Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos cygański

Bigos cygański

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4725

Dodano:

Odsłon: 7631

Bigos cygański. Tak naprawdę nijak ma się nazwa do tego co się przygotowuje. Nie ma tu grama kapusty! Bigos cygański to pulpety wieprzowe w sosie warzywnym. Połączenie jest bardzo smakowite i zachęcam by przygotować taki obiad. Ta porcja, którą przygotowałam znikła za pierwszym podejściem. Nie zostało nic „na później”. Porcja dla 5-6 osób.

Składniki

  • Składniki na klopsiki:
  • 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • Składniki na sos:
  • 2 średniej wielkości papryki czerwone
  • 8-10 sztuk pieczarek
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 duża cebula
  • 5 sztuk średniej wielkości ogórków kiszonych
  • koncentrat pomidorowy
  • Cukier
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bigos cygański

Przygotowanie

  1. Zrobiłam klopsiki.
    Do mielonego mięsa przecisnęłam przez praskę czosnek, wbiłam jajko i dosypałam majeranek i kaszę manną. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego i smażyłam na 2 łyżkach rozgrzanego oleju.

  2. Zrobiłam sos.
    Na drugiej patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam do zeszklenia się pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w piórka cebulę. Wszystko razem dusiłam pod przykryciem kilka minut i dodałam puszkę pomidorów krojonych oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Przyprawiłam do smaku solą i cukrem.

  3. Przelałam sos do wcześniej usmażonych pulpecików. Wszystko razem jeszcze podgrzewałam ok. 5 minut. Oprószyłam pieprzem kiedy wyłączyłam ogień pod patelnią. Oprószyłam natką pietruszki.
    Podawałam z chlebem, można podawać również z ulubioną kaszą bądź ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń