Delikatny, ale wyrazisty smak pora może dodać wyjątkowego charakteru każdemu daniu. Mamy dla ciebie kilka inspirujących pomysłów. Od wykwintnej tarty, przez soczystego kurczaka, aż po klasyczną, francuską zupę vichyssoise - te przepisy sprawią, że por stanie się gwiazdą twojego menu.

Co zrobić z porem na obiad? Spróbuj przygotować vichyssoise | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Por sprawdzi się nie tylko w sałatce czy surówce. To niedoceniany, bardzo uniwersalny składnik w kuchni. Dowodem tej tezy są poniższe przepisy - łatwe w realizacji, z łatwo dostępnych produktów, których efektem są naprawdę przepyszne dania.  

Sprawdź także: Sałatka z młodych ziemniaków na 6 sposobów

Por nie tylko do sałatki

Por, choć często kojarzony z dodatkiem do sałatek, ma znacznie więcej do zaoferowania w kuchni. Jego subtelny, lekko słodkawy smak doskonale komponuje się z różnorodnymi składnikami, co czyni go wszechstronnym warzywem do wielu dań.

Możesz wykorzystać pora do przygotowania aromatycznych zup, takich jak kremowa zupa porowa, znana także jako vichyssoise. Świetnie sprawdza się także w daniach głównych - duszony z kurczakiem czy pieczony w tarcie dodaje potrawom wyjątkowego charakteru.

Por jest również idealnym dodatkiem do zapiekanek, risotto, a nawet makaronów, nadając im głębię smaku i wyjątkową teksturę. Czas na dobre odkryć potencjał tego warzywa i włączyć go do codziennych posiłków w różnorodnych, zaskakujących odsłonach. 

Co zrobić z porem na obiad?

Na początek spróbuj klasycznej, francuskiej zupy vichyssoise - kremowego połączenia pora, ziemniaków i śmietany, które zachwyca delikatnością smaku. Jeśli wolisz dania z chrupiącą nutą, spróbuj wykwintnej tarty z porem i serem, idealnej na elegancki posiłek. Miłośnikom mięs polecamy soczystego kurczaka duszonego z porami - danie, które zachwyca aromatem i prostotą przygotowania. Równie wyjątkowy jest łosoś z dodatkiem pora, który łączy delikatny smak ryby z wyrazistym aromatem warzywa. Na koniec zupa z pora z mięsem mielonym to propozycja na sycący i rozgrzewający posiłek, który zadowoli całą rodzinę. Już wiesz, co zrobić z porem na obiad. Poniżej znajdziesz proste w realizacji przepisy. 

Vichyssoise - prosty przepis 

Składniki

  • 3 duże pory (tylko białe i jasnozielone części) pokrojone w cienkie plasterki, 
  • duża, drobno posiekana cebula,
  • 4 średnie ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę), 
  • 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego, 
  • szklanka śmietany kremówki, 
  • 2 łyżki masła, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • świeży szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie). 

Sposób przygotowania: 

  1. Na średnim ogniu rozpuść masło w dużym garnku. Dodaj pokrojone pory i cebulę. Smaż przez około 5-7 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie zaczną się rumienić. 
  2. Dodaj pokrojone ziemniaki i bulion do garnka. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. 
  3. Zdejmij garnek z ognia i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj zupę na gładką konsystencję.  
  4. Dodaj śmietanę kremówkę do zupy i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut, ale nie doprowadzaj do wrzenia. 
  5. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. 
  6. Zupę podawaj schłodzoną lub lekko podgrzaną, udekorowaną posiekanym szczypiorkiem. 

Podobny przepis znajdziesz poniżej:

Zupa vichyssoise

 Zupa vichyssoise Zobacz przepis

Zupa vichyssoise / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tarta z porem - przepis 

Składniki

Na ciasto: 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej, 
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę, 
  • żółtko, 
  • 3-4 łyżki zimnej wody, 
  • szczypta soli. 

Na nadzienie: 

  • 3 duże pory (tylko białe i jasnozielone części), pokrojone w cienkie plasterki,
  • 2 łyżki masła 82%,
  • 200 g śmietany kremówki, 
  • 200 g śmietany 18%, 
  • 3 jajka, 
  • 150 g startego sera żółtego (np. Gruyère, Cheddar), 
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku. 

Sposób przygotowania: 

  1. W misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj zimne masło i rozetrzyj z mąką na drobne okruszki. Dodaj żółtko i zimną wodę, zagnieć ciasto, aż powstanie gładka kula. Owiń folią spożywczą i schładzaj w lodówce przez 30 minut. 
  2. Na średnim ogniu rozpuść masło na patelni, dodaj pokrojone pory i smaż przez 10 minut, aż będą miękkie. Odstaw do ostygnięcia. 
  3. Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Nakłuj spód widelcem i schłodź go w lodówce przez 15 minut. 
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż ciasto papierem do pieczenia, obciąż suchą fasolą i piecz przez 15 minut. Usuń papier i piecz kolejne 10 minut, aż ciasto będzie lekko złociste.
  5. W misce wymieszaj śmietanę kremówkę, śmietanę 18%, jajka i starty ser. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
  6. Na podpieczonym spodzie rozłóż podsmażone pory. Zalej masą jajeczno-śmietanową. 
  7. Piecz tartę w 180°C przez 30-35 minut, aż nadzienie się zetnie, a wierzch będzie złocisty. 
  8. Tarta smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.  

