Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna, naprawdę przypomina prawdziwą włoską Margheritę, pieczoną w piecu na drewno. Odważyłam się ją zaserwować moim kuzynom z Włoch i....chwalili, więc chyba nie najgorsza.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3701
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3799
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 363
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 670
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3701
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3799
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 363
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 670
Składniki
Sos pomidorowy: usmażyć czosnek w kilku łyżkach oliwy z oliwek, po zrumienieniu - usunąć. Do oliwy wlać zmiksowane pomidory, lekko osolić, odparowywać wodę do momentu, aż będzie "parkotać". Ciasto: mąki zużywam ok. 600 g. licząć rozczyn + wysypanie blach i ew. podsypywanie podczas wałkowania. przygotować rozczyn z drożdży, kilku łyżek ciepłej wody i mąki - powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę posolić, połączyć z rozczynem, uzupełnić ciepłą wodą (ostrożnie, żeby nie przesadzić!) i 1 łyżką oliwy, wyrabiać ciasto najlepiej na stolnicy, obiema rękami, aż będzie odstawało od rąk i przestanie się kleić. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość - zgnieść ponownie, podzielić na 2 części. Rozwałkować na dwa okrągłe placki na dużą, blachę .Piekarnik rozgrzać do 240 st. C. Placki przełożyć na 2 blachy wysypane mąką (uwaga!!) Nie smarować tłuszczem! Mąka lekko się przypiecze i nada pizzy oryginalny włoski smak). Na placki wylać sos, rozprowadzić równomiernie, polać 1 łyżką oliwy z oliwek, rozłożyć mozzarellę pokrojoną w pólplaserki, porwać kilka listków świeżej bazylii, posolić, posypać parmiggiano. Piec pojedynczo na dole piekarnika, bez termoobiegu. Piekarnik musi być dobrze rozgrzany!!! do 240 st.C.przez 10 (nie dłużej!) minut. Naprawdę, udaje się super! (kobra radzi, aby bazylie dodać dopiero po wyjęciu pizzy z piekarnika i ma rację! Bazylię - jeśli świeża- dodajemy już na talerzu. smacznego.)