Sprawdzone przepisy na karnawał

Sernik, makowiec, a może karpatka? W niemal każdym polskim domu na święta czy wizytę gości piecze się pyszne, tradycyjne ciasta. Wiele gospodyń korzysta z receptur przekazywanych im z pokolenia na pokolenie przez mamy i babcie. W poniższym artykule przedstawimy ci przepisy na osiem polskich ciast, których zazdroszczą nam za granicą.

Przepisy na najlepsze polskie ciasta | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Cudze chwalicie, swego nie znacie. W kawiarniach i cukierniach często, zamiast sięgać po tradycyjny, polskie wypieki, wybieramy opcje rodem z zagranicy. Tym sposobem zamiast murzynka na talerzu ląduje brownie, natomiast sernik na twarogu z bakaliami jak u babci zastępuje ten nowojorski, o idealnie gładkiej konsystencji. Warto przypomnieć sobie przepisy na najlepsze polskie ciasta, które zachwycą niejedno podniebienie. Oto osiem przepisów na pyszne wypieki. 

Sprawdź także: Cztery przysmaki z Polski wśród najlepszych deserów świata. Nie mogło być inaczej

Sernik polski – jak go zrobić? 

Sernik to ciasto, które w każdym domu robi się nieco inaczej, jednak w przepisie na tradycyjny polski sernik nie może zabraknąć zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego, jajek, składnika powodującego zagęszczenie masy, np. kasza manna lub mąka ziemniaczana, a także sporej porcji bakalii, takich jak rodzynki czy pomarańczowa skórka. Spód sernika wykonywany jest z reguły z ciasta kruchego lub półkruchego, natomiast na wierzchu może znaleźć się pyszna, chrupiąca kruszonka. Zwieńczeniem wypieku jest natomiast lukier, cukier puder lub polewa czekoladowa. 

1. Sernik staropolski

 Sernik staropolski Zobacz przepis

Sernik staropolski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Makowiec – przepis krok po kroku 

To ciasto nieodłącznie wiąże się z najważniejszymi polskimi świętami, nie może zabraknąć go podczas wielkanocnego oraz bożonarodzeniowego biesiadowania. Możemy spotkać kilka wersji makowca, w niektórych domach przyjmuje formę drożdżowego placka, w innych robiony jest na kruchym cieście, może także przyjąć kształt strucla. Jednak w każdej postaci w makowcu musi pojawić się mielony mak, najlepiej przygotowany własnoręcznie, miód oraz bakalie, między innymi: rodzinki, kawałki moreli, skórki pomarańczowej czy orzechów włoskich. Ciasto najlepiej smakuje z dodatkiem lukru lub cukru pudru. Warto dodać, że makowce widnieją liście produktów tradycyjnych.

2. Świąteczny makowiec na kruchym cieście

 Świąteczny makowiec na kruchym cieście Zobacz przepis

Świąteczny makowiec na kruchym cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Najlepszy przepis na jabłecznik

W wielu państwach możemy spotkać ciasta z jabłkami. Amerykanie mają swoje apple pie, natomiast Austriacy chwalą się jabłkowym struclem. W Polsce możemy spotkać się z dwoma formami wypieku z jabłkami. Szarlotką, która przygotowywana jest na kruchym lub półkruchym cieście z obowiązkową kruszonką oraz uprzednio przygotowanym jabłkowym farszem. A także jabłecznikiem, do którego dodaje się surowe kawałki jabłek. Tu można użyć ciasta ucieranego, biszkoptowego lub drożdżowego. 

3. Najprostszy jabłecznik

 Najprostszy jabłecznik Zobacz przepis

Najprostszy jabłecznik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Szarlotka

 Szarlotka Zobacz przepis

Szarlotka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przepis na piernik

Zbliża się czas, kiedy w wielu domach powoli zaczynają się przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. Według niektórych przepisów piernik staropolski należy zacząć robić minimum na cztery tygodnie przed Wigilią. W ciście tym nie mogło zabraknąć korzennych przypraw, takich jak goździki, czy cynamon. Tradycyjnie przygotowywany jest na miodzie i maśle, z dodatkiem kakao. Poniżej znajdziesz przepis na uproszczoną, ale równie myszą wersję piernika. 

5. Piernik ekspresowy

 Piernik ekspresowy Zobacz przepis

Piernik ekspresowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Karpatka przepis – jak ją zrobić?

Kremowy i delikatny budyniowy środek pomiędzy dwoma płatami parzonego ciasta, to właśnie karpatka. Wierzch ciasta musi być obsypany porządną porcją cukru pudru. Co ciekawe, ciasto to zostało docenione również przez zagranicznych turystów odwiedzających nasz kraj, znalazło się na 87. miejscu w rankingu Taste Atlas na najlepsze desery na świecie. 

6. Karpatka

 Karpatka Zobacz przepis

Karpatka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Malinowa chmurka – sprawdzony przepis 

To ciasto może nie jest przygotowywane z pokolenia na pokolenie, jednak w ostatnich kilku latach można uznać je za hit wszystkich spotkań rodzinnych. Malinowa chmurka to połączenie słodkiej bezy, kremu na bazie bitej śmietany lub serka mascarpone, malinowej galaretki oraz oczywiście kruchego ciasta na spodzie. Takiemu deserowi trudno się oprzeć! 

7. Malinowa Chmurka

 Malinowa Chmurka Zobacz przepis

Malinowa Chmurka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Prosty przepis na murzynka

Klasyczne ciasto kakaowe, które idealnie pasuje do popołudniowej kawy. To oczywiście murzynek, niepozorny wypiek, który od lat przygotowywany jest w niejednym domu. Może być pieczony w keksówce, blaszce okrągłej lub prostokątnej, niektórzy dodają do niego orzechy, kawałki czekolady, banany, jabłka, przekładają go dżemem lub kremem. To niezwykle uniwersalne ciasto. Poniżej znajdziesz przepis na klasyczny przepis.

8. Ciasto murzynek

 Ciasto murzynek Zobacz przepis

Ciasto murzynek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Źródło: Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Kusi smakiem na ciepło i zimno. Kartoflak, czyli śląska babka ziemniaczana »

Majeranek na jesienne bolączki. Stosuj, gdy dokuczają katar i kaszel »

Jak ukorzenić ananasa? Uprawa ananasa w doniczce krok po kroku »

Prosty przepis na murzynka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Pączki pistacjowe

Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...

Odsłon: 1109

60 min
7
Ciasta Słonecznikowiec

Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...

Odsłon: 1633

60 min
6
Desery Deser warstwowy stratacciella

Smaczny deser warstwowy z delikatnego kremu śmietankowo-czekoladowego, przeło...

Odsłon: 100

15 min
6
30 min
8
30 min
4
Przekąski Rosołki

Rosołki, to szybka i prosta przekąska, którą możesz zaserwować na rodzinne pr...

Odsłon: 1385

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jest lekkostrawny, bogaty w witaminę D, potas i cynk. Jak przygotować kuskus kukurydziany?

Kuskus kukurydziany to lekki, bezglutenowy produkt, który zyskuje coraz większą popularność na naszych stołach. Bogaty w witaminę D, potas i cynk w...

0
Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

3
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

19
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5