Fot. 123RF/Picsel
Kuchennych umiejętności babci często nie da się przebić, jednak można próbować. Jeśli macie ochotę na powrót do czasów dzieciństwa i chcecie wykorzystać do tego fasolkę, ugotujcie razem z nami idealną zupę fasolową. Obiecujemy, że pomożemy!
Zupa fasolowa - te składniki musisz mieć
Zupa fasolowa nie jest daniem trudnym do przygotowania. Jednak bogactwo smaku można wyciągnąć z niej tylko wtedy, gdy wszystkie składniki będą na swoich miejscach. Aby zrobić idealną zupę fasolową, musicie mieć przede wszystkim fasolkę szparagową. Jeśli zupa fasolowa śni wam się po nocach nie tylko latem i jesienią, ale też zimą, gdy fasolka szparagowa dawno już przestała pojawiać się w sklepach, skorzystajcie z tej mrożonej - będzie ona tak samo dobra w smaku i równie zdrowa. Zupa fasolowa będzie jednak niepełna, jeśli zabraknie w niej także innych warzyw - ziemniaków, marchwi i cebuli, które sprawiają, że zupa jest słodsza i gęstsza. Do przygotowania przepisu jak u babci, musicie mieć także idealny wywar. Jeśli preferujecie wersję wegetariańską, możecie zrobić go na samych warzywach - marchwi, selerze, porze i marchwi. Jeśli wybieracie wersję mięsną, bulion przygotujcie na delikatnym mięsie, najlepiej kurczaku lub indyku. Wywar wołowy może być zbyt intensywny, co przytłumi smak królowej, czyli fasolki szparagowej.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Zupa fasolowa z puszki może się schować
Jeśli kiedykolwiek kusiła was zupa fasolowa z puszki, lepiej sobie odpuście. Przygotowanie domowej zupy jest może trochę bardziej pracochłonne, ale nadal proste. Przede wszystkim efekt będzie dużo pyszniejszy niż w przypadku gotowego produktu. Przeprowadzimy was krok po kroku przez proces gotowania zupy fasolowej, która wyjdzie tak samo pyszna, jak za babcinych czasów.
Zupa fasolowa - przepis babci na bulion
Bez bulionu nie ma szansy na to, by wyszła wam pyszna zupa fasolowa. Przepis babci będzie zatem jak najbardziej potrzebny. Przygotujcie do niego kawałek kurczaka - najlepiej nogę z kurczaka, która jest dość tłusta, a jednocześnie mięsista. Zamiast niej możecie jednak użyć kilku skrzydełek bądź dwóch udek. Niektórzy do bulionu dodają kawałek wołowiny, jednak w przypadku zupy fasolowej nie jest to zbyt dobry pomysł. W bulionie wyczuwalne mają być przede wszystkim warzywa. A skoro o nich mowa - koniecznie opieczcie nad palnikiem bądź usmażcie na sucho cebulę, która nada wywarowi dymnego posmaku. Do wywaru dodajcie także kawałek korzenia selera, dwie pietruszki, kawałek pora oraz dwie marchwie i właśnie wspomnianą cebulę. Jeśli chcecie, by wywar był słodszy, dodajcie także selera naciowego. Przyda się również liść laurowy i ziele angielskie. Bulion powinien być jak najbardziej aromatyczny, dlatego, zamiast wrzucać wszystkie warzywa do wody, najpierw pokrójcie je na mniejsze kawałki i przysmażcie odrobinę na oleju. Dzięki temu wydobędą się z nich wszystkie smaki. Dopiero później dodajcie kurczaka i zalejcie wszystko wodą. Do zupy potrzebujecie litr bulionu. Gotujcie go przez godzinę - w tym czasie powinien zrobić się aromatyczny i pełen smaku. Warzywa, które zostały wykorzystane do zrobienia bulionu, nie powinny się zmarnować. Przelewając wywar, pozostawcie je na sitku i poczekajcie, aż zupa będzie już prawie gotowa. Wtedy będziecie mogli wrzucić je do środka, by znów podzieliły się swoim smakiem. Mięso możecie odłożyć na bok bądź wykorzystać w innym daniu, na przykład do zrobienia farszu.
Sprawdź: Czym najlepiej zagęścić zupę?
