Czulent - jak zrobić aromatyczny żydowski gulasz?

Jeśli jesteś miłośnikiem dań jednogarnkowych, a gulasz to twój ulubiony obiad, zdecydowanie powinieneś wypróbować przepis na czulent. Ta mięsno-warzywna potrawa kuchni żydowskiej to prawdziwe bogactwo smaków. Przekonaj się, jak ją zrobić.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Co to jest czulent?

- Jakie przyprawy wybrać do czulentu?

- Jakie mięso jest najlepsze do czulentu?

- Jak zrobić tradycyjny czulent?

- Jaki jest przepis na czulent?

 

Czy miałeś kiedyś okazję próbować tradycyjny czulent? To potrawa, która bogata jest nie tylko w smaki, ale i składniki. Choć jej przygotowanie zajmuje czas i jest dość wymagające, to dla efektu zdecydowanie warto włożyć wszelki wysiłek. Dowiedz się, jak zrobić czulent i czym tak właściwie jest to danie jednogarnkowe.

Co to jest czulent?

Choć nieznane jest pochodzenie nazwy tego dania, to przynajmniej wiadomo, że wywodzi się z tradycyjnej kuchni żydowskiej i podawane jest w szabat. Ze względu na zakaz gotowania w to święto, czulent przygotowuje się dzień wcześniej i całą noc trzyma w ciepłym piecu.

To potrawa mięsno-warzywna typu ragoût, którą przyrządza się z koszernego mięsa, fasoli, cebuli, kaszy, jaj, rosołu oraz przypraw. Co ważne, czulent gotuje się bardzo powoli. Wszystkie składniki umieszcza się w naczyniu w piekarniku. Przez dłuższy czas duszą się i nabierają soczystości. Pieką się aż do zbrązowienia i podawane są obowiązkowo na rozgrzanym talerzu.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Jakie przyprawy wybrać do czulentu?

Jeśli podjąłeś się wyzwania i przygotowujesz czulent, koniecznie zaopatrz się w sól, pieprz i paprykę ostrą. Tych przypraw używa się w podstawowej wersji gulaszu. Niektórzy jednak, dla urozmaicenia, dodają też cynamon, gałkę muszkatołową lub szafran. Wtedy potrawa nabiera zdecydowanie więcej aromatu.

Dużo zależy też od rodzaju mięsa, które wybierzesz do czulentu. Jeśli będzie to wołowina, możesz zdecydować się na dodanie ziela angielskiego i liści laurowych. Niektórzy dodają też chilli. Przy drobiu, np. indyku - postaw na kumin i słodką paprykę. Ewentualnie dodaj po prostu przyprawę do kurczaka czy ulubioną, ziołową mieszankę. Pamiętaj jednak, że odejdziesz od oryginalnego smaku potrawy.

Jakie mięso jest najlepsze do czulentu?

Tradycyjny żydowski czulent przygotowuje się z koszernego mięsa. Zazwyczaj jest to tłusta wołowina, która nadaje całości wyrafinowany smak. Jeśli nie zależy ci na oryginalnym przepisie i chcesz dopasować danie do swoich gustów, tak naprawdę masz pełną dowolność.

Czulent możesz przygotować też z wołowym lub wieprzowym mięsem mielonym oraz mięsem drobiowym. Świetnie sprawdzi się indyk czy kurczak. Pozostałe składniki, czyli warzywa i kasza, nie ulegną zmianie, ale uważaj na przyprawy. Dobierz je odpowiednio do rodzaju mięsa.

Jak zrobić czulent?

Jak wspomnieliśmy wcześniej, czulent wymaga cierpliwości w przygotowaniu. Jeśli wybrałeś już składniki, możesz przystąpić do przyrządzania tradycyjnego, żydowskiego gulaszu. Przygotuj kilogram mięsa wołowego, 20 dag fasoli (możesz też ciecierzycę), cebulę, dwa ząbki czosnku, pięć łyżek kaszy jęczmiennej (perłowej lub pęczaku) albo jaglanej, pół szklanki bulionu warzywnego, przyprawy (sól, pieprz, paprykę) i cztery jajka (zamiennie z knedlami, jeśli tak wolisz).

Jak zrobić czulent? Na początku cebulę poszatkuj i podsmaż na patelni. Odłóż na bok, ale tłuszcz spod cebuli pozostaw. Mięso pokrój w kostkę gulaszową i podsmaż na tej samej patelni. Weź naczynie żaroodporne i ułóż składniki warstwami. Na spodzie powinna się znaleźć namoczona dzień wcześniej fasola, następnie podsmażone i przyprawione mięso wołowe, zarumieniona cebula i na końcu czosnek oraz kasza. Całość solimy z wierzchu.

Na ułożone warstwy kładziemy cztery surowe jajka (w skorupkach, które wcześniej oczywiście dokładnie myjemy). Wszystko zalewamy niewielką ilością bulionu. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na ok. dwie lub trzy godziny. Zasada jest prosta - im dłużej, tym lepiej. Pamiętaj, żeby nie mieszać potrawy, ale dwa razy w ciągu podgrzewania potrząsnąć dokładnie naczyniem.

 

1. Czulent z wołowiny

Czulent z wołowiny

Jak zrobić czulent? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Czulent - tradycyjny, żydowski gulasz

Czulent - tradycyjny, żydowski gulasz

Jak zrobić żydowski gulasz? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Czulent

Czulent

Sprawdzony przepis na czulent / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Czulent

Czulent

Jak zrobić czulent? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Do czego wykorzystać ser feta? »

Jak się pozbyć ości z gardła? Tego błędu nigdy nie popełniaj! »

Kupujesz pomidory w puszcze? To błąd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
60 min
1
Przekąski Sadzone jajka zapiekane w ziemniakach

Zaserwowałam moim domownikom jajka sadzone trochę w innej wersji, bo zapiekan...

Odsłon: 235

60 min
0
15 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

4
Informacje Dlaczego warto mieć miód w kuchni?

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to pożyteczne owady, które dają bogactwa, z których korzystasz na co dzień. Najbardziej popular...

0
Informacje Trzy sposoby gotowania bobu. Sprawdź, jak robić to dobrze

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

0