Co zrobić, żeby sałatka nie podchodziła wodą? Sprawdzone sposoby

Rodzinne imprezy nie mogą obyć się bez świątecznych sałatek. W szczególności są one lubiane przez gospodynie, ponieważ można przygotować je znacznie wcześniej. Niestety, czasami w sałatkach na dnie gromadzi się woda. Nie tylko tracą wówczas efekt wizualny, ale i psuje to ich konsystencję. Sprawdź, co zrobić, żeby sałatki nie podchodziły wodą?

Co zrobić, żeby w sałatkach nie gromadziła się woda? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Każdej, nawet najlepszej gospodyni, chociaż raz zdarzyło się przygotować sałatkę na imprezę w gronie rodziny i znajomych, która „puściła wodę”. Równo pokrojone składniki włożone do miski, zamiast prezentować się estetycznie, być jędrne i chrupiące zaczęły pływać w nieapetycznym połączeniu soków z owoców i warzyw, majonezu i sosu na dole miski. Czy istnieje więc sposób, aby zapobiec gromadzeniu się w wody w sałatkach? Oczywiście na wszystko jest patent, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad.

Sprawdź także: Sok z tego owocu obniża poziom cukru w 15 minut. Jakie właściwości ma granat?

Co zrobić, żeby w sałatkach nie gromadziła się woda?

Przygotowując sałatkę ze świeżych składników, na pewno warto brać pod uwagę to, że większość z nich zawiera w sobie sporą ilość wody. W warzywach i owocach jest jej mnóstwo. Dla przykładu pomidory, ogórki, arbuzy, czy melony składają się w ponad 90 proc. z wody! Dlatego, jeśli zamierzasz uraczyć swoich gości sałatką ze świeżych składników, zrób ją tuż przed podaniem. W ten sposób owoce i warzywa nie będą miały czasu puścić soków.

Innym sposobem jest dokładne osuszenie składników po myciu. Nie wystarczy przepłukać pomidorów koktajlowych na sitku pod bieżącą wodą i od razu wrzucić je do sałatki. Połóż je na papierowym ręczniku lub bawełnianej szmatce, tak by dokładnie je wysuszyć. Pamiętaj również o odsączeniu składników, które są w zalewie, np. kukurydzy i fasoli z puszki lub oliwek z zalewy.

Jeśli natomiast do przygotowania sałatki używasz bardzo soczystych owoców lub warzyw z dużą ilością pestek i mokrego miąższu, możesz je usunąć. Ten zabieg warto zastosować przy pomidorach lub ogórkach. To w ich gniazdach nasiennych znajduje się najwięcej wody.

Niektóre produkty pomogą zaabsorbować nadmiar wody z sałatki, należą do nich ziemniaki, kasze oraz ryż.

Nie wszyscy wiedzą, że sól powoduje „puszczanie wody” z warzyw. Dlatego, jeżeli receptura, według której przygotowujesz sałatkę, wymaga od ciebie posolenia dania, zrób to na sam koniec.

Zwróć również uwagę na sos, którym polewasz sałatkę. Do przygotowania niektórych z nich używa się również wody, warto pamiętać, by nie dodawać jej zbyt dużo. Co do samego sosu, najlepiej dodać go tuż przed samym podaniem sałatki.

Jaką sałatkę zabrać na wynos?

Jeśli natomiast przygotowujesz sałatkę na wynos, na przykład jako lunch do pracy lub szkoły, warto skorzystać z przepisów, które nie zawierają zbyt dużo „mokrych składników”. Zrezygnuj z użycia warzyw i owoców bogatych w wodę, np. ogórków, arbuzów, czy malin. Warto również poszukać zamienników, które lepiej zniosą transport oraz kilkugodzinne oczekiwanie na spożycie. Na przykład pomidory malinowe czy gałązkowe, które, chociaż pyszne posiadają wodniste gniazda nasienne, zastąp pomidorkami koktajlowymi lub cherry. Wówczas nie musisz ich kroić, a co za tym idzie, nie puszczą one wody.

Świetnym wyborem będą sałatki na bazie kaszy, makaronów lub ryżu. Takie propozycje, oparte na wartościowych nie tylko będą pyszne, ale nasycą cię na długo. Do sałatki możesz dodać: kapustę pekińską, sałatę, np. roszponkę rucolę, sałatę lodową lub rzymską, paprykę, marchew, pieczone warzywa, awokado, różnego rodzaju sery, puszkowane warzywa, np. kukurydzę i fasolę, oliwki, kawałki wędzonej lub pieczonej ryby, mięsu lub jajka. Świetnie sprawdzą się również orzechy i pestki. Takie składniki nie powinny sprawić, że z twoja sałatka puści wodę. Pamiętaj również o tym, by sos, którym polejesz danie, trzymać w osobnym pojemniku lub słoiczku.

Najlepsze przepisy na sałatki

Szukasz kulinarnych inspiracji i chcesz przygotować pyszną i zdrową sałatkę? Koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników, ich kreatywne pomysły na pewno cię zaskoczą.

1. Sałatka nicejska

 Sałatka nicejska Zobacz przepis

Sałatka nicejska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sałatka owocowa

 Sałatka owocowa Zobacz przepis

Sałatka owocowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Letnia wersja sałatki Cezar

 Letnia wersja sałatki Cezar Zobacz przepis

Letnia wersja sałatki Cezar / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sałatka ziemniaczana

 Sałatka ziemniaczana Zobacz przepis

Sałatka ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sałatka z cykorią i kurczakiem

 Sałatka z cykorią i kurczakiem Zobacz przepis

Sałatka z cykorią i kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sałatka z jajkami, ziemniakami i groszkiem

 Sałatka z jajkami, ziemniakami i groszkiem Zobacz przepis

Sałatka z jajkami, ziemniakami i groszkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka krewetkowa

 Sałatka krewetkowa Zobacz przepis

Sałatka krewetkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sałatka z ryżem i tuńczykiem

 Sałatka z ryżem i tuńczykiem Zobacz przepis

Sałatka z ryżem i tuńczykiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sałatka z kaszą bulgur

 Sałatka z kaszą bulgur Zobacz przepis

Sałatka z kaszą bulgur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sałatka z makaronem

 Sałatka z makaronem Zobacz przepis

Sałatka z makaronem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Sałatka izraelska

 Sałatka izraelska Zobacz przepis

Sałatka izraelska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Sałatka Kobra

 Sałatka Kobra Zobacz przepis

Sałatka Kobra / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl 

Opracowała:  Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Cztery triki sprawią, że ochota na słodycze minie. Za kilka lat sobie podziękujesz »

Odmładza skórę i stawy, przyspiesza metabolizm. „Białko młodości” pij też na odporność »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3