i proste w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się w mroźny dzień.
9. Ramen - azjatyckie danie jednogarnkowe
Fot. Azjatyckie danie jednogarnkowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Jeśli chcecie zabrać gości w daleką podróż kulinarną, obierzcie kierunek na Azję. Ramen, czyli tradycyjna, japońska zupa, z pewnością wam w tym pomoże. Przygotujcie aromatyczny bulion, a na środku stołu postawcie różnorodne dodatki, dzięki którym goście będą mogli skomponować swoją miseczkę.
Fot. Proste danie jednogarnkowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Tak przygotowane mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Dodając do niego suszone lub świeże grzyby leśne, otrzymacie wyjątkowo aromatyczne, jesienne danie.