Złoty owoc na problemy z jelitami i wysokim ciśnieniem. Dlaczego powinniśmy jeść mango?

Soczyste, słodkie mango to owoc, który w mig potrafi przenieść nas w egzotyczne klimaty. Nie tylko zachwyca smakiem, ale i ma korzystny wpływ na organizm. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne ma mango, kto powinien włączyć je do swojej diety oraz jakie są przeciwskazania do spożywania tego owocu.

Dlaczego warto jeść mango? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co to jest mango? To egzotyczny owoc należący do rodziny pestkowców, z powodzeniem uprawiany jest w wielu tropikalnych krajach, największe uprawy znajdują się w Chinach i Indiach – skąd też pochodzi mango. Do Europy przywieźli je w XVI wieku Portugalczycy. Co ciekawe, mango jest narodowym owocem Indii, Pakistanu,  Bangladeszu i Filipin.

Drzewo mangowca potrafi osiągnąć do 30 metrów wysokości. Dojrzałe owoce mają intensywnie żółty, czasem pomarańczowy kolor, okrywa je woskowana skórka, miąższ jest lekko włóknisty, słodki i soczysty. Mango jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie ma właściwości zdrowotne oraz jak zastosować je w kuchni.

Sprawdź także: Egzotyczne jagody na wysoki cukier i zły cholesterol. Obowiązkowy punkt w menu dla tych, którzy pracują przy komputerze

Mango – wartości odżywcze

Jakie wartości odżywcze ma mango? Owoc ten jest źródłem witamin A, C, E, K, oraz tych z grupy B, a także substancji mineralnych, magnezu, żelaza, potasu i miedzi. Mango jest również źródłem błonnika pokarmowego. Owoce mango zawierają również luteinę i zeaksantynę, które odpowiadają za zdrowie oczu i chronią je przed chorobami.

Mango to owoc, który może znaleźć się w diecie osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy, ma niski indeks glikemiczny, 100 g znajdziesz jedynie ok. 60 kcal.

Jakie właściwości zdrowotne ma mango?                

Mango działa korzystnie na zdrowie, wspiera działanie układu immunologicznego, może być pomocne przy leczeniu przeziębienia, ponieważ pomaga zwalczać chrypkę i ból gardła. Owoce te są również korzystne dla pracy układu pokarmowego, zawierają błonnik, dlatego świetnie wspierają trawienie, w tym pracę jelit, a także sprawiają, że po ich zjedzeniu, długo będziesz czuć się syty.

Owoce te mają właściwości antyoksydacyjne, pomagają zwalczać wolne rodniki, a także opóźniają procesy starzenia. Co więcej, przypisuje im się działanie przeciwnowotworowe, regularne spożywanie mango pomaga a chronić organizm przed rakiem piersi, okrężnicy czy białaczką.  

Warto wspomnieć, że mango chociaż słodkie, jedzone w rozsądnych ilościach, jest owocem bezpiecznym dla osób na diecie cukrzycowej oraz tym borykającym się z insulinoopornością. Mango zawiera także sporo potasu, który odpowiada za regulację gospodarki wodno-elektrolitowej, wpływa na pracę serca oraz utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Dzięki zawartości żelaza, polecany jest osobom chorującym na anemię. Co więcej, zawarta w mango witamina B6, wpływa korzystnie na układ nerwowy oraz sercowo-naczyniowy. Ponadto przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu we krwi.

Mango – przeciwwskazania

Czy wszyscy mogą jeść mango? Niestety nie, w szczególności tyczy się to osób, u których występują alergie pokarmowe. Po zjedzeniu mango mogą pojawić się objawy takie jak: wysypka, opuchnięcie gardła i języka, a nawet trudnościami w oddychaniu. Mango nie jest także polecane osobom, które borykają się z kamicą szczawianowo-wapniową.

Jak obrać mango?

Obieranie mango wcale nie musi być trudne, istnieje kilka prostych sposobów, aby dobrać się do soczystego miąższu. Kiedy jest dojrzałe, możesz rozkroić je wzdłuż pestki, a następnie naciąć nożem „w kratkę”, a następnie wcisnąć skórkę tak, by „wywinąć ją na lewą stronę”. Wówczas uzyskasz idealne kostki mango, które możesz wygryźć lu wykroić. Można również obrać je tak jak jabłko, a jeśli jest dostatecznie miękkie możesz przekroić je na pół i wyjeść łyżeczką.

Jeżeli w swojej kuchni lubisz stosować triki wprost z internetu, koniecznie wypróbuj ten z monetą oraz wykałaczką. Wystarczy, że natrzeć skórkę owocu monetą, a następnie zrobisz linię wzdłuż całego owocu. Na sam koniec wystarczy wsunąć wykałaczkę pod skórkę i podważyć ją tak, by dała się ściągnąć w całości. 

Zobacz: Jak obierać mango z pomocą wykałaczki i monety? 

@nathallae Prosty lifehack na obieranie mango!:)) mój ulubiony owoc 🥳 #lifehack #dc #mango #cookinghacks ♬ Wasting the Day - Trees and Lucy

Mango – zastosowanie w kuchni

Jak wykorzystać mango w kuchni? Jest wiele ciekawych przepisów, w których możesz przemycić ten owoc. Oczywiście doskonale sprawdzi się w różnego rodzaju deserach, sorbetach, ciastach, czy popularnych azjatyckich przysmakach, takich jak Mango Sticky Rise czy Mango Lassi. Warto również wypróbować je w wytrawnych przepisach, doskonale będzie komponować się w sałatkach, np. z dodatkiem sera pleśniowego, czy w potrawce z kurczaka po azjatycku. Mango może również stać się bazą do koktajli, smoothie czy soku.

Sprawdź, jakie przepisy z dodatkiem mango przygotowali nasi użytkownicy.

 

1. Tiramisu z mango

 Tiramisu z mango Zobacz przepis

Tiramisu z mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Mango lassi

 Mango lassi Zobacz przepis

Mango lassi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sernik z mango

 Sernik z mango Zobacz przepis

Sernik z mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kurczak z mango

 Kurczak z mango Zobacz przepis

Kurczak z mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Deser z mango

 Deser z mango Zobacz przepis

Deser z mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Babka mango

 Babka mango Zobacz przepis

Babka mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sernik mango z jogurtów

 Sernik mango z jogurtów Zobacz przepis

Sernik mango z jogurtów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Porzeczkowa pianka z mango

 Porzeczkowa pianka z mango Zobacz przepis

Porzeczkowa pianka z mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kokosowy ryż z mango

 Kokosowy ryż z mango Zobacz przepis

Kokosowy ryż z mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kaczka w sosie mango

 Kaczka w sosie mango Zobacz przepis

Kaczka w sosie mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Gulasz z batatów i mango

 Gulasz z batatów i mango Zobacz przepis

Gulasz z batatów i mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Indyk w sosie mango

 Indyk w sosie mango Zobacz przepis

Indyk w sosie mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Działa ochronnie na jelito grube i nie tylko. Wystarczy jeść trzy razy w tygodniu »

Osłania nerwy i chroni przed rakiem. Bóle głowy to objaw niedoboru »

Jak łatwo usunąć ścięgna z kurczaka? Przygotuj jedną rzecz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

0
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0
Informacje Jak przechowywać kawę świeżo paloną, by zachować jej aromat? Odkryj sprawdzone metody!

Niewiele jest rzeczy tak aromatycznych na tym świecie jak świeżo palona kawa. Pełna zapachów obiecujących wybitny smak w filiżance… Jak zachować te...

0