Najlepsze przepisy na dania z dyni

Czy kiełbasa z grilla jest zdrowa? O tym musisz pamiętać

Polacy coraz chętniej spędzają wolny czas na grillowaniu pod chmurką. Zbliżająca się majówka to również świetna okazja do wspólnego pichcenia na zewnątrz. Warto jednak nie robić tego bezmyślnie. Grillujmy z umiarem i przestrzegajmy kilku zasad, aby zadbać o zdrowie swoje i najbliższych.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Grillowanie staje się naszym sportem narodowym. Gdy tylko wartości pokazywane na termometrach idą w górę, przestaje padać, a trawa zaczyna się zielenić, ludzie z radością wyciągają pochowane na zimę grille. Co roku pojawia się wiele pytań o to, czy jest to bezpieczna i zdrowa forma przygotowywania posiłków.

Specjaliści są zdania, iż samo grillowanie nie jest procesem niezdrowym, jednak tylko pod pewnymi warunkami. By aromatycznie pachnący grill nie przeistoczył się w niezdrowy posiłek, należy pamiętać o prostych, ale bardzo ważnych regułach. Czy kiełbasa z grilla jest zdrowa?

Chude mięso lepsze niż tradycyjna kiełbaska

Grillowanie tłustych mięs i kiełbas sprawia, iż na ich powierzchni powstają szkodliwe związki chemiczne nazywane nitrozoaminami. Nadmierne spożycie nitrozwiązków może prowadzić do rozwoju nowotworów jelita grubego i żołądka. Przygotowując dania z grilla, zamiast karkówki i kiełbasy lepiej jest wybrać drób, chudą wołowinę, ryby i sery.

Tego rodzaju mięso grillujemy krótko, by było miękkie, soczyste i nie straciło wszystkich wartości odżywczych. Uważajmy też, aby nic się nie przypaliło. W czasie krótkiego grillowania nitrozwiązki albo się nie wytwarzają, albo będzie ich na tyle niewiele, że nie zaszkodzą naszemu zdrowiu.

Zobacz: Szaszłyki wieprzowe z grillowaną kolbą kukurydzy

Unikaj grilla węglowego

Użycie tradycyjnego grilla węglowego sprawia, że nasze jedzenie ma ciągły kontakt z ogniem i dymem. Wskutek tego na jego powierzchni mogą wytworzyć się szkodliwe substancje (m.in. benzopiren, heterocykliczne aminy aromatyczne oraz akryloamid, które są obecne choćby w spalinach samochodowych i smole pogazowej). Przyswajanie ich w większych ilościach ma zgubny wpływ na nasz organizm.

Alternatywą dla grilli węglowych są grille gazowe oraz elektryczne, które możemy wykorzystywać także wewnątrz domu. W czasie pieczenia mięsa na grillach elektrycznych i gazowych nie wytwarzają się substancje rakotwórcze, więc te formy obróbki termicznej uznaje się za zdrowsze.

Dobry grill to czysty grill

Myśląc o grillowej uczcie, należy zadbać o odpowiednie przygotowanie grilla. Trzeba dokładnie zmyć resztki jedzenia z rusztu, zatroszczyć się o dobrą podpałkę, a także nie zapominać o ochronnych tackach. Za najlepszą podpałkę uznaje się węgiel drzewny i drewno z drzew liściastych. Zalecane jest unikanie drewna z drzew iglastych, ponieważ zawiera ono żywicę, która pod wpływem wysokich temperatur może strzelać, przez co staje się niebezpieczna.

Pamiętaj o dodatkach

Gdy serwujemy dania z grilla, w naszym menu powinny zagościć także surówki i ciemne pieczywo. Są one wyjątkowo zdrowe i zawierają wiele witamin, których spożycie zmniejsza negatywny wpływ toksycznych substancji na nasz organizm. Nie skupiajmy się też wyłącznie na grillowaniu mięs, gdyż wytapiający się z nich tłuszcz pod wpływem temperatury staje się szkodliwy.

Ciekawą alternatywą dla mięs będą owoce i warzywa z rusztu. W ten sposób zyskujemy posiłek bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek ciała i zapobiegają licznym chorobom. W roli zdrowego dodatku sprawdzi się też owocowy deser jako przeciwwaga dla grillowanych mięs.

Przyprawy źródłem sukcesu

Jak się okazuje, marynata do mięs może stać się bronią w walce z rakotwórczymi substancjami, wytwarzającymi się na powierzchni mięs. Bardzo dobrym pomysłem jest marynowanie ich w piwie - marynata piwna jest w stanie zmniejszyć występowanie substancji rakotwórczych nawet o ponad 50 proc. Unikaj też dużych ilości soli, ponieważ jej smak można łatwo zastąpić ziołami, a sama sól nadmiernie obciąża nerki.

Zdrowsze przepisy na grilla

Grill porządnie wyczyszczony, odpowiednia podpałka i tacki ochronne przygotowane, warzywna sałatka i zdrowy sos też już gotowe? Nie pozostaje nic innego, jak wykorzystać przepisy ze Smaker.pl i przygotować pyszności dla rodziny i przyjaciół. Podsuwamy ci dania, które są zdrowsze niż tradycyjna kiełbaska z grilla. Pamiętaj, jeśli jednak bez niej nie możesz się obejść - zjedz małą porcję i koniecznie postaw na niskokaloryczne dodatki, które dostarczą organizmowi wartościowych mikroelementów!

1. Szaszłyki drobiowe na sałatce

 Szaszłyki drobiowe na sałatce Zobacz przepis

Szaszłyki drobiowe na sałatce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Szaszłyki z łososiem i brokułem z grilla

 Szaszłyki z łososiem i brokułem z grilla Zobacz przepis

Szaszłyki z łososiem i brokułem z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ryba z grilla

 Ryba z grilla Zobacz przepis

Ryba z grilla po indyjsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Szparagi z grilla

 Szparagi z grilla Zobacz przepis

Szparagi z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Szaszłyki drobiowo-warzywne z grilla

 Szaszłyki drobiowo-warzywne z grilla Zobacz przepis

Szaszłyki drobiowo-warzywne z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kurczak satay z grilla

 Kurczak satay z grilla Zobacz przepis

Kurczak z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Cukinia z grilla

 Cukinia z grilla Zobacz przepis

Warzywa z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Ser halloumi z grilla

 Ser halloumi z grilla Zobacz przepis

Ser halloumi z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Tajemnica apetytu rozwiązana. Odpowiadają za to bakterie jelitowe »

Masz ochotę na coś tłustego? Koniecznie spróbuj tej metody »

Najnowsze badania pokazują, że jedzenie smakuje lepiej, gdy jest spożywane rękami »

Będzie nas 11 miliardów. Skąd weźmiemy jedzenie? Z... z farm rosnących pionowo! »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
60 min
4
Przetwory Marynowana dynia

Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...

Odsłon: 309

>60 min
4
Dania główne Grzyby leśne duszone w śmietanie

Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...

Odsłon: 154

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

5
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

16
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2