Spis treści:
- Liczi – wartości odżywcze
- Liczi – właściwości zdrowotne
- Kto nie powinien jeść owoców liczi?
- Jak obrać liczi?
- Liczi – zastosowanie w kuchni
Liczi, owoce, które nazywane są również chińską śliwką, pochodzą z Chin, gdzie uprawiane są od dwóch tysięcy lat. Można spotkać je również w pozostałych częściach Azji, a także w Australii, czy na terenach Izraelu. Owoce te rosną w kiściach na drzewach, które potrafią osiągać wysokość nawet do 28 metrów. Charakteryzuje je twarda, pofałdowana skorupka oraz soczysty, słodki biało-przezroczysty miąższ. Niektórzy określają ich kolor jako perłowy. W środku owocu znajduje się natomiast sporych wielkości twarda pestka, którą należy wyrzucić przed zjedzeniem. Masz ochotę na liczi? W poniższym materiale podpowiemy ci, jak wpływa na twój organizm oraz jak wykorzystać liczi w kuchni.

Liczi – wartości odżywcze
Jakie wartości odżywcze kryje w sobie liczi? Przede wszystkim jest źródłem witaminy C, która doskonale wpływa na odporność, a także ma działanie antyoksydacyjne. 100 g tych owoców praktycznie całkowicie pokrywa zapotrzebowanie na tę witaminę. Znajdują się w niej również witaminy z grupy B, E i K, a także składniki mineralne, takie jak: fosfor, miedź czy potas. Cennymi składnikami, które zawarte są w liczi są także polifenole. Owoce te są raczej niskokaloryczne, w 100 g jest ok. 60 kcal. Warto jednak wspomnieć, że w głównej mierze składają się z cukrów prostych, dlatego mogą podnosić poziom cukru we krwi, dlatego nie należy z nimi przesadzać.
Liczi – właściwości zdrowotne
Owoce te są cenione ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniają procesy starzenia, a także działają przeciwnowotworowo oraz przeciwzapalnie. Przypisuje się im właściwości zwalczające komórki nowotworowe, między innymi raka wątroby i piersi. Polifenole pomagają także obniżać poziom "złego" cholesterolu we krwi, dzięki czemu przeciwdziałają miażdżycy. Liczi korzystnie wpływa także na układ sercowo-naczyniowy, zawarty w nim potas wpływa pozytywnie na pracę serca oraz pomaga regulować ciśnienie krwi. Ponadto spora dawka witaminy C, doskonale wpłynie na odporność organizmu, chroniąc go tym samym przed przeziębieniami i grypą. Korzystnie wpływa również na wygląd i kondycję skóry.
Kto nie powinien jeść owoców liczi?
Liczi, chociaż zdrowie nie jest zalecane osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ składa się ono przede wszystkim z cukrów prostych. Dlatego diabetycy powinni ograniczyć ich spożywanie. Warto również unikać liczi, jeżeli występują u ciebie alergie pokarmowe.
Jak obrać liczi?
Twarda, pofałdowana skorupka liczi, przypominająca smocze jajo wprost z powieści fantasy, z pozoru może dostarczać pewnych trudności w jego obieraniu. Wystarczy naciąć owoc przy ogonku, a następnie lekko nacisnąć, tak by skórka pękła, w ten sposób łatwo można ją zdjąć. Należy jednak pamiętać, by przed zjedzeniem usunąć z niej pestkę. Jeżeli skorupka nie chce łatwo odejść od miąższu, to znak, że liczi jest niedojrzałe.
Liczi – zastosowanie w kuchni
Owoce te przede wszystkim świetnie smakują na surowo, jako samodzielna przekąska. Nie zaleca się jednak, jedzenia liczi na pusty żołądek. Warto pamiętać również o tym, by po zakupie zjeść je w ciągu najbliższych dwóch lub trzech dni. Co więcej, można zrobić z nich pyszne desery, ale i wykorzystać w wytrawnych daniach. Świetnie smakują w towarzystwie krewetek oraz innych owoców morza.
Sprawdź, jakie dania z użyciem liczi przygotowali nasi użytkownicy.
1. Łaciaty sernik na zimno z liczi i galaretką

Łaciaty sernik na zimno z liczi i galaretką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Sałatka z kozim serem, liczi, daktylami i dressingiem miodowym

Sałatka z kozim serem, liczi, daktylami i dressingiem miodowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pudding chia z liczi

Pudding chia z liczi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Straszny i pyszny poncz z liczi

Straszny i pyszny poncz z liczi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Surówka z białej rzodkwi z liczi

Surówka z białej rzodkwi z liczi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Zachwycający owocowy deser z liczi

Zachwycający owocowy deser z liczi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Mini deserki z liczi

Mini deserki z liczi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Sałatka makaronowa z tuńczykiem i liczi

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i liczi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Ryż do obiadu z liczi

Ryż do obiadu z liczi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Deser z zielonej herbaty i liczi

Deser z zielonej herbaty i liczi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Naturalne barwniki do jajek. Wielkanocne pisanki zafarbujesz bez chemii »
Rzeżucha na Wielkanoc - kiedy i jak wysiać nasiona? Uprawa rzeżuchy krok po kroku »
Kiedy i jak wysiać owies, by ozdobił wielkanocny stół? Oto najlepszy termin! »
Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha »