Dania jednogarnkowe

Co zrobić z pora na obiad? Przepisy na wyborną tartę, soczystego kurczaka lub vichyssoise

Delikatny, ale wyrazisty smak pora może dodać wyjątkowego charakteru każdemu daniu. Mamy dla ciebie kilka inspirujących pomysłów. Od wykwintnej tarty, przez soczystego kurczaka, aż po klasyczną, francuską zupę vichyssoise - te przepisy sprawią, że por stanie się gwiazdą twojego menu.

Co zrobić z porem na obiad? Spróbuj przygotować vichyssoise | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Por sprawdzi się nie tylko w sałatce czy surówce. To niedoceniany, bardzo uniwersalny składnik w kuchni. Dowodem tej tezy są poniższe przepisy - łatwe w realizacji, z łatwo dostępnych produktów, których efektem są naprawdę przepyszne dania.  

Sprawdź także: Sałatka z młodych ziemniaków na 6 sposobów

Por nie tylko do sałatki

Por, choć często kojarzony z dodatkiem do sałatek, ma znacznie więcej do zaoferowania w kuchni. Jego subtelny, lekko słodkawy smak doskonale komponuje się z różnorodnymi składnikami, co czyni go wszechstronnym warzywem do wielu dań.

Możesz wykorzystać pora do przygotowania aromatycznych zup, takich jak kremowa zupa porowa, znana także jako vichyssoise. Świetnie sprawdza się także w daniach głównych - duszony z kurczakiem czy pieczony w tarcie dodaje potrawom wyjątkowego charakteru.

Por jest również idealnym dodatkiem do zapiekanek, risotto, a nawet makaronów, nadając im głębię smaku i wyjątkową teksturę. Czas na dobre odkryć potencjał tego warzywa i włączyć go do codziennych posiłków w różnorodnych, zaskakujących odsłonach. 

Co zrobić z porem na obiad?

Na początek spróbuj klasycznej, francuskiej zupy vichyssoise - kremowego połączenia pora, ziemniaków i śmietany, które zachwyca delikatnością smaku. Jeśli wolisz dania z chrupiącą nutą, spróbuj wykwintnej tarty z porem i serem, idealnej na elegancki posiłek. Miłośnikom mięs polecamy soczystego kurczaka duszonego z porami - danie, które zachwyca aromatem i prostotą przygotowania. Równie wyjątkowy jest łosoś z dodatkiem pora, który łączy delikatny smak ryby z wyrazistym aromatem warzywa. Na koniec zupa z pora z mięsem mielonym to propozycja na sycący i rozgrzewający posiłek, który zadowoli całą rodzinę. Już wiesz, co zrobić z porem na obiad. Poniżej znajdziesz proste w realizacji przepisy. 

Vichyssoise - prosty przepis 

Składniki

  • 3 duże pory (tylko białe i jasnozielone części) pokrojone w cienkie plasterki, 
  • duża, drobno posiekana cebula,
  • 4 średnie ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę), 
  • 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego, 
  • szklanka śmietany kremówki, 
  • 2 łyżki masła, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • świeży szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie). 

Sposób przygotowania: 

  1. Na średnim ogniu rozpuść masło w dużym garnku. Dodaj pokrojone pory i cebulę. Smaż przez około 5-7 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie zaczną się rumienić. 
  2. Dodaj pokrojone ziemniaki i bulion do garnka. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. 
  3. Zdejmij garnek z ognia i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj zupę na gładką konsystencję.  
  4. Dodaj śmietanę kremówkę do zupy i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut, ale nie doprowadzaj do wrzenia. 
  5. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. 
  6. Zupę podawaj schłodzoną lub lekko podgrzaną, udekorowaną posiekanym szczypiorkiem. 

Podobny przepis znajdziesz poniżej:

Zupa vichyssoise

 Zupa vichyssoise Zobacz przepis

Zupa vichyssoise / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tarta z porem - przepis 

Składniki

Na ciasto: 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej, 
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę, 
  • żółtko, 
  • 3-4 łyżki zimnej wody, 
  • szczypta soli. 

Na nadzienie: 

  • 3 duże pory (tylko białe i jasnozielone części), pokrojone w cienkie plasterki,
  • 2 łyżki masła 82%,
  • 200 g śmietany kremówki, 
  • 200 g śmietany 18%, 
  • 3 jajka, 
  • 150 g startego sera żółtego (np. Gruyère, Cheddar), 
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku. 

Sposób przygotowania: 

  1. W misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj zimne masło i rozetrzyj z mąką na drobne okruszki. Dodaj żółtko i zimną wodę, zagnieć ciasto, aż powstanie gładka kula. Owiń folią spożywczą i schładzaj w lodówce przez 30 minut. 
  2. Na średnim ogniu rozpuść masło na patelni, dodaj pokrojone pory i smaż przez 10 minut, aż będą miękkie. Odstaw do ostygnięcia. 
  3. Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Nakłuj spód widelcem i schłodź go w lodówce przez 15 minut. 
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż ciasto papierem do pieczenia, obciąż suchą fasolą i piecz przez 15 minut. Usuń papier i piecz kolejne 10 minut, aż ciasto będzie lekko złociste.
  5. W misce wymieszaj śmietanę kremówkę, śmietanę 18%, jajka i starty ser. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
  6. Na podpieczonym spodzie rozłóż podsmażone pory. Zalej masą jajeczno-śmietanową. 
  7. Piecz tartę w 180°C przez 30-35 minut, aż nadzienie się zetnie, a wierzch będzie złocisty. 
  8. Tarta smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.  

Podobny przepis znajdziesz poniżej:

Tarta z porem i boczkiem

 Tarta z porem i boczkiem Zobacz przepis

Tarta z porem i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Soczysty kurczak z porem 

    Składniki

    • 4 filety z kurczaka,
    • 2 duże pory (tylko białe i jasnozielone części), pokrojone w plasterki, 
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane, 
    • 200 ml śmietany kremówki, 
    • 2 łyżki masła, 
    • sól i pieprz do smaku, 
    • łyżka oliwy z oliwek, 
    • świeże zioła do dekoracji (opcjonalnie).

     

    Sposób przygotowania:

    1. Dopraw filety z kurczaka solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż kurczaka na średnim ogniu po 5-7 minut z każdej strony, aż będzie złocisty i usmażony. Odłóż na talerz. 
    2. Na tej samej patelni roztop masło, dodaj pory i smaż przez 5 minut, aż zmiękną. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. 
    3. Dodaj śmietanę kremówkę, dopraw solą i pieprzem, mieszaj, aż sos się zagotuje. 
    4. Włóż kurczaka z powrotem na patelnię, gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż kurczak będzie soczysty i pokryty sosem. 
    5. Podawaj kurczaka z sosem porowym, udekorowanego świeżymi ziołami.

    Podobny przepis znajdziesz poniżej:

    Kurczak z porem i pieczarkami

     Kurczak z porem i pieczarkami Zobacz przepis

    Kurczak z porem i pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Łosoś z porem 

      Składniki

      • 4 filety z łososia, 
      • duży por pokrojony na małe części, 
      • 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 
      • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
      • sok i skórka starta z cytryny, 
      • łyżka kaparów, 
      • sól i pieprz do smaku, 
      • świeży koperek do dekoracji.

      Sposób przygotowania: 

      1. Dopraw filety z łososia solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i smaż łososia po 3-4 minuty z każdej strony. Odłóż na talerz.
      2. Na tej samej patelni dodaj pozostałą łyżkę oliwy z oliwek, dodaj pory i smaż przez 5 minut, aż zmiękną. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
      3. Dodaj sok z drugiej połowy cytryny, startą skórkę z cytryny i kapary. Mieszaj, aż składniki się połączą i podgrzeją.
      4. Włóż łososia z powrotem na patelnię, gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aby łosoś pokrył się sosem.
      5. Podawaj łososia udekorowanego świeżym koperkiem.

