Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos cygański. Tak naprawdę nijak ma się nazwa do tego co się przygotowuje. Nie ma tu grama kapusty! Bigos cygański to pulpety wieprzowe w sosie warzywnym. Połączenie jest bardzo smakowite i zachęcam by przygotować taki obiad. Ta porcja, którą przygotowałam znikła za pierwszym podejściem. Nie zostało nic „na później”. Porcja dla 5-6 osób.
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 121
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40249
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 3879
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 738
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 121
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40249
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 3879
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 738
Składniki
Zrobiłam klopsiki. Do mielonego mięsa przecisnęłam przez praskę czosnek, wbiłam jajko i dosypałam majeranek i kaszę manną. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego i smażyłam na 2 łyżkach rozgrzanego oleju.
Zrobiłam sos. Na drugiej patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam do zeszklenia się pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w piórka cebulę. Wszystko razem dusiłam pod przykryciem kilka minut i dodałam puszkę pomidorów krojonych oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Przyprawiłam do smaku solą i cukrem.
Przelałam sos do wcześniej usmażonych pulpecików. Wszystko razem jeszcze podgrzewałam ok. 5 minut. Oprószyłam pieprzem kiedy wyłączyłam ogień pod patelnią. Oprószyłam natką pietruszki. Podawałam z chlebem, można podawać również z ulubioną kaszą bądź ryżem.