Siostra Anastazja swój pierwszy w pełni samodzielny posiłek przygotowała dopiero, gdy miała 17 lat. To było w 1967 roku, dzień po śmierci mamy. Zrobiła ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Pierwszy chleb spaliła, drugi wyszedł niedopieczony. Brakowało jej wprawy.
Przez dwa lata pracowała w hutach szkła w Czechosłowacji. Pojawił się nawet kandydat na męża, ale wizja małżeństwa zupełnie jej nie pociągała. Wkrótce wstąpiła do Zgromadzenia Córek Bożej Miłości.
Na pytanie matki przełożonej o to, co chciałaby robić w zakonie, odparła: „Gotować". Z biegiem lat rozwinęła kulinarne skrzydła i kiedy w 1999 roku zaczęła pracę w kuchni jezuitów, a ich życie zmieniło się nie do poznania. Życie wielu Polaków również.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Siostra Anastazja podzieliła się z nami setkami przepisów na wyjątkowe ciasta i desery. Wielu z was bardzo chętnie testuje je w zaciszu własnej kuchni, dzieląc się z nami efektami swojej pracy. Wypieki te idealnie sprawdzą się na świątecznym stole. Gwarantujemy, że zrobią furorę wśród gości. Oto niektóre z nich.
1. Piernik świąteczny siostry Anastazji
![Piernik świąteczny siostry Anastazji](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2021_12_03/6babc10a042d6b4c769abd7a56f6eefa-recipe_main.jpg)
Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Piernik to obowiązkowy wypiek na świątecznym stole, na który wiele osób wyczekuje przez cały rok. Ten tradycyjny, staropolski należy zacząć przygotowywać jeszcze w listopadzie. Jeśli jednak potrzebujecie szybszej alternatywy, ten przepis sprawdzi się idealnie. Nie musi dojrzewać, ani leżakować po upieczeniu. Jest miękki, wilgotny i uda się każdemu.
2. Seromakowiec siostry Anastazji
![Seromakowiec siostry Anastazji](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2023_03_28/964942b513fc19e0edbfb5681af533e3-recipe_main.png)
Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sernik czy makowiec? A może oba? Oto idealny wypiek dla wszystkich, którzy nie mogą wybrać swojego słodkiego faworyta. Mak i ser to połączenie idealne, o czym przekonasz się przygotowując seromakowiec siostry Anastazji. To wspaniałe ciasto na każdą okazję, a zwłaszcza na Boże Narodzenie
3. Piernik gotowany Siostry Anastazji
![Piernik gotowany Siostry Anastazji](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_11_16/5f8cf79466586f46827b7aba089de526-recipe_main.jpg)
Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Piernik gotowany Siostry Anastazji to idealna alternatywa dla ciasta pieczonego. Można go przygotować nawet dzień przed świętami, a będzie puszysty i miękki w środku. Najlepiej podawać go z polewą czekoladową.
4. Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji
![Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_03_24/1a5bffcfd7d9fa82fc4c2c6915c27bb8-recipe_main.jpg)
Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Miodownik to tradycyjne polskie ciasto, idealne do popołudniowej kawy. Z powodzeniem możne pojawić się także na świątecznym stole. Jego wykonanie jest dość pracochłonne, ale bardzo proste. Ciasto najlepiej zacząć przygotowywać na kilka dni przed podaniem, dlatego uwzględnij to w swoim przedświątecznym kalendarzu.
5. Strucla makowa siostry Anastazji
![Strucla makowa siostry Anastazji](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_12_14/4cb0c37ff2d0e2e9b5ca95ec1c5d1dfd-recipe_main.jpg)
Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Czy przygotowanie efektownego ciasta na święta musi zajmować wiele czasu? Nic z tych rzeczy! Przepis siostry Anastazji na struclę jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim nawet osoba, która niezbyt często przygotowuje różnego rodzaju wypieki.
6. Migdałowiec siostry Anastazji
![Migdałowiec siostry Anastazji](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2017_12_06/11526255825eb6595e2da0c927eb2556-recipe_main.jpg)
Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
To pyszne ciasto będzie doskonałą alternatywą dla pierników, serników i makowców. Delikatny biszkopt, słodka masa krówkowa oraz delikatny krem migdałowy to niebiańskie połączenie, które pokochają twoi bliscy.
6. Ciasto "Na zimno" według siostry Anastazji
![Ciasto "Na zimno" według siostry Anastazji](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2019_07_15/f27d146e58ea7bc8f4b761653994de1d-recipe_main.jpg)
Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pyszne ciasto składające się z delikatnego biszkoptu, pianki śmietanowej oraz dwóch warstw galaretki - pod jedną zatopione są bakalie, druga skrywa pokrojone na kawałki brzoskwinie. Gwarantujemy, że na jednym kawałku tego przysmaku z pewnością się nie skończy.
7. Ciasto ,,Puszek '' siostry Anastazji.
![Ciasto ,,Puszek '' siostry Anastazji.](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2019_01_09/29edd65bc898e8a9779cb7a53ab87d8c-recipe_main.jpg)
Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Już teraz możemy uprzedzić wszystkie pytania - to ciasto naprawdę smakuje równie dobrze co wy wygląda. Wbrew pozorom jego przygotowanie wcale nie jest bardzo skomplikowane. Postępujcie zgodnie ze wskazówkami w przepisie, a z pewnością się uda.
8. Idealny biszkopt siostry Anastazji
![Idealny biszkopt siostry Anastazji](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_05_20/7d74906873128844802ce8f6ed21d238-recipe_main.jpg)
Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
To jeden z tych przepisów, który zawsze warto mieć pod ręką. Przygotujcie biszkopt wedle tych wskazówek, a możecie być pewni, że równo wyrośnie i nie opadnie w czasie studzenia. Idealna baza do różnego rodzaju świątecznych ciast.
9. Sernik łaciaty siostry Anastazji
![Sernik łaciaty siostry Anastazji](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_04_28/b20c72b7e103e4b5370b5ff3d12a5e55-recipe_main.jpg)
Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeżeli nie jesteście pewni swoich umiejętności cukierniczych, siostra Anastazja ma dla was przepis, który uda się za każdym razem. To efektowna i bardzo smaczna wersja klasycznego przysmaku, bez którego nie można mówić o udanych świętach. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i zawsze wychodzi! Rozpływa się w ustach, jest przyjemnie wilgotne i jedwabiste.
10. Orzeszki siostry Anastazji
![Orzeszki siostry Anastazji](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_11_22/9cdf57ed079dcf00353578ad464cfcdf-recipe_main.png)
Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Aby je wykonać potrzebujesz specjalnych, małych foremek-skorupek, patelni do wykonania orzeszków lub elektrycznej maszyny do tego celu. Zapytaj mamę, ciocię lub babcię, może takie urządzenie znajduje się gdzieś głęboko, w zapomnianej szafce. We wnętrzu kruchych orzeszków znajduje się słodkie nadzienie z mleka kondensowanego i mielonych orzechów. Jeśli takie wypełnienie jest dla ciebie za słodkie, pomieszaj toffi z dżemem morelowym bez dodatku cukru lub rozpuszczoną, gorzką czekoladą.
Zobacz także:
Dlaczego makowiec pęka przy pieczeniu? Ten trik sprawi, że ciasto będzie idealne »
Świąteczny obiad - przygotuj idealne mięso na uroczyste spotkanie »
Zachwala ją Robert Makowicz. Tę niedocenianą przyprawę stosuj także leczniczo »