      Podobny przepis znajdziesz poniżej:

      Łosoś z kurkami w sosie z porami

       Łosoś z kurkami w sosie z porami Zobacz przepis

      Łosoś z kurkami w sosie z porami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

      Zupa z pora z mięsem mielonym 

        Składniki

        • 1,5 litra bulionu warzywnego, 
        • 2 łyżki oleju słonecznikowego, 
        • 200 g mielonego mięsa wieprzowego, 
        • 500 g porów, 
        • 400 g ziemniaków, 
        • 100 ml śmietany 12%, 
        • 20 g mąki pszennej, 
        • sól i pieprz do smaku. 

        Sposób przygotowania: 

        1. Oczyść pory, umyj dokładnie, usuń górne liście i korzenie, a następnie pokrój na cienkie plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. 
        2. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej słonecznikowy. Dodaj mielone mięso wieprzowe i smaż, aż się zrumieni. 
        3. Dodaj pokrojone pory i duś, aż zmiękną i zmniejszą swoją objętość. 
        4. Wlej bulion warzywny i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut. 
        5. Dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj jeszcze przez 15 minut. 
        6. W małej misce wymieszaj śmietanę z mąką. Dodaj chochlę gorącej zupy do mieszanki śmietany i dokładnie wymieszaj, aby zahartować śmietanę. Następnie wlej miks do zupy. 
        7. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Dobrze wymieszaj. 

        Podobny przepis znajdziesz poniżej:

        Zupa porowa z mięsem mielonym

         Zupa porowa z mięsem mielonym Zobacz przepis

        Zupa porowa z mięsem mielonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

        Źródło: smaker.pl

        Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

        Zobacz także:

        To jedna z najzdrowszych przypraw. Robię z niej olej na odporność i dobre trawienie »

        Często robię napar z pomarańczowych kwiatów z ogrodu. Działa lepiej od mięty »

        Latem zawsze robię "syrop z ziemi". Pomaga na mocną chrypkę i kaszel, również palacza »

        Komentarze

        Ostatnio komentowane przepisy

        Sałatki Surówka z kapusty pekińskiej

        Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryny.

        Odsłon: 2559

        15 min
        10
        15 min
        2
        Sałatki Surówka z kapusty kiszonej

        Dzisiaj surówka z świeżo ukiszonej mojej kapusty, przygotowanie tej surówki j...

        Odsłon: 68

        15 min
        2
        Przetwory Kapusta kiszona w słoikach

        Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...

        Odsłon: 69

        30 min
        2

        Polecane artykuły

        Informacje Jarzębina – jesienny przysmak w 5 odsłonach

        Jarzębina, choć często kojarzona głównie z goryczką i czerwonymi koralami na gałęziach, skrywa w sobie bogactwo smaków i cennych właściwości zdrowo...

        1
        Informacje Szybkie i zdrowe gotowanie z air fryerem – niezastąpiony pomocnik w kuchni

        Zastanawiasz się, czy air fryer to tylko kolejny kuchenny gadżet, czy może prawdziwa rewolucja? Zdrowe gotowanie w szybkim tempie to marzenie wielu...

        0
        Informacje Tradycyjny przepis na poznański specjał. Oryginalne rogale świętomarcińskie

        Rogal świętomarciński to przysmak wypiekany z okazji dnia Świętego Marcina. Nadziewany białym makiem, orzechami i obficie polany lukrem, zachwyca s...

        20
        Informacje Jak wybrać sprzęt AGD do nowoczesnej kuchni?

        Wraz z postępem technologicznym w naszych domach coraz częściej pojawiają się inteligentne urządzenia, które znacząco ułatwiają przyrządzanie pełno...

        0