Fot. 123RF/Picsel
Kalarepa jest warzywem, które doskonale znano już w starożytnym Rzymie. Nie potrzeba było wiele czasu, aby jej zalety docenili również mieszkańcy innych państw. Jednak na polskie stoły warzywo to trafiło dopiero w XIX wieku i bardzo szybko stało się istotnym elementem diety. W późniejszych czasach nieco o nim zapomnieliśmy, ale wszystko wskazuje na to, że w ostatnich latach kalarepa ponownie wraca do łask.
Co można ugotować z kalarepy?
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Kalarepa ma niemal nieskończoną ilość zastosowań kulinarnych. Warzywo to jest bardzo uniwersalne, a jego smak nie dominuje potraw, dlatego jedyne ograniczenie będzie stanowić tylko nasza wyobraźnia. Młodą kalarepkę możemy jeść na surowo, dzięki czemu świetnie sprawdza się w lekkich, wiosennych sałatkach. Mało kto wie, że jadalne są również liście kalarepy, które po dokładnym oczyszczeniu możemy dodać do surówki lub kanapki. Warto również spróbować kalarepy w formie zapiekanej, duszonej lub smażonej. Doskonale łączy się z sezonowymi warzywami oraz stanowi wręcz wymarzony dodatek do mięs. Fantastycznym sposobem na wykorzystanie dużej ilości kalarepy będzie przygotowanie z niej zupy lub przetworów, które pozwolą nam cieszyć się jej smakiem nawet poza sezonem.
Czy kalarepa jest zdrowa?
Czy wiedzieliście, że nieduża, stugramowa porcja tego warzywa całkowicie pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C? Dzięki niej zadbacie o to, aby wasz układ immunologiczny działał sprawnie, a wszystkie substancje odżywcze prawidłowo się wchłaniały. Ponadto, w kalarepie znajdziecie również witaminy z grupy B, które doskonale wpływają na pracę układu trawiennego i nerwowego. Poza witaminami, w tym warzywie znajdziemy również szereg niezbędnych dla zdrowia pierwiastków, w tym magnez, jod, potas, wapń, żelazo oraz miedź. Z pewnością zainteresuje was również informacja, że kalarepa zawiera w sobie sporo błonnika oraz beta-karoten. Dzięki tym substancjom możemy zadbać o dobry wzrok, prawidłową perystaltykę jelit, a także zadbać o to, abyśmy w przyszłości nie mieli problemów z miażdżycą.
Kalarepa jest bardzo lekkostrawna, a wszystkie osoby na diecie mogą bez wyrzutów sumienia umieścić ją w swoim jadłospisie, gdyż zawiera zaledwie 27 kcal. Spokojnie możemy również podawać ją dzieciom. Co ciekawe, to niepozorne warzywo może mieć właściwości antyrakowe. W kalarepie znajdziemy sporo przeciwutleniaczy, sulforafan, izotiocyjaniany oraz indol-3-karbinol, które są uznawane za naturalne substancje, pomagające zapobiegać rakowi.
Jeśli chcesz włączyć kalarepę do swojego jadłospisu, koniecznie skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
1. Warstwowa sałatka z kalarepką
Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Placuszki z gotowanej kalarepki
Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kalarepa faszerowana kaszą jęczmienną
Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kalarepka do słoików na zimę
Fot. Jolao na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kalarepka faszerowana kaszą gryczaną
Fot. JemKorzonki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Orzeźwiająca surówka z kalarepy
Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Zupa z kalarepą i pieczonym kurczakiem
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie