Spis treści:
- Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla?
- Jak zrobić sałatkę z sezonowymi warzywami na grilla?
- Jak zrobić owocowo-warzywną sałatkę na grilla?
- Jak zrobić sałatkę gyros na grilla?
- Jak zrobić sałatkę z nowalijkami na grilla?
Sałatki na grilla nie muszą być wcale wyszukane. Powinny być przede wszystkim smaczne i łączące się smakiem z daniami, które podajemy. Jeśli planujecie mięsną ucztę, nie może zabraknąć wam letniego coleslawa. A do ryb? Sałatka z kaparami i szpinakiem! Zresztą sałatki na grilla nie muszą być tylko dodatkiem. Mogą stanowić oddzielne danie – równie pyszne, jak te główne.
Sałatki na grilla – przepisy, które pokochasz!
Sałatka ziemniaczana to jedna z tych sałatek, które wcale nie są lekkie i dietetyczne, a i tak ją uwielbiamy. Może właśnie ze względu na to, że znajdziemy w niej sporo majonezu? Nieważne, dlaczego tak ją kochamy – najważniejsze, że świetnie pasuje do dań na grilla.
Przepisy na idealne sałatki na grilla nie muszą być trudne, muszą być smaczne. Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną? Potrzebujecie do tego ziemniaków, ogórków konserwowych i kiszonych, cebuli czerwonej, szczypiorku, a także majonezu i jogurtu oraz soli i pieprzu.
Ugotujcie ziemniaki w mundurkach, a gdy będą już gotowe (i ostygną), obierzcie je ze skórki i pokrójcie na drobne kawałki. Nie musi być to mała kostka jak przy sałatce warzywnej. Ziemniaki powinny być dobrze wyczuwalne i łatwe do zauważenia. Włóżcie je do miski. Następnie obierzcie i pokrójcie w kostkę po trzy ogórki konserwowe i kiszone. Dorzućcie je do ziemniaków. To samo zróbcie z cebulą i szczypiorkiem. Teraz wystarczy dodać sól i pieprz, a także zrobić sos. Trzy łyżki majonezu wymieszajcie z czterema łyżkami jogurtu naturalnego. Dodajcie do sałatki i zmieszajcie, by całość się połączyła. Gotowe!
Idealne sałatki na grilla? Przepisy powinny być pełne sezonowych warzyw!
Sałatki na grilla naprawdę nie muszą być nudne. Mogą obfitować w doskonałe składniki, którymi zajadamy się tylko w konkretnych miesiącach roku. Dzięki temu smakują lepiej, wyjątkowo, w sam raz na letnie upały. Idealną propozycją będzie zatem sałatka ze szparagami z dodatkiem młodych ziemniaków. Co powinno się w niej znaleźć?
Kilka młodych ziemniaczków, pęczek szparagów (bądź dwa, jeśli bardzo lubicie ten składnik), sałata lodowa, pomidory oraz składniki na winegret, czyli oliwa, musztarda i sok z cytryny. Zacznijcie od ugotowania młodych ziemniaczków w mundurkach. Możecie je obrać później bądź w ogóle ich nie obierać. Wtedy jednak upewnijcie się, że skórka została dobrze umyta.
Jeśli sałatkę robicie na zewnątrz, doskonale smakować będzie z dodatkiem pieczonych ziemniaczków! To jednak zajmie więcej czasu. Koniecznie jednak musicie zgrillować szparagi. Będą jeszcze bardziej aromatyczne. Nie dodawajcie do nich soli ani przypraw. Młode ziemniaki pokrójcie w plasterki. Sałatę z kolei poszarpcie na większe kawałki. Pomidory – obrane bądź też nie – pokrójcie w kostkę. Całość (sałatę, pomidory i ziemniaki) delikatnie pomieszajcie ze sobą w misce razem z winegretem. Na samej górze ułóżcie pokrojone w mniejsze kawałki szparagi z grilla. Sałatka idealna!
Sałatki na grilla – przepisy na słodko
Warzywa to niejedyne składniki, z których cieszymy się w sezonie letnim. Czekamy również na owoce, by móc czerpać wszystko to, co najlepsze od Matki Natury. Połączcie jedno i drugie, by uzyskać idealną sałatkę do ryb czy mięsa na grilla. Co powinno znaleźć się w takiej sałatce?
Szpinak, truskawki, szczypiorek, czerwona cebulka, rzodkiewka i orzechy włoskie, które sprawią, że całość będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Jeśli chcecie, możecie posypać sałatkę twardym serem, takim jak parmezan. Jak zrobić sałatkę? W misce umieśćcie paczkę świeżego szpinaku, umytego. Pokrójcie truskawki w cienkie paseczki – truskawek powinno być sporo, około 200 gramów, by były one dobrze wyczuwalne w smaku. Mała czerwona cebulka powinna zostać pokrojona w piórka bądź przepołowione piórka. Do tego jeszcze cztery rzodkiewki pokrojone w paseczki i szczypiorek posiekany na drobno.
