Grill - temat specjalny

Czerwona bomba witaminowa - zalecana przy osteoporozie i reumatyzmie. Kto powinien jeść owoce dzikiej róży?

Dzika róża to roślina znajdująca szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce czy medycynie alternatywnej. Trudno się temu dziwić - nie dość, że doskonale smakuje, to jeszcze stanowi prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów. Kto powinien jeść owoce dzikiej róży i jak wykorzystać je w kuchni?

Jakie wartości odżywcze mają owoce dzikiej róży? To skarbnica witamin i minerałów | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dzika róża to roślina, która w ostatnim czasie zyskała na popularności. Nie jest to niczym zaskakującym, ponieważ kryje ona w sobie zróżnicowaną gamę substancji odżywczych, które wykazują wszechstronny wpływ na organizm - zarówno od zewnątrz, jak i od środka. Do jej atutów zaliczyć można również łatwą dostępność oraz szerokie zastosowanie w kuchni - jej atrakcyjny smak sprawia, że stanowi ona doskonały dodatek do wielu dań i napojów. Kto powinien jeść owoce dzikiej róży i w jakich przepisach warto je uwzględnić? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w artykule.  

Sprawdź także: Kiedy pić sok z selera naciowego - rano czy wieczorem? Najlepszy spalacz tłuszczu, pogromca wysokiego ciśnienia i cholesterolu

Dzika róża - charakterystyka  

Z czego dokładnie znana jest dzika róża? Charakterystyka tej rośliny byłaby niekompletna bez opisu jej wyglądu zewnętrznego. Rozpoznasz ją po białych lub różowych kwiatach, składających się z pięciu płatków i wydzielających przyjemny zapach. Jej liście są zwykle gładkie i błyszczące, a gałęzie wygięte ku ziemi. Jeśli chodzi o owoce, wyróżniają się one dość intensywnym czerwonym kolorem i nieco wydłużonym kształtem - i to właśnie one są najchętniej wykorzystywane w kuchni, kosmetyce i ziołolecznictwie. Warto podkreślić, że dzika róża kwitnie w okresie wiosennym, a dokładnie od maja do czerwca.  

Jakie wartości odżywcze mają owoce dzikiej róży?

Duża zawartość substancji odżywczych zachęca do regularnego spożywania naturalnego produktu. Jakie wartości odżywcze mają owoce dzikiej róży? W ilości odpowiadającej jednej szklance (około 127 g) wartości kształtują się następująco:  

  • Wartość energetyczna: 206 kcal;  
  • Białko: 2 g; 
  • Tłuszcz: 0,4 g; 
  • Węglowodany: 48,5 g; 
  • Błonnik: 30,5 g; 
  • Witamina E: 7,42 mg; 
  • Witamina A: 276 µg; 
  • Witamina C: 541 mg; 
  • Witamina K: 32,9 µg; 
  • Witamina B2: 0,211 mg; 
  • Witamina B3: 1,65 mg; 
  • Witamina B5: 1,02 mg; 
  • Potas: 545 mg; 
  • Magnez: 87,6 mg; 
  • Mangan: 1,3 mg; 
  • Wapń: 215 mg; 
  • Żelazo: 1,35 mg; 
  • Fosfor: 77,5 mg; 
  • Miedź: 0,144 mg. 

Jakie właściwości zdrowotne mają owoce dzikiej róży?

Wbrew pozorom jest ich bardzo dużo. Znane są one przede wszystkim ze swoich własności przeciwwirusowych i wzmacniających odporność, dlatego chętnie wykorzystywane są w przypadku przeziębienia. Na ich spożywaniu wiele zyska również twój układ sercowo-naczyniowy - według doniesień naukowych obecne w nich związki regulują ciśnienie krwi oraz poprawiają profil lipidowy

Jakie właściwości zdrowotne mają owoce dzikiej róży? Okazuje się, że doskonale wpływają na kondycję skóry, zwiększając jej elastyczność i nawilżenie, a także - dzięki działaniu przeciwzapalnemu i przeciwutleniającemu - przynoszą ukojenie osobom zmagającym się z bólem stawów. Warto podkreślić, że są one uznawane również za sprzymierzeńców odchudzania, ponieważ ułatwiają spalanie tłuszczu trzewnego.

Wśród ich prozdrowotnych właściwości wymienić można dodatkowo wspomaganie pracy wątroby i układu pokarmowego. Owoce dzikiej róży polecane są osobom borykającym się z niedokrwistością, ponieważ - dzięki wysokiej zawartości witaminy C - zwiększają przyswajalność żelaza niehemowego, czyli tego kryjącego się w produktach roślinnych.  

Jak wykorzystać owoce dzikiej róży w kuchni?

Poza szerokim spektrum działania na organizm owoce dzikiej róży mogą poszczycić się dużą uniwersalnością w świecie kulinariów. Możesz wyczarować z nich pyszne soki, nalewki i desery, a nawet dodatek do wytrawnych dań. Jak wykorzystać owoce dzikiej róży w kuchni? Poniżej znajdziesz kilka propozycji, dzięki którym w pełni skorzystasz z ich wyjątkowego smaku i prozdrowotnych właściwości.  

