Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe.

Fot. 123RF/Picsel

Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych cukinii musimy zdjąć skórę i, najlepiej, wydrążyć gniazda nasienne. Z mniejszych - niekoniecznie, gdyż jest ona skarbnicą substancji odżywczych. Zawiera w sobie także sporo cennego błonnika (zdecydowanie więcej niż reszta tego wawrzywa).

Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie nawodni nasze ciało.

Z cukinią powinny zaprzyjaźnić się także wszystkie osoby, starające się zrzucić zbędne kilogramy. W stu gramach tego warzywa znajduje się zaledwie 15 kcal, dzięki czemu stanowi ona doskonałą bazę do wielu lekkich i zdrowych dań.

Owoce cukinii znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Ze względu na swój kształt chętnie je faszerujemy i zapiekamy, równie chętnie układamy na grillu. Dzisiaj proponujemy, abyście zrobili z niej sałatkę. Pomogą wam w tym sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Surówka z grilowaną cukinią i papryką

Fot. Pelen-brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Surówka obiadowa z cukinii

Fot. Smaki-katriny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sałatka z cukinii

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Carpaccio z cukinii

Fot. Anna-Zy-Sk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Wykwintna sałatka z cukinii

Fot. Bozka44 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sałata z kozim serem i cukinią

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Surówka z młodej cukinii

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sałatka z serkiem góralskim i burakiem

Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasteczka portugalskie

Ciasteczka portugalskie pitos de Santa Luiza zawdzięczają swoją nazwę ciekawe...

Odsłon: 5353

60 min
9
Desery Skandynawski rozetki

Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...

Odsłon: 24

30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

3
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

7