Wszystkie składniki zmieszajcie razem w misce, a następnie przyrządźcie prosty dressing. Potrzebujecie do niego trzech łyżek jogurtu naturalnego, dwóch łyżek majonezu, łyżeczki ziół prowansalskich, odrobiny cukru, soli i pieprzu. Wymieszajcie wszystko i polejcie na górę sałatki. Idealna sałatka z dodatkiem truskawek – w sam raz na letnie orzeźwienie.
Sałatki na grilla – przepisy mniej typowe
Kto powiedział, że sałatki na grilla powinny być wyłącznie dodatkiem? Sałatkami przecież także spokojnie można się najeść. A jeśli zrobicie je według naszych przepisów, istnieje ryzyko, że nikt nie tknie dań głównych. Tym razem proponujemy sałatkę gyros, która świetnie sprawdzi się na grilla. Nie będzie to gyros w tradycyjnym wydaniu, który układa się warstwami.
Ta sałatka jest trochę inna, choć składniki są podobne. Różnicą jest dodatek pomidora, który dodaje świeżości. Czego potrzebujecie, by zrobić sałatkę gyros? Przede wszystkim mięsa z kurczaka i przyprawy do gyrosa. Następnie musicie przygotować też puszkę kukurydzy (lub kolbę kukurydzy, na przykład zrobionej na grillu), ogórki korniszony, cebulę, kapustę pekińską i małe pomidorki. Do tego jogurt naturalny i tylko odrobina majonezu. Tym razem zrezygnujemy z dużej porcji majonezu, stawiając na lżejszą, letnią opcję dania.
Najpierw podzielcie filety z kurczaka na mniejsze kostki i obtoczcie je w przyprawie do gyrosa. Tak przygotowany kurczak powinien zostać dobrze usmażony. Możecie też zawinąć go w folię i upiec na grillu, jednak nie jest to konieczne. W tym czasie poszatkujcie kapustę i oprószcie ją solą. Dodajcie kukurydzę, pomidory pokrojone na cztery części i ogórki pokrojone w kostkę, a także cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszajcie całość i dodajcie kurczaka. Zróbcie sos z trzech łyżek jogurtu naturalnego i dwóch łyżek majonezu, a następnie wlejcie go do sałaty i wymieszajcie, by składniki się połączyły. Teraz jeszcze odrobina pieprzu i gotowe!
Sałatki na grilla – przepisy z młodych warzyw
Sałatka z młodych warzyw powinna chociaż raz znaleźć się na przygotowanym przez was grillu. To przecież synonim lata i wszystkiego, co świeże. Co musi się w niej znaleźć? Ogórki gruntowe i pyszne pomidory malinowe, rzodkiewka i kalarepa, cukinia (malutka) oraz trochę rukoli. Wszystko powinno zostać skropione dressingiem na bazie oliwy, soku z cytryny i mięty. Niebo w gębie.
Jak zrobić tę sałatkę? Bajecznie prosto. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, najlepiej w skórce, by zachowały jak najwięcej smaku i właściwości. Wyjątkiem jest kalarepa, którą trzeba obrać. Wymieszajcie je z rukolą i dodajcie dressing. Kilka listków mięty ugniećcie w moździerzu, wrzućcie do miseczki. Zalejcie dwiema łyżkami oliwy i łyżką soku z cytryny. Zmieszajcie. Sałatka z młodych warzyw jest już gotowa!
Sałatki na grilla to dania, które najlepiej smakują na świeżym powietrzu. Jeśli jednak nie grillujecie, a macie na nie ochotę, nie warto się ograniczać – przecież latem te składniki znajdziecie na każdym stoisku z warzywami.
2. Szybka sałatka na grilla
Zobacz przepisSałatka wiosenna na grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Sałatka ziemniaczana na grilla
Zobacz przepisSałatka ziemniaczana na grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Sałatka do mięs z grilla
Zobacz przepisSałatka do mięs z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Prosta sałatka do dań z grilla
Zobacz przepisProsta sałatka do dań z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Wiosenna sałatka
Zobacz przepisWiosenna sałatka - idealna na grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Sałatka z truskawkami i szparagami
Zobacz przepisSałatka z truskawkami i szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Sałatka do grilla z kurdybankiem
Zobacz przepisSałatka do grilla z kurdybankiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Orzeźwiająca sałatka z arbuza i fety
Zobacz przepisOrzeźwiająca sałatka z arbuza i fety / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Tajska sałatka z komosą ryżową
Zobacz przepisTajska sałatka z komosą ryżową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »
Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »
Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »