Dania jednogarnkowe

Kuchnia włoska może poszczycić się znakomitymi daniami, które zachwycają nawet najbardziej wymagających smakoszy. Do jej najpopularniejszych przekąsek należy niewątpliwie bruschetta podawana z rozmaitymi dodatkami. Co to jest bruschetta i jak ją przyrządzić?

Fot. 123RF/Picsel

Zanim zabierzesz się za przygotowywanie włoskiego specjału, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, co to jest bruschetta. Otóż jest to grzanka posmarowana czosnkiem i oliwą, podawana z rozmaitymi dodatkami.

Bruschetta z pomidorami, pieczarkami czy szynką parmeńską - opcji jest tak wiele, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie!

Bruschetta to uniwersalny przysmak, który można podawać na każdą okazję. Nie dość, że doskonale smakuje, to jeszcze świetnie prezentuje się na stole - koniecznie podaj ją na imprezie i zaskocz swoich znajomych!

W jaki sposób przyrządzana jest bruschetta? Przepis jest niezwykle prosty, więc z pewnością sobie z nim poradzisz.

Bruschetta z pomidorami, czyli włoski specjał w klasycznym wydaniu

Skoro już wiesz, co to jest bruschetta, możesz przystąpić do realizacji przepisu. Najbardziej popularną odmianą tej przekąski jest bruschetta z pomidorami i dodatkami, które idealnie podkreślają jej smak. Do przygotowania przysmaku w tej wersji potrzebujesz takich składników, jak bułka paryska lub bagietka pszenna, czosnek, oliwa z oliwek, pomidory, cebula, bazylia, szczypiorek, mozzarella oraz pieprz i sól.

Pierwszym etapem jest pokrojenie bagietki na cienkie kromki. Następnie wlej do miseczki oliwę z oliwek i wymieszaj ją z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W niektórych źródłach natkniesz się na informację, że pieczywo należy najpierw natrzeć samym czosnkiem - oczywiście możesz zastosować tę metodę, ale tylko wtedy, gdy bułka nie jest zbyt delikatna i nie ma ryzyka jej uszkodzenia. Dla pewności najlepiej sięgnąć właśnie po oliwę i delikatnie posmarować nią pieczywo.

Ułóż kromki na kratce lub blaszce i nagrzej piekarnik, uruchamiając jedynie górne grzałki. Moc pieczenia zależy tak naprawdę od rodzaju pieczywa - im jest delikatniejsze, tym mniejszej temperatury wymaga. Bagietkę piecz do momentu, aż lekko się zarumieni, a następnie wyjmij ją z piekarnika i umieść na niej pozostałe składniki. Zamiast mozzarelli możesz użyć innego dowolnego sera, a pomidory pokroić w kostkę lub na plasterki.

Gdy ułożysz wszystkie dodatki na pieczywie, włóż ponownie kromki do piekarnika i piecz je jeszcze przez kilka minut, pilnując, żeby się nie przypaliły. Jak najlepiej podkreślić smak bruschetty? Przepis dopuszcza m.in. użycie szczypiorku, przypraw i ziół. Przekąska najlepiej smakuje na gorąco, więc podawaj ją zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Jeśli nie pomidory, to może bruschetta z pieczarkami?

Bruschetta ai funghi to przekąska, która wyróżnia się swoim smakiem i prostotą w przygotowaniu. Zastanawiasz się, co to jest bruschetta ai funghi? To nic innego jak słynne włoskie grzanki z pieczarkami! Są one niezwykle aromatyczne i świetnie komponują się z wieloma dodatkami.

Bruschetta z pieczarkami powstaje na bazie takich produktów, jak bagietka, pieczarki, masło, cebula, ser, czosnek, oliwa z oliwek oraz sól i pieprz. Możesz dodać do niej dowolne zioła i przyprawy, w tym mieloną paprykę, natkę pietruszki oraz zioła prowansalskie.

Pieczywo przygotuj dokładnie tak, jak w poprzednim przepisie. Posiekaj drobno cebulę, pokrój pieczarki na mniejsze kawałki i podsmaż oba składniki na patelni. Możesz skropić je lekko sokiem z cytryny lub octem winnym.

Gdy pieczarki nabiorą miękkości, posyp je ziołami i przyprawami. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Jeśli uznasz, że pieczarki są już gotowe, zacznij układać je na pieczywie. Całość oprósz startym serem - dobrym wyborem będzie cheddar lub mozzarella.