Zupa fasolowa - przepisy na fasolkę
Niezastąpioną częścią zupy fasolowej jest oczywiście fasolka. Przepis powinien zatem zawierać minimum pół kilograma tego pysznego warzywa. Jednak jak go przyrządzić, by wyszła nam pyszna zupa fasolowa? Przepisy są różne. Istotne jest z pewnością wybranie odpowiedniej fasolki - młodej, świeżej i jędrnej. Powinna być słodka i pozbawiona łyków. Jeśli je ma, koniecznie muszą zostać wycięte. Aby fasolka była jeszcze pyszniejsza w zupie, możemy delikatnie podsmażyć ją na patelni razem z masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dzięki temu jej smak będzie mocniej wyczuwalny w zupie. Jeśli jednak korzystacie z mrożonej fasolki, nie ma takiej potrzeby - wystarczy wrzucić ją do bulionu bezpośrednio z paczki.
Zobacz: Zupa z fasolki
Zupa z fasolki szparagowej
Zupa z fasolki szparagowej jest bardzo prosta do przygotowania. Jeśli macie już swój bulion, pozostało wam niewiele pracy. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je w kostkę. Ich zadaniem jest zagęszczenie zupy oraz dodanie do niej odrobiny „treści". Jeśli trzy ziemniaczki to dla was za mało, zawsze możecie dodać ich trochę więcej. Pamiętajcie jednak, że muszą one ugotować się w bulionie razem z fasolką - jeśli będzie ich zbyt dużo, warzywa się nie zmieszczą. Gdy ziemniaki będą gotować się już około dziesięciu minut, możecie wrzucić swoją fasolkę szparagową. Gdy jest mrożona, dodajcie ją bezpośrednio do garnka. Jeśli korzystacie ze świeżej fasolki, umyjcie ją dokładnie i obetnijcie końce oraz pozbądźcie się łyków. Możecie także przysmażyć ją wcześniej, tak jak pisaliśmy wcześniej. Jeśli chcecie, użyjcie do tego zielonej i żółtej fasolki, bądź wybierzcie tylko jeden, ulubiony rodzaj. Fasolka powinna być pokrojona na kilkucentymetrowe kawałki, by można było łatwo zajadać ją w zupie. Po dodaniu fasolki gotujcie zupę jeszcze przez kolejnych dziesięć minut.
Zupa fasolowa tradycyjna musi być zabielona
Jeśli na waszych stołach ma pojawić się zupa fasolowa tradycyjna, koniecznie przygotujcie sobie śmietanę do zabielenia. Możecie zrobić to kwaśną lub słodką śmietaną. Zanim jednak do tego przejdziecie, dokończcie gotowanie zupy. Do garnka wrzućcie pokrojone w plasterki warzywa z bulionu - dzięki temu się nie zmarnują. Nie zapomnijcie także o dużej ilości posiekanego koperku, który podkreśli smak i sprawi, że zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Możecie także dodać go na wcześniejszym etapie gotowania, jeśli chcecie, by był on mocniej wyczuwalny. Teraz przyszedł czas na zabielanie. Jeśli korzystacie do tego z kwaśnej śmietany, najpierw umieśćcie ją w miseczce i dodajcie kilka łyżek gorącej zupy, by ją zahartować. W ten sposób upewnicie się, że w śmietana nie zważy się w zupie. Jeśli używacie słodkiej śmietanki, możecie wlać ją bezpośrednio do garnka. Dodajcie do zupy soli i pieprzu do smaku i gotujcie jeszcze przez dwie minuty. Teraz zupa jest już gotowa do podawania.
Zupa fasolowa jak u babci jest możliwa? Jeśli chcecie upewnić się, że może być równie pyszna, co za czasów dzieciństwa, musicie ją przygotować u siebie w domu.
Poznaj przepisy Smakerowiczów na pyszną zupę fasolową:
Fot. Kasio na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zupa fasolowa
Fot. Purchawencjos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zupa fasolowa
Fot. POMPOLINA na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zupa fasolowa
Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zupa fasolowa
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zupa fasolowa z curry
Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Toskańska zupa fasolowa
Fot. Maudie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zupa fasolowa
8. Zupa krem z fasolki szparagowej
Fot. ErJot na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zupa krem z fasoli