Spis treści:
- Mango – wartości odżywcze
- Jakie właściwości zdrowotne ma mango?
- Mango – przeciwwskazania
- Jak obrać mango?
- Mango – zastosowanie w kuchni
Co to jest mango? To egzotyczny owoc należący do rodziny pestkowców, z powodzeniem uprawiany jest w wielu tropikalnych krajach, największe uprawy znajdują się w Chinach i Indiach – skąd też pochodzi mango. Do Europy przywieźli je w XVI wieku Portugalczycy. Co ciekawe, mango jest narodowym owocem Indii, Pakistanu, Bangladeszu i Filipin.
Drzewo mangowca potrafi osiągnąć do 30 metrów wysokości. Dojrzałe owoce mają intensywnie żółty, czasem pomarańczowy kolor, okrywa je woskowana skórka, miąższ jest lekko włóknisty, słodki i soczysty. Mango jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie ma właściwości zdrowotne oraz jak zastosować je w kuchni.

Mango – wartości odżywcze
Jakie wartości odżywcze ma mango? Owoc ten jest źródłem witamin A, C, E, K, oraz tych z grupy B, a także substancji mineralnych, magnezu, żelaza, potasu i miedzi. Mango jest również źródłem błonnika pokarmowego. Owoce mango zawierają również luteinę i zeaksantynę, które odpowiadają za zdrowie oczu i chronią je przed chorobami.
Mango to owoc, który może znaleźć się w diecie osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy, ma niski indeks glikemiczny, 100 g znajdziesz jedynie ok. 60 kcal.
Jakie właściwości zdrowotne ma mango?
Mango działa korzystnie na zdrowie, wspiera działanie układu immunologicznego, może być pomocne przy leczeniu przeziębienia, ponieważ pomaga zwalczać chrypkę i ból gardła. Owoce te są również korzystne dla pracy układu pokarmowego, zawierają błonnik, dlatego świetnie wspierają trawienie, w tym pracę jelit, a także sprawiają, że po ich zjedzeniu, długo będziesz czuć się syty.
Owoce te mają właściwości antyoksydacyjne, pomagają zwalczać wolne rodniki, a także opóźniają procesy starzenia. Co więcej, przypisuje im się działanie przeciwnowotworowe, regularne spożywanie mango pomaga a chronić organizm przed rakiem piersi, okrężnicy czy białaczką.
Warto wspomnieć, że mango chociaż słodkie, jedzone w rozsądnych ilościach, jest owocem bezpiecznym dla osób na diecie cukrzycowej oraz tym borykającym się z insulinoopornością. Mango zawiera także sporo potasu, który odpowiada za regulację gospodarki wodno-elektrolitowej, wpływa na pracę serca oraz utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Dzięki zawartości żelaza, polecany jest osobom chorującym na anemię. Co więcej, zawarta w mango witamina B6, wpływa korzystnie na układ nerwowy oraz sercowo-naczyniowy. Ponadto przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu we krwi.
Mango – przeciwwskazania
Czy wszyscy mogą jeść mango? Niestety nie, w szczególności tyczy się to osób, u których występują alergie pokarmowe. Po zjedzeniu mango mogą pojawić się objawy takie jak: wysypka, opuchnięcie gardła i języka, a nawet trudnościami w oddychaniu. Mango nie jest także polecane osobom, które borykają się z kamicą szczawianowo-wapniową.
Jak obrać mango?
Obieranie mango wcale nie musi być trudne, istnieje kilka prostych sposobów, aby dobrać się do soczystego miąższu. Kiedy jest dojrzałe, możesz rozkroić je wzdłuż pestki, a następnie naciąć nożem „w kratkę”, a następnie wcisnąć skórkę tak, by „wywinąć ją na lewą stronę”. Wówczas uzyskasz idealne kostki mango, które możesz wygryźć lu wykroić. Można również obrać je tak jak jabłko, a jeśli jest dostatecznie miękkie możesz przekroić je na pół i wyjeść łyżeczką.
Jeżeli w swojej kuchni lubisz stosować triki wprost z internetu, koniecznie wypróbuj ten z monetą oraz wykałaczką. Wystarczy, że natrzeć skórkę owocu monetą, a następnie zrobisz linię wzdłuż całego owocu. Na sam koniec wystarczy wsunąć wykałaczkę pod skórkę i podważyć ją tak, by dała się ściągnąć w całości.
Zobacz: Jak obierać mango z pomocą wykałaczki i monety?
Mango – zastosowanie w kuchni
Jak wykorzystać mango w kuchni? Jest wiele ciekawych przepisów, w których możesz przemycić ten owoc. Oczywiście doskonale sprawdzi się w różnego rodzaju deserach, sorbetach, ciastach, czy popularnych azjatyckich przysmakach, takich jak Mango Sticky Rise czy Mango Lassi. Warto również wypróbować je w wytrawnych przepisach, doskonale będzie komponować się w sałatkach, np. z dodatkiem sera pleśniowego, czy w potrawce z kurczaka po azjatycku. Mango może również stać się bazą do koktajli, smoothie czy soku.
Sprawdź, jakie przepisy z dodatkiem mango przygotowali nasi użytkownicy.
7. Sernik mango z jogurtów

Sernik mango z jogurtów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Porzeczkowa pianka z mango

Porzeczkowa pianka z mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Kokosowy ryż z mango

Kokosowy ryż z mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kaczka w sosie mango

Kaczka w sosie mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Gulasz z batatów i mango

Gulasz z batatów i mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Indyk w sosie mango

Indyk w sosie mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Działa ochronnie na jelito grube i nie tylko. Wystarczy jeść trzy razy w tygodniu »
Osłania nerwy i chroni przed rakiem. Bóle głowy to objaw niedoboru »
Jak łatwo usunąć ścięgna z kurczaka? Przygotuj jedną rzecz »