Marzy ci się wegańska pieczarkowa bruschetta? Jak zrobić smaczne grzanki bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego? Wystarczy, że ze swojego przepisu wyeliminujesz ser, a masło zastąpisz olejem roślinnym. Sięgnij po ulubione przyprawy, a na pewno wyczarujesz coś pysznego!

Coś na ząb dla fanów wędlin, czyli bruschetta z szynką parmeńską

Szynka parmeńska to niewątpliwie jeden z symboli włoskiej kuchni. Okazuje się, że dobrze smakuje nie tylko na pizzy, ale również na grzankach. Bruschetta z szynką parmeńską wyróżnia się swoim wyjątkowym smakiem i ogromną uniwersalnością - pasuje do niej mnóstwo produktów, więc masz okazję do poeksperymentowania w kuchni.

Po głowie chodzi ci klasyczna włoska bruschetta? Jak zrobić wersję z szynką, żeby nie odbiegała mocno od oryginału? Poza szynką parmeńską i bagietką na twojej zakupowej liście powinny znaleźć się takie pozycje, jak czosnek, oliwa z oliwek, świeże oregano, tarty parmezan, czarne oliwki oraz sól i pieprz. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco zmodyfikować przepis i uwzględnić w nim rukolę, suszone pomidory czy pistacje.

Pierwszym krokiem jest zmiksowanie oliwy z oliwek wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwkami oraz solą i pieprzem. Gotową pastę nanieś na kromki posmarowane czosnkiem i oliwą, a następnie posyp je parmezanem. Włóż pieczywo do piernika i piecz do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Po obróbce termicznej ułóż na kromkach plasterki szynki parmeńskiej oraz listki oregano i posyp je przyprawami. Podawaj od razu po upieczeniu. Palce lizać!

Zobacz: Bruschetta z pomidorami, mozarellą i oliwą

Bruschetta - jak zrobić grzanki w wersji fit?

Wiesz, co to jest bruschetta i w jaki sposób ją przyrządzić, więc czas poznać jej zdrowsze oblicze. Warto podkreślić, że grzanki w tej wersji absolutnie nie odbiegają swoim smakiem od tych klasycznych! Jak powstaje dietetyczna bruschetta? Przepis niewiele różni się od tych powyżej.

Jeśli chcesz nieco „odchudzić" swoją przekąskę, postaw przede wszystkim na pełnoziarniste pieczywo. Idealnym wyborem będzie razowa bagietka, którą z pewnością kupisz w każdym sklepie. Na co dzień unikasz tłustych serów? Zatem wybierz te mniejszą zawartością tłuszczu, np. mozzarellę light.

Przygotowując bruschettę, nie żałuj sobie warzyw, ziół i przypraw. Oczywiście warto dobierać takie składniki, które nie wymagają smażenia na dużej ilości masła czy oleju. Masz ochotę na bruschettę z pomidorami lub szynką parmeńską? Jak najbardziej możesz po nie sięgnąć!

Makarony, pizza i bruschetta - przepis na włoskie dania dla każdego

Jeśli czujesz niedosyt i szukasz ciekawych kulinarnych inspiracji, koniecznie skorzystaj z naszej wyszukiwarki. Znajdziesz tam mnóstwo przepisów na włoskie dania (i nie tylko!), w tym bruschettę, pizzę, makarony i desery. Spaghetti bolognese, domowa margherita czy aromatyczne tiramisu - przenieś się ze swojej kuchni do Włoch i rozpieść swoje podniebienie!

 

1. Bruschetta z pomidorami

Bruschetta z pomidorami

Bruschetta z pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Bruschetta z łososiem

Bruschetta z łososiem

Bruschetta z łososiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Bruschetta z pesto, kozim serem i pomidorkami

Bruschetta z pesto, kozim serem i pomidorkami

Jak zrobić bruschettę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Bruschetta z suszonymi pomidorami

Bruschetta z suszonymi pomidorami

Bruschetta z suszonymi pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Bruschetta z boczniakami

Bruschetta z boczniakami

Bruschetta z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Bruschetta z tuńczykiem

Bruschetta z tuńczykiem

Bruschetta z tuńczykiem  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Bruschetta z awokado i krewetkami

Bruschetta z awokado i krewetkami

Bruschetta z awokado i krewetkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Migdały: Wysokokaloryczny produkt, który pomoże schudnąć »

Kiedy należy solić wątróbkę? »

Kotlety mielone bez bułki tartej. Zdrowsze i mniej kaloryczne! »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Leszcz smażony na patelni

Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...

Odsłon: 48

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

4
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

2
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

7
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0