Podobny przepis znajdziesz poniżej:

Tarta z porem i boczkiem

 Tarta z porem i boczkiem Zobacz przepis

Tarta z porem i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Soczysty kurczak z porem 

    Składniki

    • 4 filety z kurczaka,
    • 2 duże pory (tylko białe i jasnozielone części), pokrojone w plasterki, 
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane, 
    • 200 ml śmietany kremówki, 
    • 2 łyżki masła, 
    • sól i pieprz do smaku, 
    • łyżka oliwy z oliwek, 
    • świeże zioła do dekoracji (opcjonalnie).

     

    Sposób przygotowania:

    1. Dopraw filety z kurczaka solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż kurczaka na średnim ogniu po 5-7 minut z każdej strony, aż będzie złocisty i usmażony. Odłóż na talerz. 
    2. Na tej samej patelni roztop masło, dodaj pory i smaż przez 5 minut, aż zmiękną. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. 
    3. Dodaj śmietanę kremówkę, dopraw solą i pieprzem, mieszaj, aż sos się zagotuje. 
    4. Włóż kurczaka z powrotem na patelnię, gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż kurczak będzie soczysty i pokryty sosem. 
    5. Podawaj kurczaka z sosem porowym, udekorowanego świeżymi ziołami.

    Podobny przepis znajdziesz poniżej:

    Kurczak z porem i pieczarkami

     Kurczak z porem i pieczarkami Zobacz przepis

    Kurczak z porem i pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Łosoś z porem 

      Składniki

      • 4 filety z łososia, 
      • duży por pokrojony na małe części, 
      • 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 
      • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
      • sok i skórka starta z cytryny, 
      • łyżka kaparów, 
      • sól i pieprz do smaku, 
      • świeży koperek do dekoracji.

      Sposób przygotowania: 

      1. Dopraw filety z łososia solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i smaż łososia po 3-4 minuty z każdej strony. Odłóż na talerz.
      2. Na tej samej patelni dodaj pozostałą łyżkę oliwy z oliwek, dodaj pory i smaż przez 5 minut, aż zmiękną. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
      3. Dodaj sok z drugiej połowy cytryny, startą skórkę z cytryny i kapary. Mieszaj, aż składniki się połączą i podgrzeją.
      4. Włóż łososia z powrotem na patelnię, gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aby łosoś pokrył się sosem.
      5. Podawaj łososia udekorowanego świeżym koperkiem.

      Podobny przepis znajdziesz poniżej:

      Łosoś z kurkami w sosie z porami

       Łosoś z kurkami w sosie z porami Zobacz przepis

      Łosoś z kurkami w sosie z porami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

      Zupa z pora z mięsem mielonym 

        Składniki

        • 1,5 litra bulionu warzywnego, 
        • 2 łyżki oleju słonecznikowego, 
        • 200 g mielonego mięsa wieprzowego, 
        • 500 g porów, 
        • 400 g ziemniaków, 
        • 100 ml śmietany 12%, 
        • 20 g mąki pszennej, 
        • sól i pieprz do smaku. 

        Sposób przygotowania: 

        1. Oczyść pory, umyj dokładnie, usuń górne liście i korzenie, a następnie pokrój na cienkie plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. 
        2. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej słonecznikowy. Dodaj mielone mięso wieprzowe i smaż, aż się zrumieni. 
        3. Dodaj pokrojone pory i duś, aż zmiękną i zmniejszą swoją objętość. 
        4. Wlej bulion warzywny i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut. 
        5. Dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj jeszcze przez 15 minut. 
        6. W małej misce wymieszaj śmietanę z mąką. Dodaj chochlę gorącej zupy do mieszanki śmietany i dokładnie wymieszaj, aby zahartować śmietanę. Następnie wlej miks do zupy. 
        7. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Dobrze wymieszaj. 

        Podobny przepis znajdziesz poniżej:

        Zupa porowa z mięsem mielonym

         Zupa porowa z mięsem mielonym Zobacz przepis

        Zupa porowa z mięsem mielonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

        Źródło: smaker.pl

        Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

        Zobacz także:

        To jedna z najzdrowszych przypraw. Robię z niej olej na odporność i dobre trawienie »

        Często robię napar z pomarańczowych kwiatów z ogrodu. Działa lepiej od mięty »

        Latem zawsze robię "syrop z ziemi". Pomaga na mocną chrypkę i kaszel, również palacza »

        Komentarze

        Ostatnio komentowane przepisy

        Desery Domowa chałwa

        Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...

        Odsłon: 27727

        30 min
        26
        60 min
        3