Spis treści:
- Jak powinno się wyrabiać ciasta?
- Klucz do sukcesu: odpowiednie miksowanie
- Ciasto pęka i opada - jak rozwiązać ten problem?
- Sprawdzone przepisy na świąteczne ciasta
Wbrew pozorom, przygotowanie świątecznych ciast wcale nie musi być stresujące. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, zdając się na sprawdzone przepisy. Poniższe wypieki zrobisz ekspresowo i bez pośpiechu, a na pewno zasmakują wszystkim gościom.
Sprawdź także: Te świąteczne smakołyki możesz jeść nawet na diecie. 9 przepisów na zdrowe ciasta
Jak powinno się wyrabiać ciasta?
Wyrabianie ciasta to najważniejszy etap przygotowywania wypieku. Jeżeli popełnimy tutaj błąd, to na pewno nasze słodkości nie wyjdą tak, jak byśmy chcieli. Składniki, które posłużą nam do wyrabiania ciasta, powinny być w temperaturze pokojowej. Chyba że przepis wyraźnie mówi o produktach prosto z lodówki. Dlaczego temperatura jest taka ważna?
Otóż składniki w temperaturze pokojowej, takie jak jajka, masło albo mleko bardzo łatwo wiążą się z innymi produktami. Dzięki temu powstaje emulsja, w której wnętrzu znajduje się powietrze. Podczas pieczenia bąbelki powietrza powoli wydostają się z ciasta, co przekłada się na jego spulchnianie. Zimne składniki natomiast, spowodują, że masa zrobi się bardzo gęsta.
Pamiętajmy, aby produkty, których będziemy używać do wyrabiania ciasta, wyciągnąć z lodówki na pół godziny przed ich użyciem. Jeżeli zapomnieliśmy o tym albo po prostu nie mamy czasu, możemy pokroić masło w kostkę i włożyć je na kilka sekund do mikrofalówki, a jajka na pięć minut do ciepłej (nie gorącej, bo popękają) wody.
Klucz do sukcesu: odpowiednie miksowanie
Wielkim dobrodziejstwem naszych czasów są roboty kuchenne, które mogą za nas ubić białka jajek, wymieszać dokładnie ciasto, a do tego zrobić polewę. Możemy wsypać produkty do robota, włączyć go i zająć się innymi rzeczami. Należy jednak zawsze pilnować czasu miksowania produktów. Zbyt długie spowoduje aktywację glutenu zawartego w mące, przez co ciasto stanie się twarde.
Ciasto pęka i opada - jak rozwiązać ten problem?
Ciasto jest w piekarniku i teraz już tylko czekamy, aby się upiekło i ostygło, by móc je w końcu zjeść. Przepięknie rosnąca masa jednak zaczyna pękać. Co wtedy? Pękanie ciasta oznacza, że temperatura pieczenia jest za wysoka. Powierzchnia masy jest mocno upieczona, natomiast spód jest jeszcze surowy. Rosnąc, powiększa swoją objętość, przez co pęka wierzchnia warstwa.
Aby temu zapobiec, wystarczy obniżyć temperaturę o 10-20 stopni i wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Można również wyłączyć górne grzanie i pozostawić jedynie dolne. Gdy ciasto nie rośnie i zapada się do wewnątrz, problemem najprawdopodobniej jest zbyt niska temperatura. Wówczas wystarczy zwiększyć ją 10 stopni albo wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.
Sprawdzone przepisy na świąteczne ciasta
Oczywiście w przypadku ciast, dobry przepis to podstawa. Na szczęście nasi użytkownicy podzielili się z nami wieloma, sprawdzonymi recepturami na szybkie i proste ciasta bożonarodzeniowe, które przygotujesz nawet na ostatnią chwilę. Oto niektóre z ich propozycji:
1. Kokosowa śnieżynka - sernik na zimno
Zobacz przepisKokosowa śnieżynka - sernik na zimno / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Ekspresowy piernik świąteczny z powidłami
Zobacz przepisEkspresowy piernik świąteczny z powidłami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Jabłkowa fantazja – ciasto bez pieczenia
Zobacz przepisJabłkowa fantazja – ciasto bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Ciasto budyniowo-orzechowe
Zobacz przepisCiasto budyniowo-orzechowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pychotka bez pieczenia
Zobacz przepisPychotka bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Ciasto góra lodowa bez pieczenia
Zobacz przepisCiasto góra lodowa bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Basler Läckerli, pierniczki z Bazylei
Zobacz przepisBasler Läckerli, pierniczki z Bazylei / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Śnieżny puch - ciasto bez pieczenia
Zobacz przepisŚnieżny puch - ciasto bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Ciasto snikers bez pieczenia
Zobacz przepisCiasto snikers bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Pianka cappuccino bez pieczenia
Zobacz przepisPianka cappuccino bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Szybki piernik marchewkowy
Zobacz przepisSzybki piernik marchewkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Szybki makowiec z bezą
Zobacz przepisSzybki makowiec z bezą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Sernik Ferrero Rocher bez pieczenia
Zobacz przepisSernik Ferrero Rocher bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Autor: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Wyzwanie: Przedświąteczne sprzątanie »
Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »
Śledzie po grecku zawsze robią furorę. Ewa Wachowicz zapewnia: wszystkim smakują »