Fot. 123RF/Picsel
Największym powodzeniem wśród Polaków cieszą się jajka z brązową skorupką. Panuje przeświadczenie, że są one o wiele zdrowsze i posiadają więcej cennych właściwości. Przez wielu są kojarzone z naturalną hodowlą kur na wsi w sprzyjających, bezstresowych warunkach. Jajka z jasną skorupką są oceniane jako gorszy sort, obarczony modyfikacjami. Kojarzone głównie z hodowlą przemysłową. Czy przepuszczenia te są rzeczywiście słuszne?
Co wpływa na kolor skorupki jajka?
Kupując jajka w sklepach lub na targowiskach można zauważyć różnicę w cenach między jajkami z brązową skorupką, a tymi z białą. Te ciemniejsze są niemal zawsze droższe od jasnych. Czy wyższa cena w tym przypadku idzie w parze z jakością?
Mimo rozpowszechnionych opinii i panujących stereotypów, okazuje się, że kolor jajka nie ma większego znaczenia. To, jaki ma odcień, zależy od upierzenia, genów i rodzaju kury, która je znosi, a także od proporcji barwników. Rasa Plymouth Rock czy Karmazyn znosi jajka z brązową skorupką, natomiast Leghorn z białą. Nie są to jedyne kolory, z jakimi możemy się spotkać. Araucana, Ameraucana, Dongxiang czy Lushi znoszą jajka w odcieniach zieleni i niebieskiego.
Skąd ta rozbieżność? Za te kolory odpowiadają trzy rodzaje barwników: protoporfiryna, która nadaje brązową barwę i wszystkie jej odcienie oraz biliwerdyna i jej chelat z cynkiem, odpowiedzialne za niebieską oraz zieloną barwę skorupki. Białe jajka są natomiast całkowicie pozbawione pigmentu. O wiele mniejszy wpływ na kolor skorupki jajka mają takie czynniki jak: pokarm, czy warunki panujące w hodowli.
Wartości odżywcze
Każdy rodzaj jajka ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Nie liczy się ich kolor czy rozmiar. Każde z nich dostarcza do ludzkiego organizmu niezbędne minerały, m.in. miedź, żelazo, cynk i selen oraz witaminy: A, B, D i K. Dzięki posiadanym wartościom odżywczym są często wykorzystywane w dietach sportowców i osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Stanowią źródło zdrowych tłuszczy i pełnowartościowego białka, które jest niezwykle łatwo przyswajalne przez każdego z nas.
A co z mitem, mówiącym o tym, że częste jedzenie jajek podnosi poziom cholesterolu? Faktem jest, że jajka zawierają go sporo bo aż 200 mg. Jednak nie powinniśmy się tym bardzo przejmować. Cholesterol zawarty w jajkach nie ma dużego wpływu na jego ogólny poziom w naszym organizmie. Badania wskazują, że u większości osób nawet zjadanie kilku jajek tygodniowo nie wpływa negatywnie na poziom cholesterolu we krwi, ani nie zwiększa ryzyka wystąpienia zawału serca. Co więcej, naukowcy udowodnili, że jedząc jaja możemy wspomóc i uregulować pracę wątroby oraz podnieść poziom dobrego cholesterolu (HDL), chroniącego nas m.in. przed chorobami serca i udarem mózgu.
Co można z nich przygotować?
Cudownie smakują solo, często są również wykorzystywane jako składnik deserów, dań głównych oraz przekąsek. Dla wielu osób to nieodzowny element śniadania. Jak przygotować prosty i smaczny posiłek z jajkami w roli głównej? Poznajcie sprawdzone przepisy naszych użytkowników.
Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Bibimini na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. tasty-and-fit Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Agnes72 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Insignificant na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Tolerancja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Bryssska na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj