Dania jednogarnkowe

Egzotyczny, słodki owoc o charakterystycznych pestkach otoczonych osłonką wypełnioną soczystym sokiem, to właśnie granat. Właściwości prozdrowotne tego owocu są znane już od czasów starożytnych. Dziś z chęcią używamy go do sałatek i deserów. Niewiele osób jednak wie, że granat skutecznie obniża poziom cukru we krwi. Sprawdź, jak przygotować sok z granatu.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Granat od tysięcy lat uważany jest za owoc o niezwykłych właściwościach. W wielu religiach, mitologiach, czy zapisach historycznych te czerwone owoce były uważane za symbol zdrowia, życia i płodności. Okazuje się, że granaty są odpowiednie dla cukrzyków, korzystnie wpływają na układ pokarmowy, pomagają łagodzić bolące miesiączki oraz objawy menopauzy. Co więcej, przez niektórych uważane są za afrodyzjak.

Sprawdź także: Czerymoja – owoc idealny dla odchudzających się. Co z niego zrobić?

Granat właściwości

Owoce granatu są źródłem wielu składników odżywczych, znajdziesz w nich witaminę C, A, E, oraz witaminy z grupy B. Taki witaminowy zestaw wpływa korzystnie na wygląd i kondycję skóry. Nie brakuje w nich również wapnia, magnezu, potasu, krzemu, jodu i fosforu, oraz karotenu, kwasu foliowego i błonnika.  

Granat działa korzystnie na pracę układu pokarmowego. Co więcej, polecany jest również do stosowania jako profilaktyka zapobiegania miażdżycy. Pomaga również obniżyć ciśnienie krwi oraz redukuje poziom „złego” cholesterolu. Olej z pestek granatu jest stosowany leczniczo w przypadku stanów zapalnych oraz bólu stawów.

Owoce te powinny znaleźć się również w diecie kobiet, które cierpią z powodu bolesnych miesiączek. Granaty zawierają fitoestrogeny, dzięki czemu łagodzą skurcze, ból brzucha, a nawet pomagają w przypadku wahań nastroju. Warto zastosować je również w okresie menopauzy, ponieważ łagodzą negatywne skutki klimakterium.

Dlaczego warto pić sok z granatu właściwości?

Sok z granatu zawiera w sobie sporą dawkę przeciwutleniaczy, a dokładnie polifenoli. Substancje te korzystnie wpływają na organizm, wykazują działanie przeciwzapalne. Dlatego może być pomocny podczas zapalenia gardła. Ponadto zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów oraz chorób układu krwionośnego. Wykazują właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, oraz przeciwgrzybicze, dzięki czemu skutecznie poprawiają odporność organizmu. Co ciekawe w soku z granatu jest, aż trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż w zielonej herbacie!

W jakich ilościach należy pić sok z granatu, aby zobaczyć efekty? Wystarczy regularnie spożywać około 50 ml napoju, warto jednak być cierpliwym. Pierwsze rezultaty można dostrzec po kilku tygodniach.

Granat a cukrzyca

Sok z granatu polecany jest również osobom, które chorują na cukrzycę. Takie wyniki badań przedstawiono w branżowym magazynie naukowym "Current Developments in Nutrition". Pomimo tego, że owoce te mają dosyć wysoki indeks gilkemiczny, spożywane na czczo pomagają zmniejszyć poziomu stężenia cukru w przypadku cukrzycy typu drugiego, a także przyczyniają się do zmniejszenia insulinooporności.

Badanie przeprowadzono na grupie zdrowych osób, które otrzymały do wypicia sok z granatu, wodę oraz napój na bazie wody. Oczywiście woda nie podniosła poziomu cukru we krwi. Co zaskakujące, okazało się jednak, że w przypadku spożycia soku z granatu, poziom glukozy we krwi spadł już po 15 minutach od jego wypicia.

Jak zrobić sok z granatu?

Chociaż granaty można spotkać na sklepowych półkach niemal przez cały rok, owoce te nie są zbyt popularne. Dla niektórych osób odstraszająca jest twarda skórka oraz poprzerastany miąższ, który utrudnia wyłuskanie nasion. Inni uważają, że mimo słodkich osłonek, same ziarenka mają gorzki smak. Wystarczy jednak poznać kilka trików, które bez trudu pozwolą ci obrać granat.

Jest kilka sposobów na obranie granatu, możesz usunąć wierzchołek owocu, a następnie naciąć skórkę na części, tak jak pomarańczę, po czym rozchylić pojedyncze części, dzięki czemu łatwo dostaniesz się do ziarenek. Innym sposobem jest odcięcie górnej części owocu, zrobienie nacięć, a następnie ostukać go łyżką nad miską, by wszystkie nasiona wypadły. Można również spotkać się z metodą wyciągania pestek z naciętego owocu, kiedy jest on zanurzony w misce z wodą.

Jeśli udało wydobyć ci się nasionka z granatu przesyp je do woreczka strunowego. Kolejnym krokiem będzie usunięcie z niego powietrza, np. za pomocą słomki. Tak przygotowany, szczelnie zamknięty woreczek ugniataj do momentu, aż miąższ i sok oddzielą się od pestek. Następnie odetnij róg woreczka, wystarczy, że otrzymasz małą dziurkę, o średnicy kilku milimetrów. Ostatnim krokiem będzie przelanie soku do szklanki! Gotowe, wszystkie pestki, które wpływają na niechcianą goryczkę, pozostaną w woreczku, a ty możesz cieszyć się pysznym smakiem soku z granatu.

Masz ochotę na pyszne dania z granatem w roli głównej? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Sałatka z granatem

 Sałatka z granatem Zobacz przepis

Sałatka z granatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Czekoladowa krówka z granatem

 Czekoladowa krówka z granatem Zobacz przepis

Czekoladowa krówka z granatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Rukola z granatem i pomarańczą

 Rukola z granatem i pomarańczą Zobacz przepis

Rukola z granatem i pomarańczą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Malinowa tapioka z granatem

 Malinowa tapioka z granatem Zobacz przepis

Malinowa tapioka z granatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sałatka rzut Granatem

 Sałatka rzut Granatem Zobacz przepis

Sałatka rzut Granatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Tabbouleh z kalafiorem i granatem

 Tabbouleh z kalafiorem i granatem Zobacz przepis

Tabbouleh z kalafiorem i granatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Owsianka z granatem i żurawiną

 Owsianka z granatem i żurawiną Zobacz przepis

Owsianka z granatem i żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Baranina po arabsku z granatem

 Baranina po arabsku z granatem Zobacz przepis

Baranina po arabsku z granatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kukurydziane naleśniki z granatem

 Kukurydziane naleśniki z granatem Zobacz przepis

Kukurydziane naleśniki z granatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Orzechowy deser z granatem

 Orzechowy deser z granatem Zobacz przepis

Orzechowy deser z granatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Placki ziemniaczane z piekarnika. Smakują lepiej niż smażone »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8