Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos cygański. Tak naprawdę nijak ma się nazwa do tego co się przygotowuje. Nie ma tu grama kapusty! Bigos cygański to pulpety wieprzowe w sosie warzywnym. Połączenie jest bardzo smakowite i zachęcam by przygotować taki obiad. Ta porcja, którą przygotowałam znikła za pierwszym podejściem. Nie zostało nic „na później”. Porcja dla 5-6 osób.
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 5019
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 5019
Składniki
Zrobiłam klopsiki. Do mielonego mięsa przecisnęłam przez praskę czosnek, wbiłam jajko i dosypałam majeranek i kaszę manną. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego i smażyłam na 2 łyżkach rozgrzanego oleju.
Zrobiłam sos. Na drugiej patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam do zeszklenia się pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w piórka cebulę. Wszystko razem dusiłam pod przykryciem kilka minut i dodałam puszkę pomidorów krojonych oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Przyprawiłam do smaku solą i cukrem.
Przelałam sos do wcześniej usmażonych pulpecików. Wszystko razem jeszcze podgrzewałam ok. 5 minut. Oprószyłam pieprzem kiedy wyłączyłam ogień pod patelnią. Oprószyłam natką pietruszki. Podawałam z chlebem, można podawać również z ulubioną kaszą bądź ryżem.