Syrop  

Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją kulinarną przygodę z owocami dzikiej róży, dobrym pomysłem będzie przygotowanie aromatycznego syropu. Poza głównym surowcem potrzebujesz do tego zaledwie dwóch składników, tj. cukru oraz wody. Realizację przepisu rozpocznij od usunięcia z owoców czarnych końcówek i opłukania ich pod bieżącą wodą. Po wykonaniu tych czynności zalej je gorącą wodą, a gdy lekko przestygną, zmiksuj je za pomocą blendera. Jeśli w trakcie miksowania pojawi się piana, zaczekaj chwilę, aż opadnie. Przecedź całość przez sitko, dodaj cukier i podgrzewaj przez około 20 minut. Gotowy syrop przelej do szklanych butelek i przechowuj w lodówce.  

Dzika róża w syropie

 Dzika róża w syropie Zobacz przepis

Syrop z dzikiej róży / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Konfitura  

Kolejnym przysmakiem, który warto przyrządzić z owoców dzikiej róży, jest konfitura. Poza głównym komponentem w jej skład wchodzi cukier, woda oraz sok z cytryny. Pierwszym krokiem jest oczyszczenie owoców - usuń z nich końcówki, po czym przekrój je na pół i pozbądź się z nich włosków oraz nasion. Następnie podsmaż je wraz z cukrem i sokiem z cytryny, co jakiś czas podlewając je wodą. Po obróbce termicznej odstaw je na około 24 godziny. Po upływie tego czasu dosyp do nich kolejną porcję cukru oraz soku z cytryny i gotuj do momentu, aż nabiorą gęstości. Gotową masę przełóż do szklanych słoików. Konfiturę możesz też przygotować z płatków dzikiej róży:

Konfitura z dzikiej róży

 Konfitura z dzikiej róży Zobacz przepis

Konfitura z dzikiej róży / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Herbata lub nalewka

Jak wykorzystać owoce dzikiej róży w kuchni, jeśli nie do przygotowania syropu lub konfitury? Doskonałym pomysłem będzie wyczarowanie z nich pysznej herbatki. Jej przyrządzenie jest banalnie proste - jedyne, co musisz zrobić, to wysuszyć owoce, np. w piekarniku, a następnie wrzucić kilka sztuk do filiżanki, zalać wrzątkiem i parzyć przez kilka minut pod przykryciem. Możesz również postawić na nalewkę z owoców dzikiej róży, która uśmierza dolegliwości żołądkowe:

Nalewka z owoców dzikiej róży

 Nalewka z owoców dzikiej róży Zobacz przepis

Nalewka z owoców dzikiej róży / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przecier 

Jeśli jesteś fanem owoców z dzikiej róży, w twojej spiżarni nie może zabraknąć pysznego przecieru na ich bazie. Aby go zrobić, poza kluczowym składnikiem przyda ci się cukier (opcjonalnie). Oczyść owoce, usuwając z nich główki i nasiona, po czym dokładnie je opłucz i ugotuj w niewielkiej ilości wody, cały czas mieszając. W razie potrzeby możesz dodać do nich cukier. Po obróbce termicznej przetrzyj owoce przez sitko i przełóż do szklanych słoików.

Dżem z dzikiej róży

 Dżem z dzikiej róży Zobacz przepis

Przecier z dzikiej róży / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sok 

Sok z owoców dzikiej róży to przysmak, który świetnie smakuje solo oraz jako dodatek do wody czy herbaty. Powstaje on z takich komponentów jak wspomniane owoce, cukier, woda oraz kwasek cytrynowy. Zalej owoce wrzącą wodą, gotuj przez 15 minut, a następnie odcedź. Dodaj do nich kolejną porcję wrzątku oraz kwasek cytrynowy i podgrzewaj przez kolejne 10 minut. Po obróbce termicznej ponownie je odcedź i dosyp cukier. Gotowy sok przelej do szklanych butelek. Pasteryzuj je przez około 15 minut w temperaturze 90 stopni. Pamiętaj, że taki sok możesz przechowywać w swojej spiżarni nawet przez kilka miesięcy.  

Sok z owoców dzikiej róży

 Sok z owoców dzikiej róży Zobacz przepis

Sok z owoców dzikiej róży / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: vitapedia.pl, poradnikzdrowie.pl, republika.io 

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zmieszaj z wodą i wlej do czajnika. Gruba warstwa kamienia rozpuści się w mig »

Wiadomo, dlaczego osobom otyłym trudniej schudnąć. Wyniki badań są jasne »

Mają więcej kwasów omega-3 niż łosoś norweski. Przed zjedzeniem - rozgnieć »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Desery Domowe snickersy bez cukru

Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...

Odsłon: 256

30 min
4
Ciasta Sernik zebra

Sernik to ulubione ciasto wielu osób , przygotowuje się go na różne sposoby,...

Odsłon: 68

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2