Spis treści:
- Sernik polski – jak go zrobić?
- Makowiec – przepis krok po kroku
- Najlepszy przepis na jabłecznik
- Przepis na piernik
- Karpatka przepis – jak ją zrobić?
- Malinowa chmurka – sprawdzony przepis
- Prosty przepis na murzynka
Cudze chwalicie, swego nie znacie. W kawiarniach i cukierniach często, zamiast sięgać po tradycyjny, polskie wypieki, wybieramy opcje rodem z zagranicy. Tym sposobem zamiast murzynka na talerzu ląduje brownie, natomiast sernik na twarogu z bakaliami jak u babci zastępuje ten nowojorski, o idealnie gładkiej konsystencji. Warto przypomnieć sobie przepisy na najlepsze polskie ciasta, które zachwycą niejedno podniebienie. Oto osiem przepisów na pyszne wypieki.
Sprawdź także: Cztery przysmaki z Polski wśród najlepszych deserów świata. Nie mogło być inaczej
Sernik polski – jak go zrobić?
Sernik to ciasto, które w każdym domu robi się nieco inaczej, jednak w przepisie na tradycyjny polski sernik nie może zabraknąć zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego, jajek, składnika powodującego zagęszczenie masy, np. kasza manna lub mąka ziemniaczana, a także sporej porcji bakalii, takich jak rodzynki czy pomarańczowa skórka. Spód sernika wykonywany jest z reguły z ciasta kruchego lub półkruchego, natomiast na wierzchu może znaleźć się pyszna, chrupiąca kruszonka. Zwieńczeniem wypieku jest natomiast lukier, cukier puder lub polewa czekoladowa.
Makowiec – przepis krok po kroku
To ciasto nieodłącznie wiąże się z najważniejszymi polskimi świętami, nie może zabraknąć go podczas wielkanocnego oraz bożonarodzeniowego biesiadowania. Możemy spotkać kilka wersji makowca, w niektórych domach przyjmuje formę drożdżowego placka, w innych robiony jest na kruchym cieście, może także przyjąć kształt strucla. Jednak w każdej postaci w makowcu musi pojawić się mielony mak, najlepiej przygotowany własnoręcznie, miód oraz bakalie, między innymi: rodzinki, kawałki moreli, skórki pomarańczowej czy orzechów włoskich. Ciasto najlepiej smakuje z dodatkiem lukru lub cukru pudru. Warto dodać, że makowce widnieją liście produktów tradycyjnych.
2. Świąteczny makowiec na kruchym cieście
Zobacz przepisŚwiąteczny makowiec na kruchym cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Najlepszy przepis na jabłecznik
W wielu państwach możemy spotkać ciasta z jabłkami. Amerykanie mają swoje apple pie, natomiast Austriacy chwalą się jabłkowym struclem. W Polsce możemy spotkać się z dwoma formami wypieku z jabłkami. Szarlotką, która przygotowywana jest na kruchym lub półkruchym cieście z obowiązkową kruszonką oraz uprzednio przygotowanym jabłkowym farszem. A także jabłecznikiem, do którego dodaje się surowe kawałki jabłek. Tu można użyć ciasta ucieranego, biszkoptowego lub drożdżowego.
3. Najprostszy jabłecznik
Zobacz przepisNajprostszy jabłecznik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przepis na piernik
Zbliża się czas, kiedy w wielu domach powoli zaczynają się przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. Według niektórych przepisów piernik staropolski należy zacząć robić minimum na cztery tygodnie przed Wigilią. W ciście tym nie mogło zabraknąć korzennych przypraw, takich jak goździki, czy cynamon. Tradycyjnie przygotowywany jest na miodzie i maśle, z dodatkiem kakao. Poniżej znajdziesz przepis na uproszczoną, ale równie myszą wersję piernika.
Karpatka przepis – jak ją zrobić?
Kremowy i delikatny budyniowy środek pomiędzy dwoma płatami parzonego ciasta, to właśnie karpatka. Wierzch ciasta musi być obsypany porządną porcją cukru pudru. Co ciekawe, ciasto to zostało docenione również przez zagranicznych turystów odwiedzających nasz kraj, znalazło się na 87. miejscu w rankingu Taste Atlas na najlepsze desery na świecie.
Malinowa chmurka – sprawdzony przepis
To ciasto może nie jest przygotowywane z pokolenia na pokolenie, jednak w ostatnich kilku latach można uznać je za hit wszystkich spotkań rodzinnych. Malinowa chmurka to połączenie słodkiej bezy, kremu na bazie bitej śmietany lub serka mascarpone, malinowej galaretki oraz oczywiście kruchego ciasta na spodzie. Takiemu deserowi trudno się oprzeć!
Prosty przepis na murzynka
Klasyczne ciasto kakaowe, które idealnie pasuje do popołudniowej kawy. To oczywiście murzynek, niepozorny wypiek, który od lat przygotowywany jest w niejednym domu. Może być pieczony w keksówce, blaszce okrągłej lub prostokątnej, niektórzy dodają do niego orzechy, kawałki czekolady, banany, jabłka, przekładają go dżemem lub kremem. To niezwykle uniwersalne ciasto. Poniżej znajdziesz przepis na klasyczny przepis.
Źródło: Smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Kusi smakiem na ciepło i zimno. Kartoflak, czyli śląska babka ziemniaczana »
Majeranek na jesienne bolączki. Stosuj, gdy dokuczają katar i kaszel »
Jak ukorzenić ananasa? Uprawa ananasa w doniczce krok po kroku »
Prosty przepis na murzynka