Aromatyczne owoce wymiatają zły cholesterol, regulują ciśnienie, są skarbnicą witaminy C. Najważniejsze, to dobrze je obrać

Kiedyś mogliśmy jedynie o nich  pomarzyć, dziś egzotyczne owoce są na wyciągnięcie ręki, dlatego warto z tego korzystać. Na sklepowych półkach bez trudu znaleźć możesz między innymi liczi. Oprócz pysznego smaku mają wiele właściwości zdrowotnych, które świetnie wpłyną na twój organizm. Sprawdź, jakie mają wartości odżywcze, na co pomagają oraz kto nie powinien jeść owoców liczi.

Dlaczego warto jeść liczi? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Liczi, owoce, które nazywane są również chińską śliwką, pochodzą z Chin, gdzie uprawiane są od dwóch tysięcy lat. Można spotkać je również w pozostałych częściach Azji, a także w Australii, czy na terenach Izraelu. Owoce te rosną w kiściach na drzewach, które potrafią osiągać wysokość nawet do 28 metrów. Charakteryzuje je twarda, pofałdowana skorupka oraz soczysty, słodki biało-przezroczysty miąższ. Niektórzy określają ich kolor jako perłowy. W środku owocu znajduje się natomiast sporych wielkości twarda pestka, którą należy wyrzucić przed zjedzeniem. Masz ochotę na liczi? W poniższym materiale podpowiemy ci, jak wpływa na twój organizm oraz jak wykorzystać liczi w kuchni. 

Sprawdź także: Złoty owoc na problemy z jelitami i wysokim ciśnieniem. Dlaczego powinniśmy jeść mango?

Liczi – wartości odżywcze

Jakie wartości odżywcze kryje w sobie liczi? Przede wszystkim jest źródłem witaminy C, która doskonale wpływa na odporność, a także ma działanie antyoksydacyjne. 100 g tych owoców praktycznie całkowicie pokrywa zapotrzebowanie na tę witaminę. Znajdują się w niej również witaminy z grupy B, E i K, a także składniki mineralne, takie jak: fosfor, miedź czy potas. Cennymi składnikami, które zawarte są w liczi są także polifenole. Owoce te są raczej niskokaloryczne, w 100 g jest ok. 60 kcal. Warto jednak wspomnieć, że w głównej mierze składają się z cukrów prostych, dlatego mogą podnosić poziom cukru we krwi, dlatego nie należy z nimi przesadzać. 

Liczi – właściwości zdrowotne

Owoce te są cenione ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniają procesy starzenia, a także działają przeciwnowotworowo oraz przeciwzapalnie. Przypisuje się im właściwości zwalczające komórki nowotworowe, między innymi raka wątroby i piersi. Polifenole pomagają także obniżać poziom "złego" cholesterolu we krwi, dzięki czemu przeciwdziałają miażdżycy. Liczi korzystnie wpływa także na układ sercowo-naczyniowy, zawarty w nim potas wpływa pozytywnie na pracę serca oraz pomaga regulować ciśnienie krwi. Ponadto spora dawka witaminy C, doskonale wpłynie na odporność organizmu, chroniąc go tym samym przed przeziębieniami i grypą. Korzystnie wpływa również na wygląd i kondycję skóry. 

Kto nie powinien jeść owoców liczi? 

Liczi, chociaż zdrowie nie jest zalecane osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ składa się ono przede wszystkim z cukrów prostych. Dlatego diabetycy powinni ograniczyć ich spożywanie. Warto również unikać liczi, jeżeli występują u ciebie alergie pokarmowe. 

Jak obrać liczi?

Twarda, pofałdowana skorupka liczi, przypominająca smocze jajo wprost z powieści fantasy, z pozoru może dostarczać pewnych trudności w jego obieraniu. Wystarczy naciąć owoc przy ogonku, a następnie lekko nacisnąć, tak by skórka pękła, w ten sposób łatwo można ją zdjąć. Należy jednak pamiętać, by przed zjedzeniem usunąć z niej pestkę. Jeżeli skorupka nie chce łatwo odejść od miąższu, to znak, że liczi jest niedojrzałe. 

Liczi – zastosowanie w kuchni

Owoce te przede wszystkim świetnie smakują na surowo, jako samodzielna przekąska. Nie zaleca się jednak, jedzenia liczi na pusty żołądek. Warto pamiętać również o tym, by po zakupie zjeść je w ciągu najbliższych dwóch lub trzech dni. Co więcej, można zrobić z nich pyszne desery, ale i wykorzystać w wytrawnych daniach. Świetnie smakują w towarzystwie krewetek oraz innych owoców morza. 

Sprawdź, jakie dania z użyciem liczi przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Łaciaty sernik na zimno z liczi i galaretką

 Łaciaty sernik na zimno z liczi i galaretką Zobacz przepis

Łaciaty sernik na zimno z liczi i galaretką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sałatka z kozim serem, liczi, daktylami i dressingiem miodowym

 Sałatka z kozim serem, liczi, daktylami i dressingiem miodowym Zobacz przepis

Sałatka z kozim serem, liczi, daktylami i dressingiem miodowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pudding chia z liczi

 Pudding chia z liczi Zobacz przepis

Pudding chia z liczi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Straszny i pyszny poncz z liczi

 Straszny i pyszny poncz z liczi Zobacz przepis

Straszny i pyszny poncz z liczi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Surówka z białej rzodkwi z liczi

 Surówka z białej rzodkwi z liczi Zobacz przepis

Surówka z białej rzodkwi z liczi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Zachwycający owocowy deser z liczi

 Zachwycający owocowy deser z liczi Zobacz przepis

Zachwycający owocowy deser z liczi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Mini deserki z liczi

 Mini deserki z liczi Zobacz przepis

Mini deserki z liczi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sałatka makaronowa z tuńczykiem i liczi

 Sałatka makaronowa z tuńczykiem i liczi Zobacz przepis

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i liczi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ryż do obiadu z liczi

 Ryż do obiadu z liczi Zobacz przepis

Ryż do obiadu z liczi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Deser z zielonej herbaty i liczi

 Deser z zielonej herbaty i liczi Zobacz przepis

Deser z zielonej herbaty i liczi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Naturalne barwniki do jajek. Wielkanocne pisanki zafarbujesz bez chemii  »

Rzeżucha na Wielkanoc - kiedy i jak wysiać nasiona? Uprawa rzeżuchy krok po kroku »

Kiedy i jak wysiać owies, by ozdobił wielkanocny stół? Oto najlepszy termin! »

Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 517

60 min
7
15 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0