Najlepsze przepisy na ogórki

Biała kiełbasa na Wielkanoc

Biała kiełbasa to produkt, bez którego często nie wyobrażamy sobie świąt Wielkiej Nocy. Skąd pochodzi zwyczaj jej serwowania i w jakich kombinacjach jest najsmaczniejsza?

Fot. 123RF/Picsel

Tradycja serwowania białej kiełbasy została zaczerpnięta z kuchni niemieckiej. Sam produkt jest dziełem przypadku. Według legendy początki wytwarzania tego specjału sięgają 1857 roku, kiedy to jeden z właścicieli znanej gospody mieszczącej się w Monachium podczas jej przygotowywania z obawy przed pęknięciem jelita w trakcie pieczenia, postanowił sparzyć surowe kiełbaski gorącą wodą. Zaserwowane w ten sposób zachwyciły gości i na stałe przyjęły się w menu owej restauracji.

Do naszej kultury zwyczaj jej serwowania zawitał dopiero po kilkudziesięciu latach. Najstarszy przepis na białe kiełbaski pochodzi z 1893 roku. Różni się on nieco od tradycyjnej niemieckiej receptury. Główna rozbieżność dotyczy składu. W polskiej kuchni do jej przygotowania wykorzystujemy przeważnie mięso wieprzowe, czasami łącząc je z odrobią wołowiny. Do smaku doprawiamy ziołami, pieprzem i czosnkiem. Przepisy kuchni niemieckiej podają, że białe kiełbaski powinny być wykonane z cielęciny z dodatkiem słoniny.

Czym biała kiełbasa różni się od pozostałych?

Oprócz sposobu przygotowania i serwowania, do największych różnic możemy zaliczyć również wygląd. Surowa ma delikatnie różowe wnętrze. Po sparzeniu uzyskuje piękny szary kolor. Jest niezwykle soczysta i miękka w środku. W przeciwieństwie do kiełbas wędzonych lub pieczonych posiada krótszy termin ważności. Najlepiej smakuje tuż po przyrządzeniu.Warto pamiętać. że kolor białej kiełbasy wynika z koloru składników. Mięso używane do jej wyrobu jest różowe, tłuszcz zaś biały. To właśnie dlatego - po sparzeniu - finalny produkt powinien mieć kolor szary. Dzięki tym właściwościom łatwo rozpoznać, czy zostały do niej dodane środki konserwujące.

Jeśli kiełbasa po ugotowaniu jest różowawa, to oznacza, że zawiera np. sól peklującą. Prawdziwa kiełbasa po sparzeniu nie powinna być twarda, lecz soczysta i krucha, a mięso i przyprawy powinny być dobrze wyczuwalne.

Białą kiełbasę bez problemu można kupić w niemal każdym, dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym. Dysponując odpowiednimi składnikami oraz sprzętem warto pokusić się o jej przygotowanie samodzielne. Wystarczy solidny kawałek wieprzowiny, jelito cienkie oraz sól, cukier, pieprz, majeranek, kilka ząbków czosnku i porcja zimnej wody. Po połączeniu wszystkich składników w mięsny farsz i odstawieniu go na kilka godzin w chłodne miejsce możemy przystąpić do formowania kiełbasek. Przy tym zadaniu należy być niezwykle precyzyjnym. Mięso powinno być gęsto nadziane, nie pozostawiając pustych przestrzeni. Po napełnieniu jelit gotowe kiełbaski można przechowywać przez kilka dni w lodówce lub zamrozić.

Propozycje podania

Biała kiełbasa świetnie się sprawdza w serwowanym podczas wielkanocnego śniadania żurku lub barszczu. Dobrym pomysłem jest ugotowanie surowej kiełbasy z dodatkiem włoszczyzny, aby następnie na powstałej bazie przygotować świąteczną zupę.

Reklama

Cudownie smakuje również podawana w formie pieczonej z dużą ilością cebuli pokrojonej w piórka. W takim wydaniu z pewnością skusi domowników niezwykłym wyglądem i aromatem. Dla głębi smaku warto ją podlać białym winem, piwem lub cydrem. Po upieczeniu idealnie współgra z kromką świeżo upieczonego chleba oraz z sosem chrzanowym i musztardowym. Jeśli chcecie nieco urozmaicić danie z jej udziałem, przed pieczeniem kiełbasy możecie dorzucić do niej np. suszone śliwki oraz cienkie plastry boczku.

1. Domowa biała kiełbasa

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Żurek z białą kiełbasą

Fot. KatarzynaM na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Francuska strucla z białą kiełbasą

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Biała kiełbasa zapiekana ze śliwkami

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Biała kiełbasa zapiekana w cydrze

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Zapiekana biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Biała kiełbasa z pieca w piwno-musztardowym sosie

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Biała kiełbasa z warzywami w sosie

Fot. Insignificant na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz też inne, wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety de volaille

Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...

Odsłon: 277

15 min
8
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 303

30 min
6
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9